Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı yapılan çalışmaları değerlendirmek Yozgat'a gelen Dr. Seracettin Çom, İl Sağlık Müdürlüğü'nde yaptığı konuşmasında kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız kene konusunda biraz daha duyarlı davranmaları gerektiğini ifade etti.
Çom, "Kene yıllardır var biz çok gördük bir şey olmaz demeden gerekli tedbirleri almamız gerekir. Bu yıl kene spreyinden ziyade kene çıkarma kartı dağıtacağız. Vatandaşımız çok rahat bir şekilde vücuduna yapışan keneyi gecikmeden bu dağıtacağımız kene kartı ile çok rahat çıkarması sağlanacaktır." dedi.
Kenenin erken vücuttan çıkarılması gerektiğini belirten Çom, "Vücutta kene ne kadar uzun süre kalırsa, o mikrobu bulaştıran bir kene ise mikrobu bulaştırma riskini artırır. Bazı vakalarımız 1–2 gün kene ile birlikte farkında olmadan yaşamışlar. Kene yapışmış kendini kontrol etmemiş, kene kan emerek şişmiş ve düşmüş. Kenenin çıkartılmayıp geç kalınması halinde maalesef ölümle sonuçlanıyor. Kenenin vücuttan erken çıkartılması büyük ölçüde o hastaya erken müdahale edilmesine bekli de hayatta kalmasına imkân sağlıyor. O yüzden kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız, Bu keneye karşı daha duyarlı olmaları ve ciddiye almaları gerekiyor. İnsanlarımızın sağlığı bizim için çok önemli." diye konuştu.
Yozgat Sağlık Müdürü Mustafa Uyanık da kene ile ilgili çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek,"İl genelinde ekiplerimiz devamlı büyük bir hassasiyetle bu konu üzerinde köylerde tek tek evler ve kahvehaneler gezilerek bilgilendiriliyor." dedi.
Yozgat Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom'un yanı sıra Yozgat İl Sağlık Müdürü Mustafa Uyanık, Sağlık Grup Başkanları, Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü çalışanları da katıldı.