Kestaneye Dadanan Kargalarin 'Jandarma' Kabusu Oldu!

Kestaneye Dadanan Kargalarin 'Jandarma' Kabusu Oldu!

Sinop’ta kestane agaçlarina dadanan kargalar bezdirdi. Agaçlarin sahibi ise, zekasiyla bilinen kargalari elektronik bilgisiyle kandirdi. ‘Jandarma’ ismini koydugu bostan korkulugu kargalarin kabusu haline geldi.

Sinop’ta kestane hasadi basladi.

Sezonun ilk kestaneleri kargalarin da ilgisini çekti. Kestane bahçelerini açik büfeye çeviren kargalar yetistiriciyi önlem almaya itti.

Sincaplar da ceviz avinda

Agaçlardan dökülerek yerde agizlarini açan kestanelerini kargalarin çaldigini fark eden Osman Aksu ilginç bir bostan korkulugu gelistirdi. Elektronik bir sistem kurdugu korkuluga, ses ve hareket veren Aksu, zekasiyla sasirtan kargalari bilgisiyle kandirdi. Güvene aldigi bahçesinde kestanelerinin tadini çikartmaya basladi.

Cevizlerini yiyen sincaplar ve çeltiklerine dadanan serçelerden de sikayetçi olan Aksu, yaptigi çözümle bunlardan da kurtuldu.

Yaptigi korkuluksa görünümüyle dikkat çekti. Gömlek ve pantolon giydirdigi korkuluga, su kabagindan bir bas yapti. Pandemi nedeniyle maske taktigi korkuluga birer adet de sapka ve gözlük takti. Sapkasindaki yazi nedeniyle ‘Jandarma’ ismini verdigi korkuluk hareket eden kollari ve çikardigi seslerle insanlari bile korkutur hale geldi.

Aldigi önlemi açiklayan Osman Aksu, “Kestanenin yegane düsmani kargalar. Hava aydinlanirken yüzlerce karga bir geliyorlar. Bütün yerdeki kestaneleri alip gidiyorlar. Bir kere de yüz kestane gittigini düsünsenize. Tabii, bunlar üç ögün geliyorlar. Sabah, ögle, aksam. Bana burada hiç kestane kalmiyor. Korkuluk yapmakta çözüm buldum. Korkulugu yaptiktan sonra artik kargalar gelmiyor. Daha dogrusu gelseler de çok cesaretli olanlar yaklasabiliyor. Her sabah geldigimde agaçlarin altindan bir kiloya yakin kestane topluyorum. Yoksa bütün kestaneleri hirsiz kargalar çalip gidiyorlar. Bir tek kargalarda degil. Sincaplar ve gelincikler de var. Daha adini sayamadigim baska hayvanlar da var. Burada ne kadar kestane, ceviz varsa çaliyorlar tasiyorlar bunlari. Bazen buluyorum. Yüzlercesini bir köseye yigmislar. Bazen yere dikmisler. Tamam kargalarin yaptiklari güzelde biz burayi sürüyoruz. Onlarin diktikleri fidanlari her yil sürüyoruz. Onun için bize yaramiyorlar. Dolayisiyla da kestaneleri kurtarmak için böyle bir yola basvurdum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile