Kentsel Dönüsüm, Akilli Sehir Ve Iklim Degisikligi Zirvede Konusuldu

Kentsel Dönüsüm, Akilli Sehir Ve Iklim Degisikligi Zirvede Konusuldu

Kastamonu’da düzenlenen “Her Yönüyle Kentsel Dönüsüm, Akilli Sehir ve Iklim Degisikligi” zirvesinde iklim degisikligi, afetler ve kentsel dönüsüm konulari uzmanlar tarafindan ele alindi. Zirvede konusan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Alt Yapi ve Kentsel Dönüsüm Genel Müdür Yardimcisi Umut Naci Baykan, 2012 yilindan bu yana yürüttükleri faaliyetler sonrasinda 2 milyon 200 bin adet bagimsiz birimin üretilmesini sagladiklarini kaydetti.



Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Kastamonu Valiligi, Kastamonu Belediyesi ile Kentsel Dönüsüm ve Sehircilik Vakfi (KENTSEV) tarafindan Kastamonu’da “Her Yönüyle Kentsel Dönüsüm, Akilli Sehir ve Iklim Degisikligi” zirvesi düzenlendi.

Bir otelde düzenlenen zirveye katilan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Alt Yapi ve Kentsel Dönüsüm Genel Müdür Yardimcisi Umut Naci Baykan, kentlerin dönüsümü için yapilan alismalarla ilgili bilgi verdi. Türkiye’nin afet riskinin en yüksek oldugu dünya ülkeleri arasinda ilk 10 siraya girdigini belirten Baykan, kentsel dönüsümlerin önemine dikkat çekti.

“Kentsel dönüsüm çerçevesinde simdiye kadar 97 milyar lira hesapladik”

Kentsel dönüsüm çerçevesinde simdiye kadar 97 milyon lira harcadiklarini ve 70 ilde de 659 adet rezerv yapi alani olusturduklarini söyleyen Baykan, "Alan bazinda dönüsüme konu olan bugüne kadar 840 bin bagimsiz bir konut ve ticaret sayimiz var. Buna ilave olarak vatandasimizin talebiyle gerçeklestirdigimiz riski yapi tespiti yoluyla kentsel dönüsüm uygulamamiz var. Burada da 268 bin yapida 964 bin bagimsiz bölüme ulasti. Sevindirici olarak söylüyorum birebir takip ederek bu rakama ulastik. Çünkü bu yapilarin tahlil ve egitim orani da su anda yüzde 91 olarak gerçeklesti. Bu rakamin önemi özellikle 964 bin hanenin hiç olmazsa yenilendigi bilgisi elimizde ve oldukça bizi mutlu ediyor. Faaliyetlerin tamamina baktigimizda riskli alanda riskli yapilarda bulunan 1 milyon adet bagimsizlik bölümünü simdiye kadar gerçeklestirdigimizi görüyoruz. 2012 yilindan bu yana yürüttügümüz faaliyetler sonrasinda 2 milyon 200 bin adet bagimsiz birimin üretilmesini sagladigimizi görüyoruz. Tabii bu faaliyetlerin bir finans yönü var. Bakanligimiz isin basindan beri kira yardimi, faiz destegi, kamulastirma, proje giderleri gibi yikim giderleri gibi harcamalar için, yerel idarelerimize, vatandaslarimizi simdiye kadar 43 milyar lira ki bu rakami 97 milyar lira olarak hesaplaniyor” dedi.



“Kastamonu’da 753 adet riskli yapiya onay verilmistir”

2013 yilindan bugüne kadar Kastamonu’da 753 riskli yapi basvurusunun oldugunu ve bu yapilardan 715’inin yiktirildigini belirten Vali Meftun Dalli ise, “Ülkemiz, Subat ayinda yasadigi depremden sonra kentsel dönüsümle ilgili her türlü tedbirlerin alinmasi gerektigi açik bir sekilde ortada. Ilimizin üst üste yasadigi seller de iklim degisikliginin bir gerçek oldugunu yatsinamaz sekilde ortaya koydu. Böyle dogal afetleri engelleyecek bir durumumuz olmadigina göre yapmamiz gereken ’afetleri nasil az hasarla atlatiriz’in hazirligini yapmak. Artik hepimizin birbirimize ve kendimize karsi samimi sekilde davranmamiz asla tavizkar olmamamiz, ‘bir sey olmaz’ düsüncesini zihnimizden ve kalbimizden artik çikartmamiz gerekiyor. Ilimizde Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi il Müdürlügümüz bünyesinde 2013 yilinda alt yapi ve kentsel dönüsüm subesi kurulmus olup, bu konudaki is ve islemler 6 bin 306 sayili afet iskanindaki alanlarin dönüstürülmesi alanindaki kanun uygulama yönetmeligine göre yürütülmektedir. Kastamonu bugüne kadar 766 adet riskli yapi tespit basvurusu yapilmis 753 adet riskli yapi onayi verilmis. Bu riskli yapilardan 715 tanesi yiktirilmis, 1 tanesi güçlendirilmis, digerlerinin de islemleri devam etmektedir. Binalarin riskli yapi olarak onaylanan bin 920 ev sahibi ve 146 kiraciya 19 milyon 796 bin TL kira yardimi yapilmistir” seklinde konustu.



“Akilli sehirlerden önce zihniyetimizi dönüstürmemiz gerekiyor”

Akilli sehirlerden önce zihniyetlerin dönüstürülmesini gerektigini belirten Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu ise, “Kentsel dönüsüm ismi çok güzel ama kentleri neden dönüsecek hale getirdik, sorusunu sormamiz gerekli. Biz akillanmadigimiz için sehirleri akillandirmaya çalisiyoruz, ‘akilli sehirler’ diyoruz. Ortada salt bir gerçegimiz var ve o gerçek üzerinden de su an çözüm üretmeye çalisiyoruz. Elbette ki bununla ilgili yapacagimiz çok seyimiz var. Ama yapacak çok seyden önce yapmamiz gereken sey zihniyetimizi dönüstürmek. Zihniyetimizi dönüstüremedigimiz zaman sehirleri çok kolay dönüstüremeyiz. Dönüstürsek bile muhafaza edemeyiz. Çünkü çok çabuk unutuyoruz. Pandemiyi yasadik evlerden disari çikamadik. Üç gün sonra seli yasadik evlere giremedik. Depremi yasadik evlere giremedik. Ama hala ayni seyleri tekrar etmeye devam ediyoruz. Kimisi için bir hafta süren unutma süreci kimisi için birkaç ayi aliyor. Ama sehirleri yasanir halde olmaktan biz kendimiz çikariyoruz. Hepimizin hayalinde küçücük bahçesi olan panjurlu ev. Bunlari hayal eden bizler kendimizi apartman dairelerine yüksek katlara mahkum ettik. Sebep ne, tamamen rant, hirs, akli devre disi birakmak. Bunlarin hepsinin getirdigi sonuçlar için bugün buradayiz. Keske bunlar olmasaydi da bugün burada mesailerimizi farkli seyler için harcaya bilir olsaydik. Gelecegimizin teminati sevgili yavrularimiza daha güzel bir gelecegi nasil hazirlayabilirizi konusuyor olsaydik. Fakat ortada salt bir gerçegimiz var. Salt gerçegin içerisinde benim sevdam olmazsa olmazim, aslinda sadece benim degil Kastamonu tüm Türkiye’nin sevdasi. Çünkü biz bin yillik Türk kentiyiz. Türkmen kaidesi diye anilan bir sehiriz. Hiç isgal görmemisiz, Türk kültürünü en güzel sekilde yansitan bir iliz. Selçuklu, Osmanli ve akabinde de yine Cumhuriyetimizin, Istiklal mücadelemizin en önemli sehrindeyiz. Insanlarin, dogmasi, büyümesi ve ölmesi nasil mukadderse sehirlerde canli birer varliktir sehirler içinde bu böyledir. Bu sehir dogdu, büyüdü, ama git gide genç nüfusunu kaybeden git gide daha yasli nüfusun yasadigi bir sehir haline geldi. Hepimizin bu konuda el birligiyle tasin altina elimizi sokmamiz gerekli” ifadelerini kullandi.

"2050 yilina kadar 216 milyondan fazla insanin afetlerden kaçmak için yer degistirecegi öngörülüyor"

Zirvede konusan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal da sehirlerin yasadigi problemlerin çözülmesi için farkli disiplinlerden farkli yaklasimlari bir araya getiren nitelikli çalismalara ihtiyaç oldugunu belirterek, "Bugün Libya’da yasanan, binlerce insanin ölümüne ve kaybina ve bir sehrin yok olmasiyla neticelenen sel felaketi ve ardinda biraktigi tablo birkaç yil önce ilimizde yasadigimiz aci hatirayi bizlere hatirlatti. Tehlikenin ne denli büyük oldugunu ve tüm dünyayi tehdit ettigini artik sinir tanimaksizin gerçeklesen afetlerden biliyoruz. Sehirlerimiz, sicak hava dalgalari, meteorolojik afetler, kuraklik, su stresi gibi sayisi ve çesidi her geçen gün artan olumsuzluklarla savasiyor. Deniz seviyesinin yükselmesi, yanginlar, kuraklik ve diger faktörler nedeniyle iklim göçleri basliyor. Öyle ki 2050 yilina kadar 216 milyondan fazla insanin afetlerden kaçmak için yer degistirecegi öngörülüyor. Bu büyüklükteki iklim göçleri, birçok ülkenin demografik yapisini degistirecek, çözümü güç birçok sorunu beraberinde getirecektir. Hiçbir devlet tek basina, bu sosyal patlamalari, bu dev afetleri durdurabilme gücüne sahip degildir. Nitekim daha dün Birlesmis Milletler Genel Sekreteri tüm dünya liderlerine çagrida bulunarak çözüme yönelik adimlarin derhal atilmasi yönündeki ifadelerini tekrarladi. Tabi bu tür elim hadiseler her yeri etkilemekle beraber toplu yasamin en yogun gerçeklestigi sehirler üzerinde daha da yikici etki birakiyor” dedi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Cografi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardimcisi Dr. Akin Kisa da Kadastro Genel Müdürlügünün destekleriyle sehirlerdeki binalarin verilerini islemek amaciyla gelistirilen proje ile ilgili bilgi verdi.

Toplantiya Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Kent Konseyi Baskani Ahmet Zafer Ergün, Kentsel Dönüsüm ve Sehircilik Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Haluk Sur ile ilçe belediye baskanlari, kamu kurum ve kurulus müdürleri ile çok sayida davetli katildi.

4 oturumda gerçeklesecek olan zirvede, birçok konu görüsülecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile