'Uludağ Ekonomi Zirvesi 'ne katılan Ağaoğlu Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, yeni Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun güvensiz olan yapı stoğunun dönüştürülmesi konusunda çok büyük faydalar getireceğini bildirdi. Ağaoğlu, 'Binaların yüzde 70'i deprem güvenliği düşük binalardan oluşuyor. Kentsel Dönüşüm Yasası çıkmıştı ama yerel yönetimlere yetki verilmişti. Bu sadece yerel yönetimlerin altından kalkabileceği bir konu değildir. Bu işin devlet politikası haline geldiği, bu kanunun Meclis'ten geçmesi ile anlaşıldı. Başındada TOKİ'deki başarısından tanıdığımız Erdoğan Bayraktar var. Bu kanunun çıkması, sektörün önünü açan en önemli kararlardan birisidir. Deprem yıkıp biz yaptıktan sonra kıymeti yok. Yüz binlerce can kaybı olur. Bundan önce bizim binalarımızı yenilememiz gerekiyordu. Yasa Meclis'ten geçti, yürürlüğe girdi. Çok inceleyemedim ama çok önemli yenilikler getirdi. Yerel yönetimlere daha büyük yetkiler verildi, tarif edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Erdoğan Bayraktar'ın iş yapma yeteneği artırıldı. Hızlı birşekilde başta İstanbul olmak üzere Türkiye'yi yenileyeceğiz, dönüştüreceğiz diye düşünüyoruz. Burada yeniliklerden bir tanesi de kat mülkiyetinde üçte iki mal sahiplerinin oluru ile afet riski taşıyan binalar dönüşecek. Tüm sektöre hayırlı olsun ' dedi.
Yeni yatırım hazırlıklarının olup olmadığı sorusuna ise Ali Ağaoğlu, 'Sektörde önemli bir oyuncu olarak bununla ilgileniyoruz. Bizi değil bütün Türkiye'yi ilgilendiriyor. Bazı ilgilendiğimiz yerler var. Devlet, yerel yönetim ve özel sektör ile halkı da işin içine çekerek el birliği ile bunu çözeriz. Tek başına hükümet halledemezdi. Yerel yönetimlerle halkı tatmin ederek bu mesele çözülecek. Herkese çok büyük iş var. Yaklaşık 400 milyar dolarlık iş hacmi oluşturuluyor. Büyük bir iş hacmi çıkıyor. Buradasektördeki herkese iş var diye düşünüyoruz. Ciddi hazırlıklarımız var, üzerimize düşeni yaparız ' cevabını verdi.
Torunlar Gayrimenkul Başkanı Aziz Torun ise, 'Kentsel dönüşümün önemini söylemeye gerek yok. Herkes biliyor. Uygulama zor olan tarafı. Burada kentsel dönüşüme konu olan bölgedeki mülk sahiplerinin kanaatkar olmaları gerekiyor. 'Elimize fırsat düştü, bir koyundan birkaç post çıkaralım' dememek gerekiyor. Bu işin hakemliğini yapacak bir kuruluşun olması lazım. Yani arsa sahipleri ile müteahhitleri karşı karşıya getirdiğimiz zaman iş olmuyor. Düzenleyici bir kurumun olması gerekiyor. Hangi standartlarda birinşaat yapılması makuldür, yüzdeleri nasıl olmalıdır, süreç nasıl işleyecek, katılmayacaklara karşı ne yapılacak? İhtilafların çözümü için özel hakem olması gerekiyor. Kanuni düzenlemede bunları mecbur kılacak düzenlemeler olması lazım. Özel hakem olması gerekiyor. Mal sahiplerinin bir tüzel kişiliğe kavuşması gerekiyor. Tüzel kişilik ile müteahhit bir sözleşme yaparlarsa iş yürür. Fikirtepe'de yüzlerce konut var. Sahibi kim, kimi muhatap alacaksınız? Bunlar bir tüzel kişilik oluşturursa sözleşme yapıpbağlayıcı bir durum olursa rahat olur. Binlerce mal sahibi, yüzlerce konuşan, bunlarla müteahhit zaman öldürmek istemiyor. Bir tüzel kişilik olsun istiyor ' dedi.
Konut sektörü için kentsel dönüşümün faydalı olacağı kanaatinde olduklarını belirten Aziz Torun, 'Önemli olan arsadır. Çimentoyu, kumu üretiyoruz ama arsayı üretemiyoruz. Arsayı efektif kullanmak gerekiyor. Deprem güvenliği bakımından da bu değişimin, dönüşümün olması gerekiyor. Caddeler yok, yeşil alanlar sıkıntılı, bunları da bu dönüşümle kurtaracağız. Teoride şehir planlaması da gelecek. Teoride olanlar güzel, pratik hayata uygulanması önemlidir. Zaman sıkıntımız var. Burada 2023'ü konuşuyoruz. Bukonudaki işlerin hızlı yürümesi gerekiyor. Bu konuda özel sektör olarak görüşlerimizi de aktardık. Konut Der olarak taleplerimizi ilettik. Bakanımız bu işleri çok iyi biliyor. Sıkıntıları yaşamış birisidir. Bakanla görüşmelerimiz oldu. Bu konuda yapılması gerekenler aşağı yukarı biliniyor ' diye konuştu.
Kentsel Dönüşüm Kanunu'na İnşaat Firmalarından Büyük Destek
Özel sektör temsilcileri, Meclis'ten büyük kısmı geçen Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ilgili olumlu görüş bildirdi.