Khurshid Ortak Basın Toplantısı

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye'de emrivaki şeklinde atılabilecek bazı adımlar, çok daha fazla kan dökülmesine ve iki taraflı bir çatışmanın, çok taraflı çatışmaya dönmesine neden olur" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ikili temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Khurshid ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın mensuplarının Suriye'deki gelişmeler ve çözüm sürecine ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Türkiye'de çözüm süreci için atılan adımların ülkenin iç barışı için hayati önemde olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, "Bunların herhangi bir dış gelişmeden etkilenmeden, kendi doğası içinde atılması gereken adımların gecikmeden atılması önem taşır. Türkiye, kendi sınır güvenliği için belli tedbirleri almak zorundadır. Ceylanpınar'da bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesi, vatandaşlarımızın sınır güvenliği konusundaki hassasiyetini yükseltmiştir. Bu konuda tedbir almak,herhangibir gruba yönelik bir tavır değildir. Suriye ve Irak'taki gelişmeler sadece Kürt değil, Arap, Türkmen bütün unsurların geleceğini etkilemektedir" diye konuştu.

Türkiye'nin bölge vizyonunun "bölgedeki bütün halkların yan yana kardeşçe yaşadıkları etnik ve mezhebi barışın sağlandığı yeni bir bölge düzeninin kurulması" olduğunu belirten Davutoğlu, "Burada, Türkiye'deki çözüm süreci, böyle yeni bir barışçıl bölge düzeni için çok güzel bir örnek teşkil edecektir. Hepimiz çözüm sürecinde üzerimize düşeni yapmalıyız. Bu gelişmelerin süreci olumsuz etkilemesine izin vermemeliyiz. Hiçbir etnik ve mezhebi grup arasında, dışarıdaki gelişmelerin içerideki çözüm sürecini olumsuz etkilemesine izin vermeyiz" dedi.

-Suriye'deki gelişmeler

Bakan Davutoğlu, Suriye'nin Türkiye sınırındaki gelişmelere ilişkin bir soru üzerine de "Suriye'de emrivaki şeklinde atılabilecek bazı adımlar, çok daha fazla kan dökülmesine ve iki taraflı bir çatışmanın, çok taraflı çatışmaya dönmesine neden olur" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'deki bütün grupların ve oluşumların Türkiye'nin dostu olduğunu belirten Davutoğlu, "Biz etnik, mezhepsel kimliğe bakmayız. Kürtler Suriye'de rejim tarafından haksızlığa maruz kaldığında onların haklarını savunduk" dedi.

Suriye'de yeni çatışmalara vesile olabilecek gelişmelerden uzak durulması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin sınır güvenliği konusunda belli tedbirleri almak zorunda olduğunu ama bunun belli bir gruba yönelik olmadığını vurguladı. Davutoğlu, "Suriye'de emrivaki şeklinde atılabilecek bazı adımlar, çok daha fazla kan dökülmesine ve iki taraflı bir çatışmanın, çok taraflı çatışmaya dönmesine neden olur" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, ayrıca Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile temas kurulduğunu ve bundan sonra da kurulmaya devam edeceğini belirtti.

-Tarihi ziyaret

Davutoğlu, Hindistan Dışişleri Bakanı Khurshid'i ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtirken, "On yıl sonra ilk defa Hinfdistan'da bir dışişleri bakanı Türkiye'ye geliyor. Bu tarihi bir ziyaret" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Hindistan arasındaki tarihi ilişkilere değinen Davutoğlu, İstiklal Harbi'nde Hint halkının ve devletinin verdiği desteği anımsattı.

Davutoğlu, Hindistan ile ilişkilerin sistematik bir çerçeveye oturtulması konusunda görüş birliğine vardıklarını, 2014-2015 yıllarına yönelik bir eylem planı üzerinde çalışacaklarını açıkladı.

Ekim ayında Hindistan Cumhurbaşkanının Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirten Davutoğlu, bundan sonra her yıl dışişleri bakanları düzeyinde karşılıklı ziyaretler yapılmasının planlandığını ifade etii.

Türkiye'nin Haydarabat'ta başkonsolosluk açmayı planladığını ifade eden Davutoğlu, ikili istişarelerin bölge bazında ve ekonomik-kültürel alanda artırılacağını dile getirdi.

"Son 10 yılda, iki ülkenin atılımları ve başarıları dünyanın takdirini topluyor" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Kasım ayında ASEAN için Hindistan'a bir ziyaret gerçekleştirmek istiyorum. Hindistan ile karma ekonomik komisyonun toplanması için çalışıyoruz. Karşılıklı yatırımlarda artış var ama potansiyel çok daha fazla. Önümüzdeki dönemde Türkiye-Hindistan forumu da kurarak, toplumlararası ilişkileri geliştirmeyi planlıyoruz."

Davutoğlu konuşmasında Khurshid'in siyasetçi kimliğinin yanı sıra çok iyi bir edebiyatçı ve entellektül olduğuna da işaret ederken, geçtiğimiz hafta babasını kaybetmesi nedeniyle Khurshid'e başsağlığı diledi.

-BM'nin işleyişi

Hindistan Dışişleri Bakanı Khurshid de AA muhabirinin, "BM'deki mevcut sistemin işleyişi ve Türkiye ile Hindistan'ın, BM çatısı altında ortak çalışma imkanının bulunup bulunmadığı" yönündeki sorusu üzerine, "BM sisteminin kısa sürede değiştirilmesinin zor olduğunu" söyledi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra oluşturulan BM'nin mevcut haliyle bir takım sorunlar barındırdığının aşikar olduğunu belirten Khurshid, "O günden bugüne kadar hem ekonomik olarak hem de siyasi olarak birçok şey değişti. Bugün gelinen noktada mevcut küresel yapıları yansıtacak şekilde sistemin gözden geçirilmesi gerektiği ortada ancak herkesin mutabık olmasını sağlamak, hangi yönde değişikliklerin kaydedileceği konusunda herkesi mutabık kılmak, değişikliklerin içeriğini tam olarak oturtabilmek zor. Bu tabii ki devam eden bir süreç. Ülkeler birbiriyle temas halinde, fikir alışverişi sürekli gerçekleşiyor. Bunun belirli bir son tarihe kadar, kısa sürede gerçekleştirilebileceğini söylemek zor" diye konuştu.

Khurshid, ülkeler arasındaki devam eden müzakerelerle birlikte konum değiştiren ülkelerin olacağını da sözlerine ekledi.

-Türkiye'nin nükleer enerji politikası

Dışişleri Bakanı Davutoğlu bir soru üzerine de Türkiye'nin nükleer alanındaki politikasının çok net ve açık olduğunu belirtti ve "Mümkün olması halinde dünyanın nükleer silahlardan arındırılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Davutoğlu ayrıca Türkiye'nin barışçıl amaçlar için nükleer teknolojinin kullanılması konusunda hiçbir sınırlama getirilmemesini istediğini ifade etti

Basın mensuplarının Basın Bayramı'nı da tebrik eden Davutoğlu, "hayırlı haberler verilmesi" temennisinde bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile