BM kaynaklarından alınan bilgiye göre, son olarak, Kenya'daki Dadaab Mülteci Kampı'ndan 116 kişi, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından sağlanan 2 uçakla Mogadişu'ya döndü.
Kenya'daki kamplarda kalan Somalili mültecilerden gönüllü olanlar, UNHCR'nin sağladığı destek ve garanti ile Somaliye dönebiliyor.
Somali'den Kenya'ya sızan Eş-Şebab militanlarının saldırılarının ardından mültecilere karşı başlayan ön yargı ve Kenya Hükümeti'nin mülteci kamplarını kapatmak istediğine dair sıkça yaptığı açıklamalar, Somalililerin geri dönüşleri ve ülke değiştirmeleri konusundaki en önemli etken olarak gösteriliyor.
BM ile Somali ve Kenya arasında 2013 yılında Kenya'da yaşayan Somalili mültecilerin ülkelerine dönüşlerini hızlandırmak amacıyla varılan anlaşma gereğince geri dönmek isteyen mültecilere yardım edilmesi, sürdürülebilir bir geri dönüş programı, güvenlik ve destek konularında mutabakat sağlamıştı.
Söz konusu mutabakatın ardından UNHCR verilerine göre 2 bin 969 kişi BM desteğiyle, bağımsız kaynaklara göre ise en az 3 bin kişi daha kendi imkanlarıyla Somali'ye döndü.
Şebab Hareketinin Kenya'daki saldırılarının ardından Somalili mültecilere yönelik ön yargı ve baskıların artması ile birlikte bir çok mültecinin Kenya'dan ayrılarak Somali'ye dönemedikleri için başka ülkelere göç ettiği bildiriliyor.
Somali'de 1991 yılında baş gösteren krizin ardından dünya geneline bir mülteci akını yaşandı.
BM verilerine göre Aralık 2015 itibarıyla kayıtlı Somalili mülteci sayısı 1 milyonun üzerinde. Bunların yaklaşık 420 bini Kenya'da bulunuyor.
Kenya'daki Somalili Mülteciler
Somali'deki çatışma ortamından kaçarak Kenya'ya sığınan mültecilerden gönüllü olarak ülkelerine dönmek isteyenlerin Birleşmiş Milletler (BM) desteğinde Somali'ye dönüşleri devam ediyor.