Kestanenin Başkentinde Zor Şartlardaki Hasat Sezonu Sona Erdi

Kestanenin Başkentinde Zor Şartlardaki Hasat Sezonu Sona Erdi

Kestanenin başkenti sayılan ve en fazla ürünün yetiştiği Aydın’da zorlu geçen hasat sezonu sona erdi. Kestane kabuğundaki dikenler, ağaçların yüksek, arazinin sarp ve tehlikeli olması nedeniyle ölümlü kazalarında yaşandığı hasat döneminde bu sezon işçi ücretleri cep yakıyor. Zorluk derecesine göre günlüğü 250-400 TL arasında değişen yevmiye ücretlerine rağmen üretici çalışacak işçi bulmakta güçlük çekiyor.

‘Kestane kebap, yemesi sevap’ sloganı ile hasadına başlayan kestane yakın zamanda evlerdeki sobaların ve mangallardaki kömürlerin üzerinde yerini alarak afiyetle yenecek. Ancak bu lezzetli meyvenin de ağacından sofralara gelmesi ile bir hayli zor. Tehlikeli olduğu kadar hasat sezonunda çalışacak işçi bulamayan Aydınlı kestane üreticisi yevmiye ücretlerinden de dertli. İklimi gereği Aydın’ın yüksek rakımlı dağlarında bolca yetişen ve köylünün zeytin, incir gibi başlıca geçim kaynakları arasında ilk sıralarda yer alan Kestanenin bu sezon bol olduğunu ifade eden üretici, mevsimin de kurak geçmesi nedeniyle bazı bölgelerde ürünlerin çok fazla irileşemediğinden de şikayetçi.

Üretimi zor, maliyeti yüksek

Türkiye’deki kestane üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren ve ihracatta da en büyük paya sahip Aydın’da hasat edilen kestanenin en büyük alıcıları arasında Bursa yer alıyor. Kestane Şekeri yapımında kullanılmak üzere Aydın’dan satın alınan kestaneler Bursa’daki tesislerde işlenerek Kestane Şekeri olarak satılıyor. Unu da yapılan Kestanenin protein yönünden zengin olması, bebek maması yapımında kullanılması, besleyici özelliği ve daha birçok besin değeri ile dikkat çekerken, buna rağmen üretimin zor ve yevmiye ücretlerinin yüksek olması ise üreticiyi oldukça zorluyor.

Çırpıcı yevmiyesi 250-400 TL

Aydın’ın Nazilli İlçesi dağlık Aşağıyakacık Mahallesi 950-bin 200 rakımlı rakımlı yayla kesiminde ‘Çırpıcı’ denilen ağaçtan kestanelerin düşmesini sağlayan işçiler Aydın’da bulunamadığı için İzmir, Manisa başta olmak üzere Aydın’a komşu il ve ilçelerden bir-bir buçuk saat mesafeyle işçi getirtiliyor. Çırpıcı yevmiyeleri 250-400 TL arasında değişirken toplayan kadınların yevmiyesi ise 80 TL’yi geçmiyor. Ağaçta düşme sonucu ölümlerin, kestane dikeni batması sonucu kör olmaya varan yaralanmaların yaşandığı tehlikeli işte çalışanlar genellikle aile halkı oluyor. Yaklaşık 15 gün önce başlayan hasat sezonunun 2 hafta daha sürmesi bekleniyor.

İşçi dışarıdan getiriliyor

Kestane Üreticisi Bircan Güngör, en büyük sıkıntılarının hasat döneminde işçi bulamamak olduğunu ifade ederk, “Bu sene de Kestanede hasat dönemi başladı.

Hasat dönemi yaklaşık 15 günle 20 gün arası değişiyor. Geçen seneye göre bu sene daha farklı tonaj olarak. Fazla kestane bekleniyordu ki öyle oldu. Kestanede sadece işçi konusunda sorun yaşıyoruz. Çünkü kestanede çırpıcı diye tabir ettiğimiz çırpıcılar genelde köyde kendi işleri ile uğraştıkları, bir de zor ve tehlikeli bir iş olduğu için herkes dışarıdan bulmaya başladı.

Bu seneki çırpıcı fiyatları yüksek, 250 ile 300, 330 ile 400 arası değişiyor. Toplayıcı olarak da dışarıdan bulmak zorunda kalıyoruz. Genelde bir-bir buçuk- iki saatlik yoldan geliyorlar. Toplayıcı yevmiyeleri bu sene 80 lira olarak belirlendi. Bu şekilde hasat dönemi devam ediyor. İnşallah ihracatta da daha fazla talep olur. İnşallah bu sene ürünümüzden memnun kalırız” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile