Kerry, “Esad rejiminin de bir şekilde anlaması lazım ki, uluslararası camia Esad rejiminin hedef gözetmeksizin Scout füzesi atmalarına müsaade etmeyecek, Suriye sokaklarını bombalamasına müsaade etmeyecek“ dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında bir gazetecinin “Dün Roma’da yaptığınız toplantı, bugün Ankara’da yaptığınız görüşmelerin ardından gerek Suriye’ye insani yardım koridorları, gerekse Suriye muhalefetine verilecek destek ile ilgili nasıl somut adımlar atılabilir, bu konuda Türkiye ile Amerika ne yönde işbirliği yapabilir?” şeklindeki sorusuna cevap veren Kerry, “Amerika Türkiye ile başından beri aynı amaç doğrultusunda çalışıyor. Aynı zamanda farklı adımlar da attık. Bunların bazıları birlikte bazıları münferit adımlar. Her iki ülkede birinci öncelik olarak bir siyasi çözümü ortaya koyuyor. İnsanların yaşamını kurtarmak istiyoruz, şiddeti artırmak değil. Biz ülke içinde Suriye halkının birlik ve özgürlüğünü sağlamak istiyoruz ve bu doğrultuda birlikte çalışıyoruz. Sadece Türkiye ve ABD olarak değil, büyük bir ülke grubu olarak. Bu ülke grubundaki ülkeler kendi kabiliyetlerine göre, kendi kanunlarına göre farklı adımlar atıyorlar. İlk aşamalarda ‘kime yardım edeceğiz’ ya da ‘muhatabımız kimdir’ şeklinde bazı tereddütler oldu ama şimdi Suriye muhalefeti daha fazla birlik olmuş durumda, ve ‘kim’ sorusuna yanıt biraz daha belirginleşti.
Türkiye ile ABD birlikte bazı yaptırımlarda bulundu. Esad rejiminin paralarını dışarıya kaçırmaları konusunda, bunun engellenmesi konusunda adımlar attık. Suriyeli muhalefetin daha fazlasını yapabilmesi konusunda birlikte çalışıyoruz. NATO’nun Patriot füzelerinin Türkiye’ye gelip konuşlandırılması ve bu sayede Türkiye sınırının koruma altına alınmasında birlikte çalıştık. İnsani yardım konusunda birlikte çalıştık. Türkiye’de Suriyeli sığınmacı sayısı 182 bine ulaştı. Kampların dışında yaşayanlarla yaklaşık 400 bine ulaştı. Türkiye’yi bu konuda taktir ediyoruz. 385 milyon dolarlık bir kaynak ayırdı Türkiye, hem yiyecek hem güvenlik açısından. Biz Suriye’de barışçıl ve siyasi bir geçiş süreci istiyoruz. Roma’da toplantıda çıkan sonuçla aynı şekilde, biz birlikte çalışacağız, kararlıyız Suriye’deki ortamı düzeltmek için. Roma’da ki bütün ülkeler aynı fikirdeydi. Şimdi artık daha fazlasını yapma vakti. Esad rejiminin de bir şekilde anlaması lazım ki, uluslararası camia Esad rejiminin hedef gözetmeksizin Scout füzesi atmalarına müsaade etmeyecek, Suriye sokaklarını bombalamasına müsaade etmeyecek. Bu kararlılık 2 gün önce Roma’da başladı.
Türkiye’nin ve diğer ortaklarımızın da katkılarıyla önümüzdeki dönem de devam edecek” diye konuştu.
Kerry’nin konuşmasının ardından söze giren Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki olayların 15 Mart’ta 2. yılını dolduracağını hatırlattı. Davutoğlu, ”2 yıldır bir sivil halk yoğun bir bombardıman ve saldırı altında. Artık uluslararası toplumun harekete geçme vakti gelmiştir. Roma toplantısı böylesi bir hareketin işareti olması bağlamında önemli kararlar alındı. Burada ABD’nin hem BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olarak hem de bölgede geçmişten beri en etkin küresel aktörlerden birisi olarak çok önemli katkılar yapacağına inanıyoruz. Baştan itibaren bizim bu konuda istişarelerimiz sürdü. Türkiye’nin Suriye politikası açık ve nettir. Halkın haklı talepleri doğrultusunda gerçek bir siyasi değişimin yaşanması konusunda gerekli adımlar atılmalıdır. Bunun öncesinde bizim tutumumuza, alacağımız kararlara bakan milyonlarca aç, susuz, barınaksız Suriyeli var. Akşam çocuğuna yemek götüremeyen, sıcak bir yuvaya çocuğunu kavuşturamayan milyonlarca insandan bahsediyoruz. Onların acılarına bütün uluslararası toplumun duyarlı olması lazım. İnsanı yardım koridorlarının süratle oluşması lazım. Ayrıca Scout füzeleri başta olmak üzere savaş suçu niteliğinde sivil yerleşimlere yapılan saldırıların derhal durdurulması gerekiyor. Bu konuda Roma’da kapsamlı görüşmeler yaptık. Bütün görüşmelerimizin ana hedefinin Suriye’deki masum insanların korunması olması kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.
Davutoğlu, konuşması esnasında İngilizce olarak Kerry’e “Beni anlıyor musunuz?” diye sordu ve “O kadar yakın takip ediyorsunuz ki kulaklık olmadan” şeklinde espri yaptı. Kerry, ise Davutoğlu’na “Dinleyip anlamaya o kadar alıştım ki, kulaklık olmadan anlamaya başladım galiba” diye cevap verdi. Davutoğlu ise, “Burada dilden kulağa değil, zihinden zihne konuşuyoruz, muhtemelen ondan anlıyorsunuz. Zamanla Sayın Kerry’nin Türkçesi iyice gelişecek, ben buna inanıyorum” ifadelerini kullandı .
Kerry-Davutoğlu Ortak Basın Toplantısı
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin Suriye’ye yönelik sorularına cevap verdi.