Kentsel Tarim Büyük Sirketlerin De Radarinda

Kentsel Tarim Büyük Sirketlerin De Radarinda

Betona hapsolmus sehir insaninin doga ve toprakla olan iliskisinden giderek daha çok uzaklasmasinin da etkisiyle günümüzde AVM’lerin çati bahçeleri, parklar, bos arazi ve depolar gibi atil alanlarda sehir içi tarim faaliyetleri yayginlasmaya basladi.

Daha yesil bir ortam, temiz gidaya ulasim, kaynaklari daha verimli kullanma gibi konulara imkân saglayan sehir içi tarim konseptini destekleyen egitim kurumlari ve belediyeler gibi kamu kurumlarinin yani sira hem sürdürülebilirlik bilincini topluma yaymak hem de çalisanlarinin motivasyonunu artirmak adina kentsel tarim projeleri yürüten sirketlerin sayisi da her geçen gün artiyor. Ilk örneklerine 1’inci ve 2’nci Dünya savaslarinda sehirlerde okul bahçelerinin, kullanilmayan arazilerin tarim alanlarina dönüstürülmesiyle rastlanan sehir için tarim konsepti, özellikle Covid-19 pandemisi ile birlikte yogun ilgi görmeye basladi.

Son senelerde büyük sehir belediyelerinin birçok araziyi vatandaslarin kullanimi için bostan veya mikro tarim alanlari olarak dönüstürmesiyle popülerligi artan sehir içi tarim konsepti, büyük sirketlerin de yakindan takip ettigi konulardan biri oldu.

Panasonic, çalisanlarina sehrin ortasinda organik tarim imkani sunuyor

Toplumun ve ekolojik çevrenin sürdürülebilirligine katkida bulunarak konfor, güvenlik ve enerji verimliligini artiran yenilikçi ürünler, hizmetler ve çözümler sunan Panasonic Electric Works Türkiye de Istanbul Sancaktepe’de bulunan endüstriyel tesisinde kurdugu ‘Hobi Bahçesi’ alani ile çalisanlarina ister ögle tatilinde ister mesai saatleri disinda patlicandan domatese, salataliktan bibere çesitli organik sebzeler yetistirmelerine imkân sagliyor. Çalisanlarinin kalabalik sehir yasamindan uzaklasarak stres atmalarini saglamak, onlara gelecegin en önemli konularindan biri olan mikro organik tarimsal üretim konusunda kabiliyet kazandirmak amaciyla ‘Hobi Bahçesi’ projesini yürüten Panasonic Electric Works Türkiye, sürdürülebilirlik faaliyetlerini insan ve doga arasinda kurulacak dengeli bagin gelecek kusaklara daha yasanilabilir bir dünya birakmaya katki saglayacagi anlayisiyla sürdürüyor. Enerji verimliligi ve çevre duyarliligi konusunda fark olusturan uygulamalari hayata geçiren sirket, WWF-Türkiye tarafindan belgelenen ‘Green Office’ diplomasini almaya hak kazanarak sektöründe bir ilki gerçeklestirmisti.

AVM çatisinda tarim

Sehir içi tarim konsepti Türkiye’de farkli sirket ve sektörlerin de gündemlerinde yer tutuyor. Bu örneklerden biri de Akmerkez’in kimyasal kullanmadan kentte tarim yapilabilecegini ve sehirde sürdürülebilir, saglikli bir hayatin mümkün oldugunu göstermek amaciyla 2017 yilinda yaklasik 750 metrekarelik bir alanda hayata geçirdigi ‘Terasta Tarim’ projesi. Türkiye’de bir ilk olan proje ile 2021 yilinda Akmerkez misafirlerinin bahçede çalistigi ve kentsel tarimi deneyimledigi bir ‘Gönüllü Programi’ baslatti. Proje sürecinde girisimcilerle ve gida-tarim topluluklari ile söylesiler düzenledi ve çesitli is birlikleri yaparak kentte sürdürülebilir tarimi ögretmek için egitimler verdi. Halihazirda devam eden Ek Biç Ye Iç is birligiyle AVM; kentsel tarima, sürdürülebilirlige ve kendi gidasini yetistirmeye ilgi duyan herkesi, kentin ortasinda dogayla bulusturarak, kendi meyve ve sebzesini nasil üretebilecegini ögretiyor.

Sehir içi tarim konsepti gelecegi sekillendirecek

Sehir içi tarim konsepti, tarim arazileri disinda alternatif tarimsal üretim imkâni sunan dikey tarim ile insan yerlesimlerini dogada bulunan ilkelere ve sürdürülebilirlik fikrine göre tasarlamak anlamina gelen permakültür kavramlarini da ön plana çikartiyor. Uzmanlar, küresel iklim degisikligi ve dogal afetler nedeniyle önümüzdeki 10 yilda büyük sehirlerin ortasinda eski ve kullanilmayan binalarin degerlendirildigi, çatisinda ve her katinda farkli tarimsal ürünlerin üretildigi, günes ve rüzgardan enerji elde edildigi, binanin altindaki market alanindan da ürünlerin satisa sunuldugu bir çok dikey tarim ve permakültür sisteminin bir zorunluluk olacagi vurgusunu yapiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile