Kepçe Operatörü Emine Gelin, Görenleri Sasirtiyor

Kepçe Operatörü Emine Gelin, Görenleri Sasirtiyor

Aydin’in Söke ilçesinde kepçe operatörü 38 yasindaki Emine Akkin görenleri sasirtirken, Akkin’i kepçe kullanirken görenler gözlerine inanamiyor. Mutfakta oldugu kadar kepçe operatörlügünde de basarili olan ve önce kaynanasini sonra da yöre halkini sasirtan Emine gelin, "Kadin isterse her seyi basarir" dedi.

Söke’ye bagli Bagarasi Mahallesi’nde zeytinyagi fabrikasi bulunan girisimci Erhan Akkin, pandemi döneminde en önemli yem kaynaklarindan olan misir silajina ragbetin daha da artmasiyla tarimin sürdürülebilirligine katki saglamak için misir silaji paketleme tesisi kurdu. Akkin’in esi Emine Akkin da uzun yillar muhasebeci olarak çalistigi isinden ayrilarak esinin yardimina kostu. 38 yasindaki 2 çocuk annesi Emine Akkin bir yil önce esine yardimci olmak için tesiste çalismaya basladi.

Kepçenin direksiyonuna geçen Akkin, erkek meslegi olarak bilinen kepçe operatörlügünü en az ev hanimligi kadar basari ile sürdürerek, tonlarca agirliktaki is makinesini adeta otomobil kullanir gibi rahatlikla kullaniyor. Kendisini kepçenin direksiyonunda görenlerin çok sasirdiklarini hatta bazen de gelip kendisini tebrik edenlerin oldugunu ifade eden Akkin, "Kadin isterse her seyi basarir. Bu yaptigim is de bunun örneklerinden bir tanesi. Esimle yumrugu ayni yere vuruyoruz" dedi.



"Neden olmasin dedim ve basladim"

Daha önceleri otomobil ve traktör kullandigini simdi de kepçeye el attigini ifade eden kepçe operatörü Emine Akkin, "Daha önce özel kurumda muhasebecilik yapiyordum. Muhasebeyi biraktiktan sonra 8 ay gibi bir süreçte evdeyim. Gelen teklifler de oldu. Esim baska bir yerde çalismama çok sicak bakmadi. Ama ben çalismaya aliskin bir insanim, yapamadim. Evde oturacagima sana yardim ederim fabrikada çalisirim dedim. Bana ’ne yapacaksin?’ diye sordugunda ben de ’kepçe kullanirim’ dedim. O da o zaman ’hadi kullan, git bin o zaman’ dedi.

Ben de direksiyona geçtim bir daha da inemiyorum. Otomobil, traktör gibi araçlar kullaniyorum. Kepçeyi de kullanabilecegimi düsündüm ve bu ise basladim. Burada esimle birlikte silaj yapiyoruz. Eleman çalistirmak zor, kendi isimizi kendimiz yapalim dedik ve basladik, devam ettiriyoruz" dedi.



"Gören gözlerine inanamiyor"

Kendisini kepçe kullanirken görenlerin çok sasirdigini belirten Akkin, "Özellikle kirsal mahallede yasayan insanlar buradan gelip geçerken beni kepçe kullanirken görünce çok sasiriyorlar. Hatta durup yanimiza gelenler bile oluyor zaman zaman. Olumlu geri dönüsler oluyorum, beni tebrik eden çok oluyor. Ev isleri bana göre daha zor. Evde hiç is bitmiyor. Burasi da çogu zaman yogun. Bazen gece sabaha kadar çalistigimiz bile oluyor ama ben sikayetçi degilim. Kadinlar evde oturmasin, çalisip ekonomik özgürlüklerini elde etsinler. Kadin orda çalisamaz, burada çalisamaz, o isi yapamaz, edemez diye bir sey yok. Kadinlar çocuklarini da iyi yetistirilmeli, islerini de yapmali. Annenin yetistirdigi çocuk farkli. Ancak çalisinca her sey çok daha güzel. Yumrugu bir yere vurmak güzel" diye konustu.



"Direksiyonu esime kaptirdim"

Kepçenin direksiyonunu geçen yil esine kaptirdigini belirten Emine Akkin’in esi Erhan Akkin da esine sonuna kadar destek oldugunu kaydederek "Esim isi birakti, sikilmaya basladi.

Ben de fabrikaya gel dedim. Kepçenin direksiyonuna geçmek istedi ve o günden bu güne çok güzel kullaniyor. Yapamayacagi is yok. Insanlar yoldan geçerken kafayi çevirip bir daha bakiyorlar. Bir kadinin kepçe kullanmasi pek görülen bir sey degil ama kadinlar her isi yapmali. Esime bu konuda sonsuz güveniyorum. Kafasina koydugu her isi yapabiliyor. Isçi bulmak, operatör bulmak zor. Yeni gelen nesilde de bu isi yapacak insan yetismiyor. Maalesef genç neslimiz tembel, masa basi is istiyor. Tabi öyle bir dünya yok o nedenle baska birini almayi da düsünmüyorum. Ama yabanci biri ile bunu yapmamiz zor. Yabanci birine bunu yaptirtamazsiniz. Yanimda esim var o bana yetiyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile