Kentsel Dönüsümde Istanbul, Bursa, Izmir Uyarisi

Kentsel Dönüsümde Istanbul, Bursa, Izmir Uyarisi

Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alper Ilki, kentsel dönüsümle ilgili, "Özellikle Istanbul, Bursa, Izmir gibi deprem bekleyen sehirlerde fazla zamanimiz yok" dedi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü tarafindan düzenlenen insaat mühendisligi ve yer bilimleri alanlarinda bilim insanlarinin, arastirmacilarin, özel sektör temsilcilerinin ve ögrencilerin bir araya geldigi "4. Uluslararasi Insaat Mühendisligi ve Yer Bilimleri Mühendislik Uygulamalari Sempozyumu" basladi.

"Afet azaltma ve önleme", "jeotermal enerji", "jeoloji", "jeofizik”, "jeokimya” ve “mimarlik ve sehircilik” alaninda uzman pek çok bilim insaninin bilgi, fikir ve deneyimlerini ulusal ve uluslararasi genis katilimla paylasarak konu ile ilgili literatüre katki saglamasi hedeflenen sempozyumun açilisina; KBÜ Rektör yardimcilari Prof. Dr. Mustafa Yasar ve Prof. Dr. Izzet Açar, Il Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Ali Artun, davetli katilimcilar, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunisik, insaat mühendisliginde yeni yapim teknolojilerine ve yapi sagligi izlemesi konusuna dikkati çekti. "’6 Subat Kahramanmaras depremlerinden sonra artik ülkemizde klasik betonarme binalarin haricinde, yeni yapim teknolojileri nedir?’ diye bir soru ortaya çikti" diyen Altunisik, "Cumhurbaskanligimizin kurmus oldugu Türkiye Ulusal Risk Kalkani Modelinde sekizinci grup yeni yapi teknolojilerinde biz de o grupta yer aliyoruz. Bunlardan bir tanesi de yapilarin sagligini izleme. Ne demek yapilarin sagligini izleme? Bir nevi yapilarin erken teshisini yapma, yani sanki bir hasta nasil doktora gidiyor belirli aralarla check-up oluyorsa biz de yapilarimizin sagligini 7/24 takip ediyoruz" diye konustu.



"Denetimlerin daha da iyilestirilmesi gerektigi açik”

Yönetmelige uygun herhangi bir yapinin yikilma durumuyla karsilasmadiklarini belirten ITÜ Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Ilki de "1999 depremini yasadiktan sonra daha çok ders aldigimizi düsünüyorduk. Bakarsaniz bir miktar ders almisiz. Daha yeni yapilar daha iyi performans gösterdi. Ama buna ragmen tam problemi çözememis, yeni yapilmis olan bazi yapilarin kusurlari sebebiyle depremde can kaybina neden olacak sekilde hasar gördüklerini gözlemledik. Baska bir sey daha gözlemledik yeni revize edilen Deprem Yönetmeliginin oldukça basarili bir sinav verdigini gördük çünkü yönetmelige uygun herhangi bir yapinin yikilma durumuyla karsilasmadik. Bütün illerde bu açidan iyi, yani yönetmelik mevzuati iyi oldu ama uygulamada maalesef bu kurallarin tam olarak yerine getirilemedigi, denetim sisteminde bazi aksamalar oldugunu alinan her türlü önleme ragmen gördük. Dolayisiyla bu hem sahadaki uygulamalarin iyilestirilmesi hem de denetimlerin daha da iyilestirilmesi gerektigi açik” dedi.



"Istanbul, Bursa, Izmir’de fazla zamanimiz yok"

Denetimlerin denetiminin yapilmasi ve yaptirimlarinin agirlastirilmasi gerektigini dile getiren Prof. Dr. Ilki, sunlari kaydetti:

"Iki temel konu var. Biri bundan sonra yapilacak yapilari dogru projelendirip dogru insa etmek ve can kayiplarini engellemek, ikincisi en az o kadar önemli olan mevcut yapilarimizin daha eski yillarda yapilan ve depremlerde can kaybina neden olma riskleri yüksek olan yapilarimizin belirlenip bunlarin depreme karsi performansiyla ilgili iyilestirecek önlemler alinmasi. Bu tip yapi stoku da çok büyük bir stok oldugu için burada bir önceliklendirmeye gidilmesi sart. Önce en riskli binalarin belirlenip can kayiplarina neden olmasi yüksek olan binalari tespit edip müdahaleleri ve kaynaklarimizi buralara yönlendirmemiz lazim."

Burada kentsel dönüsümün öneminin ortaya çiktigini vurgulayan Ilki, "Kentsel dönüsüm iki alternatifi olan bir kavram. Binalarin yikilip yeniden yapilmasi veya güçlendirilmesi. Binalarin güçlendirilmesi aslinda uygun olan. Teknik olarak uygun oldugu durumlarda hem yikip yeniden yapima göre daha ekonomik hem de daha hizli bir yöntem. Özellikle Istanbul, Bursa, Izmir gibi deprem bekleyen sehirlerde fazla zamanimiz yok. Fazla kaynagimizin olmadigi da açik. O yüzden kentsel dönüsümü sadece yikip yeniden yapmak degil daha etkin olmak, daha fazla can kurtarmak, daha hizli tepki göstermek açisindan uygun olan yerlerde güçlendirme düsünmek gerekiyor” degerlendirmesinde bulundu.

2 Haziran’a kadar devam edecek sempozyumda; "Geoteknik Mühendisligi ve Mühendislik Jeolojisi", "Deprem Mühendisligi", "Yapi Mühendisligi", "Insaat ve Yapi Malzemeleri", "Ulastirma Sistemleri ve Mühendisligi", "Su Kaynaklari Mühendisligi ve Hidrolojisi", "Çevre Mühendisligi" konulari ele alindi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile