AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, KGM bu yıl birçok önemli karayolu projesinin yanı sıra köprü inşası da gerçekleştirecek. Bu kapsamda KGM, 2013 yılında 190 köprünün projesini bitirmeyi, toplam 350 milyon liralık yatırımla da 120 köprüyü inşa etmeyi hedefliyor.
KGM, ayrıca 2013 yılında 80 otoyol köprüsü ile devlet ve il yolları üzerindeki 20 köprünün sismik güçlendirmesini, devlet ve il yollarındaki 65 köprünün onarımı ve genişletmesini, 550 köprünün bakımını, 16 tarihi köprünün restorasyon uygulaması ile 50 tarihi köprünün restorasyon uygulama proje çalışmasını gerçekleştirecek.
KGM'nin önemli köprü çalışmaları arasında Elazığ-Malatya karayolunda, Fırat Nehri üzerinde bulunan Kömürhan Köprüsü yer alıyor. Proje çalışmaları geçen yıl tamamlanan köprü, Malatya tarafında tek pilonlu olarak, Elazığ tarafında ise yaklaşım viyadükleriyle tünele bağlanacak şekilde tasarlandı. Pilon yüksekliği 168,5 metre, toplam boyu 660 metre, ana açıklığı 380 metre, genişliği ise 24 metre olacak köprü, 2x2 şeklinde taşıt trafiğine hizmet verecek.
Akyünlü Köprüsü ise Tunceli-Elazığ devlet yolu üzerinde kurulacak. Yaklaşık uzunluğu 200 metre olacak ve Uzunçayır Baraj Gölü üzerinde kurulacak köprü, Malazgirt'i Tunceli'ye bağlayacak. Köprünün üst yapı projeleri onaylandı.
Şehzadeler Köprüsü ise Amasya çevre yolunda 490 metre uzunluğunda, 29 metre genişliğinde, 2x2 şeritli, dengeli konsol olarak projelendirildi. Yapım süresi 900 gün olarak belirlenen ve 2011 yılı sonunda inşasına başlanan köprünün, bu yıl sonunda veya en geç 2014 yılı başında hizmete sunulması bekleniyor.
-Barajlar ayırdı, köprüler birleştirecek-
Hasankeyf Köprüsü, Ilısu Barajı'nın su tutması sonucu su altında kalacak mevcut köprünün yerine yapılacak. Batman-Midyat devlet yolunun Hasankeyf varyantı üzerinde, toplam uzunluğu 1060 metre olacak.
Atatürk Barajı'nda su tutulması sonucunda Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır devlet yolunun baraj rezervuarını kesmesi sonucu ulaşımı aksattığı için ulaşım feribotla sağlanıyor. Yörenin tarih ve kültür turizmi açısından yüksek potansiyele sahip olması, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunması, yöre halkının mağduriyetinin giderilmesi için feribot geçişinin bulunduğu kısımda, baraj gölü üzerine yapılması planlanan Nissibi Köprüsü, tamamlandığında Türkiye'nin en büyük asma köprüleri arasında yer alacak. 610 metre uzunluğunda ve 24,5 metre genişliğinde, 2x2 taşıma yoluna sahip olması öngörülen köprü, gergin eğik kablo askılı olarak projelendirildi. Gülsan İnşaat AŞ'nin 74 milyon 325 bin lirayla ihalesini kazandığı köprünün yapımına Ocak 2012'de başlanmıştı. Temel kazı çalışmaları tamamlanan Nissibi Köprüsü'nün, pilon ayaklarının yapımının bu yıl tamamlanması planlanıyor.
Keban Barajı'nda su tutulmasıyla Ağın ilçesini Elazığ'a bağlayan yolun sular altında kalması ve ulaşımın feribotlarla sağlanması sonucu yapımına karar verilen Ağın Köprüsü, Elazığ/Arapkir ayrımı-Ağın yolunda kesintisiz ulaşımı mümkün kılacak. Orta açıklığı 280 metre, toplam uzunluğu 520 metre olan köprünün, üst yapı projesi gergin eğik kablo askılı olarak revize edildi. Geçen yıl 33 milyon 325 bin lira ihale bedeliyle BAGER-HCG ortak girişiminin yüklenici olduğu köprünün, 2014 yılında tamamlanması öngörülüyor.
-Tarihi köprüler restore edilecek-
KGM ayrıca tarihi köprülerin restore edilmesine yönelik çalışmalar da yürütüyor. Kuruluş, geçen yıl 79 tarihi köprünün restorasyon uygulama projesi ile 17 tarihi köprünün restorasyon uygulama çalışmalarını tamamladı.
Bu kapsamda KGM, Bosna-Hersek'teki Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü'nün de restorasyonunu gerçekleştirecek. Vişegrad'daki Drina Nehri üzerinde bulunan ve Sokollu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan köprünün Restorasyon Uygulama Projelerinin kontrollük ve müşavirlik hizmetleri TİKA ile imzalanan protokolle KGM tarafından gerçekleştirildi.
Aralık 2012'de restorasyon uygulama ihalesi yapılan köprüdeki çalışmalara bu yılın ilk yarısında başlanması ve 2014 yılında tamamlanması planlanıyor.
Kocaeli Karamürsel'deki Yalak Deresi üzerinde bulunan Osmanlı Devleti'nden kalma Valide Sultan Köprüsü, Tokat Niksar'daki Kelkit Çayı üzerinde bulunan 120 metre uzunluğundaki Selçuklu dönemi eseri Talazan Köprüsü, Konya Taşkent'teki 70 metre uzunluğundaki Selçuklular tarafından yapılmış Sazak Köprüsü, Aksaray'da bulunan 30 metre uzunluğundaki Selçuklu yapısı Başköprü ve Ordu Ulubey'deki Uluırmak üzerinde bulunan 30 metre uzunluğundaki Osmanlı Devleti'nden kalan Sarpdere Köprüsü, geçen yıl restorasyon uygulama çalışmaları tamamlanan tarihi köprüler arasında yer aldı.
KGM bu yıl verilen ödeneklerle 50 tarihi köprünün restorasyon uygulama projelerini, 16 köprünün de restorasyon uygulama çalışmalarını bitirmeyi hedefliyor. Diyarbakır Silvan'daki Batman Suyu üzerinde bulunan 188 metre uzunluğa sahip Artuklular döneminden kalan, 40,8 metrelik ana kemer açıklığıyla dünyada bugüne ulaşan en büyük taş kemer köprü olarak nitelendirilen Malabadi Köprüsü'nün 2011 yılında başlayan restorasyon uygulama çalışmaları bu yıl da devam edecek.
Edirne Uzunköprü'de bulunan 1266 metre uzunluğundaki Osmanlı eseri Uzunköprü, Kırıkkale Yahşihan'da Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan, 120 metre uzunluğundaki 1907 yılında yaptırılmış Demirköprü, Antalya Serik'te bulunan 220 metre uzunluğundaki Selçuklu döneminden kalma Aspendos Köprüsü, Kayseri Sarıoğlan'da bulunan 155 metre uzunluğundaki Selçuklu dönemi eseri Şahruk Köprüsü, Erzurum Horasan'da bulunan 220 metre uzunluğundaki Selçuklular'dan kalma Çobandede Köprüsü, Sivas'ta 326 metre uzunluğunda olan ve Selçuklular dönemi eseri Kesik Köprü'nün restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Yayıncı: Hamdi Ateş
KGM, Bu Yıl 190 Köprünün Projesini Bitirmeyi, 120 Köprüyü De İnşa Etmeyi Hedefliyor
Seval Ocak Adıyaman - Karayolları Genel Müdürlüğü , bu yıl 190 köprünün projesini bitirmeyi, 120 köprüyü de inşa etmeyi hedefliyor.