Kenya'da Sağlık Çalışanlarının İş Bırakma Eylemi

Hükümet, ülkedeki özel ve devlet hastanelerindeki sağlık çalışanlarının greve gitmesiyle sıkıntı yaşayan sektörü toparlayabilmek için Küba, Tanzanya ve Etiyopya gibi ülkelerden yabancı doktor getirecek.

Kenya'da hükümetin, sağlık sektöründeki ihtiyaç nedeniyle Küba, Tanzanya ve Etiyopya gibi yabancı ülkelerden gelecek doktorlara çalışma izni vereceği belirtildi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, bir konferansta konuşan Kenya Valiler Konseyi Sözcüsü Peter Munya, yaklaşık 3,5 aydır süren grev sebebiyle devlet hastanelerinde sağlık hizmetlerinin aksadığını belirtti.

Munya, felç olan sağlık sektörünün iyileştirilebilmesi için yabancı uyruklu doktorların ülkeye getirileceğini ve bu kişilere çalışma izni verileceğini bildirdi. Munya, 'Hükümetin 'göreve geri dönün' çağrısına uymayan doktorlar işten çıkarılacak ve yerlerine yurt dışından gelecek yabancı uyruklu doktorlar alınacak.' dedi.

Öte yandan ülkenin en büyük devlet hastanelerinden Kenyatta Hospital'da çalışan ve greve katılan 12 doktorun işine son verildiği, 48 doktor hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı kaydedildi.

Machakos eyaletinin Valisi Alfred Mutua da doktorların talep ettikleri maaş artışının gerçekçi olmadığını, bu durumun siyasi malzeme haline getirildiğini savunarak Machakos'ta 96 gündür grevde olan doktorlara geri dönmeleri için perşembe gününe kadar süre verildiğini aksi halde işten çıkarılacaklarını dile getirdi.

- Öğretim üyeleri de grevde

Kenya hükümeti, doktorların talep ettiği 2013 yılındaki Toplu İş Sözleşmesinde yer alan maaş artışını yüksek bulmuş ve sözleşmeyi imzalamayacağını duyurmuştu.

Hükümet son olarak, doktorlara maaşlarında yüzde 50 zam sağlayan yeni bir teklif sunmuş ve doktorların bu teklifi kabul ederek iş başı yapmalarını istemişti ancak doktorlar, 2013'te imzalanan, maaşlarını yüzde 100'den fazla artıracak anlaşmanın uygulanmasını talep etmişti.

Yetkililer, sağlık hizmeti alamadıkları için ölen hastalardan grevdeki doktorları sorumlu tutuyor.

Doktorların yanı sıra üniversitelerdeki akademisyenler de aynı gerekçeyle 18 Ocak'tan bu yana iş bırakmış durumda. Ülkede binlerce öğrenci grev nedeniyle mağduriyet yaşıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile