Orhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Giresun'da 15 yıl önce ilk kez Keşap ilçesinde kivi üretimi denemelerinin başladığını hatırlattı. Fındığın ekonomik getirisinin her yıl azalma göstermesi nedeniyle ilçede çiftçilerin kiviye yönelim gösterdiğini vurgulayan Orhan, "Kivi coğrafi ve iklim özellikleri bakımından Giresun'un birçok yerinde olduğu gibi Keşap ilçemizde de yetiştirilir hale geldi. Hızla da yıllar geçtikçe de gelişme gösterdi. Bugün Keşap ilçemizde 270 dekar alanda kivi üretimi yapılıyor. Giresun'un en fazla kivi üretimi yapılan ikinci ilçe durumundayız. Bu sezon ilçede 500 ton kivi rekoltesi bekliyoruz." dedi.
Keşap'da kivi üretiminin yaygınlaşması için destekleme çalışmalarının sürdürüldüğünü vurgulayan Orhan, "Keşap Kaymakamlığı olarak yörede kivi üretimini geliştirilmesi için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Çiftçilerimize bu yönde kivi fidanı ve ekipman destekleri sağlamaya devam ediyoruz. Yine ilçede soğuk hava deposu yapımı çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.
Orhan, kivi üretiminin Keşap ilçesinde çiftçilere bu yıl 2 milyon lira gelir sağlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi. İl Genel Meclisi MHP Grubu Başkanı ve kivi üreticisi Mehmet Yüksel ise, Giresun'da mutlaka Kivi Üreticileri Birliği'nin kurulması gerektiğini söyledi. Yüksel, kivi üreticilerinin haklarının korunması gerektiğini, bun da ancak kurulacak birlikle mümkün olabileceğine işaret etti.
Türkiye'nin yurtdışından kivi ithal etmesinin yerli üreticileri olumsuz etkilediğini aktaran Yüksel, yerli üreticinin desteklenerek, kivi üretiminin artırılması gerektiğini savundu.