Kentsel Dönüşümde 'Patlayıcıyla Yıkım' Yöntemi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan, kentsel dönüşüm kapsamında, İstanbul'un Maltepe ilçesindeki 12 katlı bir binanın yıkımında patlatma yönteminin kullanılacağını bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Maltepe Demirli Sitesinde riskli yapı olduğu tespit edilen 3 binadan birinin, yarın Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nı da katılımıyla patlatma yöntemi kullanılarak yıkılacağı belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünün, patlayıcı ile yıkım yöntemini, Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte yürüttüğü, "Ulusal Yıkım Yönetim Sistemi İçin Tam ve Kısmi İle Seçici Yıkım Tekniklerinin Araştırılması ve Uygulamalara İlişkin Ortak Hizmet Uygulaması Protokolü" kapsamında gerçekleştireceği belirtildi.

Protokol kapsamında dünyada yaygın olarak kullanılan üç temel yıkım tekniği için ayrı ayrı detaylı uygulama yönergelerinin oluşturulmasının hedeflendiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bu teknikler sırasıyla manuel (el ile) olarak yapıların yıkımı, makine tekniği kullanılarak yapıların yıkımı ve patlayıcılar ile yapıların yıkımıdır. Bu kapsamda her bir yıkım tekniği ile alakalı proje kapsamında pilot yıkımlar gerçekleştiriliyor. 26 Aralık 2015 Cumartesi günü (yarın) saat 10.00’da bu yıkım tekniklerinden ülkemizde kullanımı çok yaygın olmayan ve uygulama öncesinde ciddi mühendislik hesaplamaları gerektiren patlayıcılar ile yapıların yıkılması konusunda Maltepe Zümrütevler Mahallesi'nde bulunan Demirli Sitesi'ndeki 12 katlı 6 riskli binadan Orkide Apartmanı'nın, 'Uygulamalı Kontrollü Patlatma' ile yıkımının çok kısa bir sürede gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ayrıca yıkım çalışmaları gerçekleştirilmeden önce yapının patlatmalı bir şekilde yıkımı sırasında görsel olarak davranışı simüle edildi. Böylelikle yapılan model çalışmalar ile gerçek yıkım çalışması arasında karşılaştırma imkanı doğacak olup gelecekte bu şekilde yapılacak olan yıkımların ne kadar güvenli olduğu hakkında yıkım gerçekleşmeden karar verilmiş olacak. Uygulamalı Kontrollü Patlatma yıkımı sırasında 120 kilogram dinamit/emülsiyon, bin 780 adet kapsül ve 800 metre fitil kullanılacak."

- Belirlenen güvenli alanlarda hiçbir canlı bulunmayacak

Patlatma bölgesinde 1. ve 2. seviye iki güvenlik bölgesinin oluşturulduğu belirtilen açıklamada, birinci seviye güvenlik bölgesinin, patlayıcı ile yıkılacak Orkide Apartmanı'nın merkezi 75 metre çapında bir daire olarak belirlendiği kaydedildi. Birinci seviye güvenlik bölgesi içerisinde yer alan yapıların hem patlayıcı yerleştirme çalışmaları hem de patlatma anında boş olmaları ve o bölgede hiçbir canlının olmamasına ayrıca özen gösterildiğine dikkat çekildi.

İkinci seviye güvenlik bölgesi olarak Orkide binası merkezde olacak şekilde 150 metre çapında bir dairenin belirlendiği, bölgede yer alan yapıların patlayıcı yerleşimi sırasında boşaltılmasının gerekli olmadığı ancak patlatma anında boşaltılacakları bildirildi.

Açıklamada, patlatma anında hem birinci hem de ikinci seviye güvenlik bölgelerinde hiçbir canlının olmaması için gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı vurgulandı.

- Genel ve teknik mevzuatın geleştirilmesine katkısı olacak

Patlatma anında trafiğe kapatılması gerekli olan yolların da belirlendiği ifade edilen açıklamada, proje kapsamında yıkılacak olan yapının, yıkım işlemi sırasında çevre yapılar ve canlılar üzerinde yarattığı titreşim, gürültü ve toz ölçümlerinin değerlendirilmesi ve bu konuda elde edilen bulguların raporlanarak yorumlanmasının planlandığı belirtildi.

Projenin başarılı bir biçimde tamamlanması ile ülkedeki yapıların yıkım işleri için genel ve teknik mevzuatın geliştirilmesi ve inşaat atıklarının entegre ve sürdürülebilir bir yönetime kavuşturulmasının hedeflendiği kaydedildi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile