Kgc, Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı Kutladı

Kgc, Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı Kutladı

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını düzenlediği törenle kutlandı.

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti tarafından organize edilen program dahilinde, Kastamonu’da görev yapan gazeteciler, Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Burada Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığının çelengi Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtına sunuldu, daha sonra Saygı Duruşu’nda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Programın devamında Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz, Osmanlı tarihinde 24 Temmuz 1908’in siyasal bir devrimin ifadesi olduğuna dikkat çekerek, gazetecilerin çoğunluğunun o gün, sansür memurlarını basımevlerinden atmayı ve sansür yasalarını reddetmeyi kararlaştırdığına vurgu yaptı.

25 Temmuz 1908 sabahı gazetelerin ilk kez gazetecilerin tercihlerine göre basıldığını hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu: “Özgürce yayımlanan bu gazetelere halkın ilgisi büyük oldu. Bu ilgiyi karşılamak üzere bir ay gibi bir süre içinde yüzlerce yeni gazete ve dergi yayın hayatına atıldı. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi’nde sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi. Daha sonra kutlamalar ‘Geleneksel Gazeteciler Günü’ adı altında yapılmaya başlandı. Türkiye’deki basın sonraki süreçlerde de, sıklıkla 24 Temmuz 1908 öncesini hatırlatan dönemlerden geçti. Bu yüzden 24 Temmuz, sansürsüzlüğün ve basın özgürlüğünün günü olarak simgesel önemini hep koruya geldi. Günümüzde medyada yaşananlara ve somut uygulamalara baktığımızda, gazetecilerin 24 Temmuz eylemi ile bu eyleme konu olan taleplerinin değer ve önemini günümüzde de korumakta olduğunu görmekteyiz”
Gazetecilerin, istenmeyen konularda haber ve röportaj yaptıkları gerekçesiyle yargılandıklarını hatırlatan Yılmaz, çalışanların sendikasızlaştırıldığı, iş ve can güvenliklerinin olmadığı, TCK’da yer alan maddelerle basına çok ağır cezaların getirildiği bir ortamda ne basın özgürlüğünden, ne de sansürün kalktığından söz edilebileceğinin söz konusu olmadığını söyledi.

Yılmaz, “Oysa hızla gelişen dünyamızda basın özgürlüğü, iletişim özgürlüğünü de kapsayarak ulusal boyuttan, evrensel boyuta taşınmıştır. Basın özgürlüğü artık, bir iletişim hakkıdır. Basın özgürlüğü basınla ilgili kurumların ve kuruluşların özgürlük alanı olmasının ötesinde, bireysel hak ve özgürlük alanı haline gelmiştir. Bilgi edinme ve bilgilenme hak ve özgürlüklerini kapsamaktadır. Bu nedenle, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller mutlaka kaldırılmalıdır. Bugün demokrasimizin sınırları genişletilmiş çağdaş anlamda bir haber alma ve bilgi edinme özgürlüğüne ihtiyacı vardır. Özetlemeye çalıştığım gerçekler doğrultusunda 24 Temmuz’u bir Basın Bayramı olarak değil, bir Dayanışma Günü olarak görüyoruz. Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır” diye konuştu.

Ayrıca Yılmaz, 24 Temmuz Gazeteciler Günü dolayısıyla tebrik mesajı ve çiçek gönderen, telefonla kutlamada bulunan herkese teşekkürlerini iletti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile