Sabahattin Zaim Üniversitesi Seminer Salonu’nda, MMG Genel Başkan Yardımcısı, Kadem Ekşi moderetörlüğünde gerçekleştirilen panele, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu ile Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen ve Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Genel Başkanı Avni Çebi’nin yanı sıra, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkut Tuna, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hatice Ayataç, İBB Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabey, İnsan Yerleşimleri Derneği adına Mimar Korhan Gümüş konuşmacı olarak katıldı.
Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanacak yenilikler ve inşa edilecek şehirlerin insani ölçeklere sahip olması gerektiği konusunun masaya yatırıldığı panelde açılış konuşması gerçekleştiren Aziz Yeniay, Küçükçekmece Belediyesi olarak kentsel dönüşüme bakış açılarını katılımcılarla paylaştı.
“SADECE BİNA YIKMIYOR, YAŞAMI PLANLIYORUZ” Bu panelin en çarpıcı unsurunun başlığı olduğuna dikkat çeken Aziz Yeniay, kentsel dönüşümün, bir yapıyı yıkmak ve yerine yenisinin yapılması olarak algılandığını; ancak yapılanın tam anlamıyla bir yaşamı planlamak olduğunu ifade etti.
‘DİKKATLİ DAVRANMAMIZ GEREK’ Kenti, insanın varlığını sürdürebilmesi için bir araç olarak görmek gerektiğini de belirten Yeniay, kentsel dönüşüm süreciyle ilgili olarak, “Zorluk derecesi yüksek, çok geç kalındı. Ancak bugün yarın için erken. Dikkatli davranmazsak, bugün kentsel dönüşüm için yaptıklarımız yarın karşımıza engel olarak çıkabilir” diye konuştu.
Kapılarına kilit vurulan, izole edilmiş alanlar olan siteleşme şeklinde dönüşümün gerçekleştirilmesi halinde, kent kültürünün oluşmayacağını vurgulayan Yeniay, kentsel dönüşümün fırsatçılık mantığıyla yapılmaması gerektiğini, kentlerimizi bizden sonraki nesillere de bırakabiliyor olmamız gerektiğini söyledi.
Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen de konuşmasında, hem yaşayanlar hem de gelecek nesil için bir şehir oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, konut fiyatlarının bu kadar yüksek olmaması gerektiğini bu nedenle orta sınıfın kaybolduğunu söyledi.
“Panelimizin başlığı çok önemli. Acaba Kentsel Dönüşüm ile herkes şehirlileşebilecek mi?” diye soran MMG Genel Başkanı Avni Çebi ise konuşmasında, insanların sosyal, kültürel, ekonomik, etnik kimlikleri gibi pek çok özelliklerini de kuşatan bir şehre ihtiyacımız olduğunu ifade etti.
Hem bugünü hem yarını amaçlayan şehirler inşa edilmesini de vurgulayan Çebi, şehri dönüştürürken rant alanı olarak değil, yaşam alanı olarak görmek gerektiğini kaydetti.
MMG Genel Başkan Yardımcısı Kadem Ekşi, “Herkes için Şehir” başlığında şehrin toplumla olan ilişkisine, geçmişten geleceğe şehir-insan ilişkisine değinirken, Prof. Dr. Korkut Tuna da, şehrin sosyolojisini, insanın şehir olan bağı üzerinden bir yola çıkarak şehir-insan ilişkisini ele aldı.
İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Doç. Dr. Hatice Ayataç’ın, şehrin mimarisi ve eskiye ait olan değerlerin mekan ile olan ilişkisinden yola çıkarak insani ilişkiler, duyumlar, hatıralar ve aidiyetler üzerinden bir sunum yaptığı panelde, İBB Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay da yapılan yanlış işler nedeniyle kentsel dönüşüm sürecinin tamamının yargılanmaması gerektiğini belirtti.
İnsan Yerleşimleri Derneği'nden Mimar Korhan Gümüş ise sanatın özel alanlara indirgendiğini aslında herkesin hakkı olduğunu ve kentsel dönüşümün sadece konut yapmakla gerçekleştirilemeyeceğini söyledi.
Panel, protokol üyeleri tarafından konuşmacılara plaket takdiminin ardından sona erdi .
Kentler Değişiyor, Yaşamlar Dönüşüyor
Mimar ve Mühendisler Grubu’nun, Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Küçükçekmece Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği ‘Değişen Kentler Dönüşen Yaşamlar Herkes İçin Şehir’ adlı panel büyük bir katılımla gerçekleşti.