Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserin günümüzdeki en büyük halk sağlığı problemi olduğunu söyledi.
Kansere yol açan etkenlerin başında sigaranın geldiğini ifade eden Demirkol, sigaranın vücuda girerken de vücuttan atılırken de kansere sebep olduğunu söyledi.
Demirkol, ''Sigara, hem vücuda girerken direk temasta bulunduğu organlarda hem de zehirli maddelerin vücuttan dışarı atılmasını sağlayan organlarda yaptığı hasarlarla kansere yol açmaktadır'' dedi.
Dudak, damak, yutak ve lenf gibi kanserlerin direk temas kanserleri olduğunu ifade eden Demirkol, sigaranın akciğere de direk nefes geçişinden dolayı zarar verdiğini dile getirerek, ''Sigara vücuttan atılırken sigaranın en zehirli toksinleri kadınlarda rahim ağzı dediğimiz organdan, erkeklerde de idrar torbası olarak bilinen mesaneden atılır. Bu sebeple mesane ve rahim ağzı kanserinin sebepleri arasında sigara ilk sıralardadır'' diye konuştu.
Sigara içilen ortamda bulunan ve hayatında hiç sigara içmeyen kişilerin de aynı riske maruz kaldıklarına dikkati çeken Demirkol, bu konuda halkı bilgilendirme çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Tiryakilere sigarayı bırakma tavsiyesinde bulunan Demirkol, ''Sigarayı bıraktıktan sonra, 'tek bir nefes alayım bir şey olmaz' diyerek alınan tek bir nefes, beyine giden uyarılarla ertesi gün aynı saate tek bir nefes daha alma isteğiyle sigaraya tekrar başlanmasına neden olur'' dedi.
Muhabir: Muzaffer Akyüz
Yayıncı: Önder Felek
Ketem Sorumlu Hekimi Demirkol'un Açıklaması
Sivas Numune Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi sorumlu hekimi Meltem Rüyam Demirkol, mesane ve rahim ağzı kanserinin sebepleri arasında sigaranın ilk sıralarda yer aldığını söyledi.