Kestanenin sağlık açısından önemli meyvelerden biri olduğunu ifade eden uzmanlar, kestane şekerinin zihinsel yorgunluğu aldığı gibi, eski çağlarda insanların bala batırarak tatlıya dönüştürdüğü ilk meyve olduğunu söyledi.
Kestanede bulunan demirin kansızlığı önlediği magnezyum ve fosforun ise kemik metabolizmasında önemli rol oynadığını belirten Kardelen Kestane Şekeri Kalite Kontrol ve Ar-Ge Yöneticisi Ebru Aygün, “Sakinleştirici özelliği vardır. Stresin giderilmesine yardımcı olur. Kestanedeki C vitamini, dişler, kemikler ve kan damarlarındaki matrix oluşumu için gereklidir. Beyin için faydalıdır çünkü unutkanlığı ve alzhaymırı önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücrelerin yaşlanmasını geciktirir” diye konuştu.
Kestaneye eskiden ekmek ağacı denildiğini ifade eden Aygün, sözlerini şöyle tamamladı: “İçerisindeki karbonhidrat mineral yapısından dolayı insan sağlığında besleyici rolü vardır. Gelişmekte olan çocukların zeka yapısında önemli rol oynamaktadır. Ciltteki kırışıklığı giderip yüzdeki gençleşmeyi sağladığı gibi antik çağlarda da kestanenin afrodizyak etkisinden dolayı ‘aşk iksiri’ olduğu söyleniyor. Kan dolaşımını düzenleyici rolü üstlendiği için varis ve basur hastalığının iyileşmesine yardımcı olan kestane, ayrıca kansızlığa, yorgunluğa iyi gelirken, karaciğer yorgunluğunu giderme ve mideyi kuvvetlendirme etkisiyle dikkat çekiyor. Kış aylarında mangal ve sobalarda kebabı yapılan kestane, hediyelik şeker olarak da gıda sanayinin en gözde ürünlerinden biri olarak sofralarda yer alıyor.”
Kestane 'Aşk İksiri'
Kestanenin ciltteki kırışıklığı giderip yüzdeki gençleşmeyi sağladığını ifade eden uzmanlar, afrodizyak etkisinden dolayı antik çağlarda ‘aşk iksiri’ olarak adlandırıldığını söyledi.