Son yıllarda bilinilirliğinin artmasıyla özellikle ramazanda yurt genelinden talebi artan kerebiç, kadın ustaların ellerinde şekil buluyor. Kerebiçler, içli köfte şekline getirildikten sonra 70 derecelik fırında kızartılıyor. Çöven otundan elde edilen süt görünümlü köpük, üzerine döküldüğü kerebicin lezzetini artırıyor.
Kerebiç ustası Sema Serin, AA muhabirine, ramazanda artan talebin yüzlerini güldürdüğünü söyledi.
Ramazandan önce ayda ortalama 50 kilogram kerebiç sattıklarını, bu ay talebin 100-150 kilograma çıktığını ifade eden Serin, İçel'in yanı sıra il dışından da internet aracılığıyla talep geldiğini belirtti.
Kerebicin, oruç tutanların vazgeçilmez tatlıları arasında yer aldığına dikkati çeken Serin, "Kimi iftar sofrasına alıyor kimi de misafirliğe giderken hediyelik yaptırıyor. Bu da kerebice olan talebi ramazanda artırıyor. İçel dışında da kargonun gittiği her yere gönderiyoruz. Kilogramı 22 ile 32 lira arası değişen kerebiç, beğeniyle tüketiliyor" diye konuştu.
Ustalardan Fatma Serin de ramazan öncesi kerebiç imalatında 7 kişi çalıştıklarını, bu ay sayıyı 25'e kadar yükselttiklerini söyledi.
Talepleri karşılamakta zorlandıklarını ifade eden Serin, siparişlere yetişmek için sabah erken başlayan mesailerinin gece geç saatlere kadar sürdüğünü belirtti.
Kerebiç Ustaları 'Türkiye'nin Ağzını' Tatlandırıyor
İçel'e özgü olan ve irmik, yağ, karbonat, şeker yoğrulup elde edilen hamura Antep fıstığı veya ceviz katılarak hazırlanan kerebiç, ramazanda yurt genelinden talep görüyor.