Kentsel Dönüşümü Anlatan Aslan’ı Gültepe’de 2 Bin Karşıladı

Kentsel Dönüşümü Anlatan Aslan’ı Gültepe’de 2 Bin Karşıladı

İzmir’de kentsel dönüşüme en muhtaç semtlerden biri olan Konak’a bağlı Gültepe semtinde yaşayan vatandaşlar, Ege-Koop çatısı altında kooperatifleşmek suretiyle bir an önce dönüşüme başlanılmasını istedi.

Kendi talepleri doğrultusunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına akın eden ve bu isteklerini Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’a ileten Gültepeliler, “ Sizin bizleri mağdur etmeyeceğini biliyoruz. Siz yaparsanız biz hemen yarın kooperatif kurarız” dediler. Aslan ise, “ Gültepe 50 yıl önce ne idiyse şimdi de öyle. Gültepe’yi değiştirecek olan sizlersiniz” karşılığını verdi. Gerçekleştirdiği 12 ayrı proje ile bugüne kadar en iyi kentsel dönüşüm örneklerine imza atan Ege-Koop, halkın bu konudaki kafa karışıklığını gidermek için bilgilendirme toplantılarını da sürdürüyor. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ve Ege-Koop Danışma Kurulu önceki gün de Gültepe semtinde vatandaşlar ve mahalle muhtarları ile biraraya geldi. Bu konuda ilk kez düzenlenmesi nedeniyle vatandaşlar toplantıya yoğun ilgi gösterdi, en az 2 bin kişinin katıldığı toplantıda izdiham yaşandı.

“GÜLTEPE’YE ÜVEY EVLAT GİBİ DAVRANILIYOR” Gültepe Serkan Düğün Salonu’nda yapılan toplantıda vatandaşlara birlikte hareket etmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, Gültepe’nin İzmir’in merkezinde olması nedeniyle çok önemli avantajlara sahip olduğunu dile getirdi. Gültepe’nin Son 50 yılda hiçbir gelişme yaşamadığını, o günden bugüne tüm yerel yönetimlerin Gültepe’ye üvey evlat muamelesi yaptığını kaydeden Aslan, “ Oysa Gültepelilerin de daha modern, daha sağlıklı alanlarda yaşama hakkı var. Yaşanan sorunlar, sıkıntılar buradaki insanlarımızın suçu değil. Onları ikinci sınıf vatandaş yerine koyan, bu yüzden her türlü hizmeti çok gören yönetim anlayışıdır asıl suçlu olan” dedi.

“EGE-KOOP İZMİRLİLERİN AVUKATIDIR” Gültepe’ye dair Ege-Koop’un herhangi bir projesi ya da çalışmasının sözkonusu olmadığını, bu toplantının sadece Gültepe sakinlerinin talepleri doğrultusunda, bilgilendirmek amaçlı yapıldığını vurgulayan Aslan, “ Kentsel dönüşüm bugüneden yarına olacak bir şey değil. Uzun vadeli bir proje. Kim derseki 3, 5 ay içerisinde bu işi yaparız, asla inanmayın, o yalan söylüyordur. Müteahhitlere, emlak şirketlerine inanmayın. Onlar en Son ki aşamalar. Önce planlama Sonra da projelendirme aşamaları sözkonusu. Bunun için de birlikte hareket etmeniz, ortak aklı kullanmanız gerekir. Bireysel davranırsanız hak kaybına uğrarsınız. İster dernek, ister vakıf, ister kooperatif çatısı altında biraraya gelin ve tüm kararları baştan Sona ortak alın. Ege-Koop bu konuda 30 yıllık deneyimi, bilgi ve birikimi ile yanınızdadır. Ege-Koop kendisini vareden halkın yanındadır, sizlerin avukatıdır.” şeklinde konuştu.

Riskli Alanların Dönüştürülmesine İlişkin Kanun’un eleştirilmesi gereken birçok yanının olduğunu, bunu yasa çıkmadan her türlü girişimde bulunarak dile getirdiklerini de yineleyen Aslan, “ Ancak bizden başka konuşan olmadı, eksiklikleri dile getiren olmadı ve yasa bu haliyle çıktı. Şimdi herkes yakınıp, duruyor. Geçmiş olsun. Biz artık bu yasanın vatandaşa sağladığı olumlu, pozitif yönleri ile ilgiliyiz. Kira yardımından taşınma parasına, kredi imkanlarına kadar birçok avantaja da sahip. Dolayısıyla artık bu yasaya göre bir model yaratmak zorundayız İzmir’de. Belediyeler bu konuya çok daha fazla önem vermeli.” ifadelerini kullandı.

Ege-Koop Kentsel Dönüşüm Uzmanı Fatma Coşan da, Gültepe’nin henüz kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmediğini sadece riskli bölgeler arasında bulunduğunu söyledi.

Gültepe’nin dönüşüme muhtaç bir bölge olduğunu kaydeden Coşan, mükemmel kentsel dönüşümü Türkiye ve Dünya’daki örnekleri ile birlikte anlattı, bunu İzmir’de yapmanın zor olmayacağını vurguladı. Toplantıda Danışma Kurulu Başkanı Gazeteci-Yazar Öcal Uluç başta olmak üzere tüm danışma kurulu üyeleri de birer konuşma yaptı, soruları cevapladı.

“BİZ EGE-KOOP’U İSTİYORUZ” Gültepe’de böyle bir toplantıya ihtiyaç duyduklarını, bugüne kadar ne belediye ne de bakanlığın kendilerini bilgilendirmek için bir şey yapmadığını belirten Gültepeliler ise, “ Ege-Koop bizim kuruluşumuz. Bu konuda tek güvencemiz. Herkes kentsel dönüşümden bahsediyor ama kimse ne olacağını, ne zaman ve nasıl olacağını bilmiyor. Bu yüzden Ege-Koop’tan rica ettik ve bu toplantı düzenlendi.

Endişe içindeydik. Ancak şimdi biraraya gelip ortak hareket edeceğiz. Ege-Koop’tan destek alarak kooperatifleşeceğiz. Ege-Koop’un dışında kimseyi istemiyoruz. Aklın yolu bir” dediler .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile