Kenevire Dev Yatirim

Kenevire Dev Yatirim

Tekstilden, gidaya, insaattan otomotive kadar kullanim alani bulunan kenevire yönelik tarim yaptirimlari artiyor. Toplam 30 milyon dolari asan yatirimla kurulan tesisle Türkiye’nin bu alandaki üretim hasati için geri sayim basladi.

Türkiye’de kenevir yetistiriciligi yayginlasiyor. Özel girisimle 30 milyon dolar yatirim kullanilarak Samsun Havza OSB’de kurulan kenevir isleme fabrikasinda, tohumdan nihai ürüne kadar üretim zincirini faaliyete geçti. Firma, Samsun tesisinde ham ve boyali elyaf üretimi, boyali ve ham iplik üretimi, kitik üretimi, kitiktan yüzde 100 dogal kedi kumu ve hayvan altligi üretimi yapacak.

Tekstilden kozmetige, ilaçtan insaata, otomotiv sektörüne ve diger sektörlere 100’ün üzerinde farkli ürün üretmeyi saglayan kenevir, Türk tarimina kazandiriliyor. Eski dönemlerde lifleri sicim, halat, yelken ve kumas üretiminde kullanilan, yapraklari ve çiçegi de ilaç, merhem olarak kullanildi. Ancak daha sonra kötü niyetli kullanimlar nedeniyle ekimi yasaklandi. Türkiye de bu ülkelerden biriydi. 2016 yilinda Resmi Gazete’de yayinlanan tebligle, kenevir yetistirilecek yerlerde, ekiminin izne baglanmasi, gerekli kontrollerin yapilmasi ve izinsiz ekimlere uygulanacak islemlere iliskin esaslar belirlendi.

2019 yilinda da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in kenevir üretimini yeniden yayginlastirmak ve ülkemizin kenevir üretim hacmini artirmak için bir karar aldiklarini açiklamasi ve 20 ilin pilot bölge olarak belirlenmesiyle, kenevire yönelik tarimsal politikalar yeniden sekillendi. Bunun üzerine Keneviro sirketi ekim bölgesi olusturarak yaklasik 5 bin 200 dönüm araziye kenevir ekti ve hasat zamanini bekliyor. Düzenlenen toplantida hasat zamaninin tarihi ve kenevirin faydalari katilimcilarla paylasildi.

"30 milyon dolari asan kenevir yatirimi yaptik"

5 bin 200 dönüm araziye kenevir ektiklerini belirten firmanin Yönetim Kurulu Üyesi Orhun Balkuv, "Bu sene yaklasik olarak 5 bin 200 dönüm kenevir ektik. Bunun yaninda bin 500 dönüm keten ektik. Bu sene biz 5 bin 200 dönüm endüstriyel kenevir ektik . Bunun yaklasik olarak 3 bin 700 dönümünü sap hasati olarak yaptik. Bin 500 dönümde bu ay ve önümüzdeki ay tohum hasatlari yapacagiz. Iki tohumda bizim sertifikali ürünümüz. Bunlarin hasatini bu ayin 20 ile 25’i arasinda yapacagiz. Kenevirden birçok sektöre birçok ürün yapilabiliyor. Öncelikle keneviri tekstilde kullaniyoruz. Sektörel bazda bahsetmemiz gerekirse kenevir ilaçta, kozmetikte, gidada, tekstilde, insaatta, yapi malzemesi sanayinde kullanilabiliyor. Kenevirin sürdürülebilir olmasi güzel bir durum. Yüzlerce sektöre ürün çikariyorsun ve bunlarda katma degerli ürünler oluyor. Kenevir 4 ayda büyüyen bir bitki türü. Yatirim olarak kenevir ve ketende 30 milyon dolari asti. Fabrikamiz su anda Samsun’da bulunuyor. Bu ürünleri isleyecegimiz fabrikamiz 30 bin metrekare kapali alanda kuruldu. Fabrikamizi tamamen günes paneliyle kapliyoruz" dedi.

Kenevirden üretilebilecek malzemeler;

Tohumundan yag, gida ve kozmetik ürünleri, tohum küspesinden hem insana hem de hayvana protein agirlikli besin takviyesi üretilebiliyor. Elyafindan iplik, izolasyon malzemesi ve kompozit üretilebiliyor. Kitigindan hafif nefes alan hafif tugla ve yapi malzemeleri, dogada eriyebilen plastigin yerini alacak biopolimer, kitik ve plastigin karisimindan olusan kompozit dis cephe malzemeleri, hayvan altligi, kedi kumu, mobilya sektörüne hammadde, enerjiye yönelik üst seviye çalismalar karbon, aktif karbon, bioçar, izolasyon malzemesi üretilebilecek. Çiçeginden ve yapragindan CBD, bagisiklik sistemini güçlendiren bir bilesen, ilaç ve kozmetik sektörüne yararli malzemeler. Yapragindan ayrica kozmetik ve gida sektörü, selüloz tesisi akabinde kagit türevleri üretimi gerçeklesebilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile