Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının şehit düştüğü "Kerbela olayı", İran'ın çeşitli kentlerinde düzenlenen Aşure törenleriyle anıldı.
Tahran ve diğer kentlerin ana caddelerinde düzenlenen anma etkinliklerinde vatandaşlar "Ya Hüseyin", "Ya Zeyneb", "Ya Ebul Fazl" yazılı pankartlar taşıdı. Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1379. yıl dönümü nedeniyle sineler dövüldü, sırtlar zincirlendi.
Ülkedeki etkin kimliklerden Lorlar, Loristan eyaletinin başkenti Hürremabad'da sabahın erken saatlerinden itibaren ana caddelerde Gil Mali (çamur sürme) merasimleri düzenledi. Kadın ve çocukların da dahil olduğu törende vatandaşlar, gül suyu ve elenmiş toprakla yapılan çamurun içine girdi ve baştan aşağı çamur olduktan sonra geceden hazırlanan odunlarla yakılan ateşte kurulandı.
Vatandaşlar, çamur sürme merasimlerinin ardından Felek el-Eflak Kalesi Meydanı'nda toplandı.
İran dini lideri Ali Hamaney de gece vakti Tahran'daki İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde düzenlenen Aşure merasimine katıldı.
Kerbela olayı nedir?
Emevi Devleti'nin ilk halifesi Hazreti Muaviye bin Ebu Süfyan'ın vefatından sonra yerine geçen oğlu Yezid, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin'den kendisine biat etmesini istedi.
Bu durumu kabullenmeyen Hazreti Hüseyin ve 72 yakını, Hicri 10 Muharrem 61'de bugünkü Irak sınırları içinde bulunan Kerbela şehrinde Yezid bin Muaviye'nin ordusu tarafından şehit edildi.
İslam tarihinin en önemli siyasi kırılma noktalarından biri olan Kerbela, her sene Aşure Günü'nde anılıyor.
Kerbela Şehitleri İran'da Anıldı
Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve yakınları, Kerbela'da şehit edilişlerinin 1379. yıl dönümlerinde İran genelindeki Aşure törenleriyle anıldı