Kesmir Sömürge Günü, Pakistan Büyükelçiliginde Anildi

Kesmir Sömürge Günü, Pakistan Büyükelçiliginde Anildi

Dördüncü Kesmir Sömürge Günü “Youm-e-Istehsal-e-Kashmir” için Ankara’daki Pakistan Büyükelçiliginde bir etkinlik düzenlendi.

Kesmir Sömürge Günü, Hindistan’in Pakistan’in Cammu ve Kesmir bölgesindeki yasadisi isgalini sürdürmek için Agustos 2019’da gerçeklestirdigi eylemlerin kasvetli bir anisi olarak her yil tüm dünyada aniliyor.

Uluslararasi toplumun talebine ragmen Hindistan’in Kesmirlilerin yasal hakkini reddettigini belirten Milletvekili Burhan Kayatürk, "Kesmir halkina kendi kaderini tayin etme hakki Birlesmis Milletler ve Hindistan liderligi tarafindan vaat edilmistir ancak yetmis yil geçmesine ragmen hala söz yerine getirilmemistir. Hakli özgürlük davasinda Türk milleti, Kesmirli kardesleriyle her zaman omuz omuza durmaya devam edecektir" dedi.

Stratejik Düsünce Enstitüsü (SDE) Baskani Emekli Tümgeneral Güray Alpar, Güney Asya’da sürdürülebilir baris ve istikrar için hayati önem tasiyan Kesmir anlasmazliginin çözümüne atifta bulunarak, uluslararasi toplumun bölgede devam eden agir insan haklari ihlallerine son verilmesi için üzerine düsen rolü oynamasi gerektigini belirtti.

IIOJK ve ilgili Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarinda belirtildigi gibi Birlesmis Milletler’in himayesinde adil ve tarafsiz bir plebisit (Bir ulusun hangi devlete baglanmak istedigini belirtmesi için basvurulan oylama) düzenlenmesi gerektigini söyledi.



Pakistan Büyükelçiligi Maslahatgüzari Abbas Sarwar Qureshi olayla ilgili olarak, "Güçlü olan haklidir derler ancak sirayi tersine çevirmenin ve haklinin güçlü oldugunu söylemenin zamani geldi. Özgürlük için canini veren, binlerce tecavüze ugramis kadin, yetim çocuk, kaçirilan genç ve 76 yildir evleri kusatma ve esaret altinda olan insanlar, kendi kaderini tayin talebinde hakli olduklari için en güçlüsüdür" ifadelerini kullandi.

Qureshi, isgalci güç Hindistan’in 5 Agustos 2019’daki eylemlerinin Kesmirlilerin özgürlük ve baris mücadelesini susturmasina yetmeyecegini, bariz bir sekilde basarisiz kaldigi görüsünde oldugunu vurguladi. Kesmir mücadelesinin su an 5 Agustos 2019’tan çok daha canli ve güçlü oldugunu, Kesmirlilerin, BM, Pakistan ve Hindistan tarafindan kendilerine vaat edilen mesru haklarini elde etme konusunda bugün daha kararli olundugu vurgusunu yapti.

Maslahatgüzar Qureshi, Türkiye’nin Cammu ve Kesmir anlasmazligina iliskin ilkeli durusunun çok geçerli oldugunu söyleyerek, uluslararasi forumlarda Kesmir davasina verdigi sürekli destek için Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a tesekkür etti.

Qureshi, Pakistan-Türkiye ikili iliskilerinin olumlu gidisatindan duydugu memnuniyeti de dile getirerek, iki ülke arasindaki essiz kardeslik baglarinin güçlenerek devam edeceginin altini çizdi.

Etkinlige sivil toplum, medya, düsünce kuruluslari ve Ankara’da yasayan Kesmirliler katilim gösterdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile