Kulüpten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Daha 1975 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yeryüzünde dolaşan gemiler yılda yaklaşık 3 milyon 700 bin kilo plastik torbayı denizlere boşaltıyor. Dünya yüzeyi henüz bir plastik çöplüğüne dönüşmemişse, bunun nedeni deniz diplerinin çöplük olarak kullanılmasıdır. (U.S. National Academy of Sciences).
Amerikan doğa koruma kuruluşlarının araştırmalarına göre dünyada plastik torba kullanım adedi yılda 500 milyon ila bir milyar arasında değişiyor. (National Geographic News, September 2, 2003).
Plastik torbalar ise ışık altında kimyasal çözünmeye uğrar. Zaman içinde daha küçük ve daha zehirli petro-polimerlere bölünürler. (CNN.com/technology November 16, 2007). Dolayısıyla toprak ve suyumuz zehirlenir. Sonuçta bu mikroskopik zehirli parçacıklar besin zincirine girer. İşte o zaman doğal hayatın geleceği tehlikededir. (World Wildlife Fund Report 2005).” Bu rakamları günümüze uyarladığımızda durumun daha da korkunç bir hal aldığını söyleyebiliriz.
Birçok ülkenin alışveriş merkezlerinde plastik poşetler parayla satılmakta bir kısım ülkelerde de kullanımı tamamen yasaklanmaktadır. Duyarlı bireyler olarak dikkat etmemiz gereken hususları sıralayalım: Alışverişlerde file ve kumaş çantaları tercih edelim, yiyecek ve içecek ürünleri cam kaplarda taşıyalım, naylon poşetlerin marketlerde ve alışveriş merkezlerinde parayla satılması hususunda yetkilileri uyaralım, çöp poşeti satın almak yerine arta kalan plastik torbaları çöp poşeti olarak kullanalım, her seviyedeki eğitim kurumlarımızda plastik malzemelerin doğaya verdiği zararların işlendiği eğitimler verelim.”
Kese Kağıdı ve Fileye Dönüş Çağrısı
ERÜ Yeşil Nefes Ağaçlandırma Kulübü, naylon poşetlerin çevreye olan zararlarını hatırlattı ve kese kağıdı ile fileye dönüş çağrısında bulundu.