Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, fındıkta 2015 yılı rekoltesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Kibar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu’nun açıklamış olduğu 733 bin ton rekolte tahmininin hiçbir gerçeklik payı yoktur. Türkiye Ziraat Odaları Birliğimizin yaptırmış olduğu rekolte tespit çalışmasında görev alarak 15 günde 8 bin 500 km yol kat ettik. 16 ilimiz ve 130 ilçemizi kapsayan bölgede fındık bahçelerimizde titiz bir çalışmanın sonucunda yaklaşık 590 bin 394 ton tahmini rekolte tespitinde bulunduk. Her rekolte çalışmasından sonra fındık bahçelerimizde oluşacak meyve dökülmeleri yüzde 10 olarak hesaplanır ve toplam rekolteden bu rakam düşülür” dedi.
“GERÇEK REKOLTE 500 BİN TON”
Başkan Kibar şöyle devam etti: “Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak açıklamış olduğumuz bu yılki tahmini fındık rekoltesi 590 bin 394 tondur. Bu rekoltede dökülmeler hesaba katılmamıştır. Son 10 gündür Fındık bahçelerimizi sürekli gezerek kontrol ediyoruz. Fındıkta dökülme oranı bazı bahçelerimizde yüzde 30’a dayanıyor. Bu yılki hesaplanması gereken döküm oranı yüzde 15’in üzerinde olmalı, minimum yüzde 15 dökülme hesaba katıldığı zaman rekoltenin iyimser olarak 500 bin ton civarında olacağını tahmin ediyorum.”
“500 BİN TONDA TABAN FİYAT 15 TL’DEN BAŞLAMALI”
Fındıkta 2015 yılı mahsulünün yaklaşık 500 bin ton civarında olacağını söyleyen Kibar, “Hiç bir üreticimiz ihracatçıların fındığı bedava alma oyununa gelmesin. 500 bin ton rekoltede fındık fiyatları en düşük 15 TL olur. İhracatçıların amacı borçlu ve gurbetten gelen fındık üreticilerimizin fındığını biran önce düşük fiyata almaktır” diye konuştu.
“GEÇEN YIL EN DOĞRU REKOLTE TAHMİNİNİ ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ YAPTI”
Geçen yıl en doğru rekolte tahminini Ziraat Odaları Birliği’nin yaptığını belirten Kibar, “2014 yılında Türkiye Ziraat Odaları Birliğimizin rekolte tahmini 371 bin 185 tondu. İhracatçıların rekolte tahmini ise 514 bin tondu. 2014 yılı gerçek rekoltesi 384 bin 735 tondur. Bu sonuçta gösteriyor ki Ziraat Odaları Birliğimizin açıklamış olduğu 2014 rekoltesi gerçekleşmiş olan rekolteden 13 bin ton azdır. İhracatçıların açıklamış olduğu 514 bin rekoltenin bu yıl açıklamış oldukları 733 bin ton rekolte gibi hayali olduğunu buradan anlıyoruz. 3-5 kişinin menfaati, dolaylı yoldan 10 milyon kişinin menfaatinden önde gelmemelidir” şeklinde konuştu.
“KÜLLEME HASTALIĞI CİDDİ DÖKÜLMELER VE ÇÜRÜKLER OLUŞTURDU”
Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar sözlerini şöyle tamamladı: “Fındık bahçelerimizde yoğun olarak gözüken külleme hastalığının meyvelerde çürüme ve dökülmelere sebep olacağını daha önce söylemiştik. İçlerini yarı doldurmuş fındık meyveleri olgunlaşmadan dökülmeye başladı.
Dalda sağlam gözüken bazı fındıklarımızın içleri küften dolayı çürümüş durumda. Bazı kurumlar bunun farkında değil ve masa başından rekolte açıklıyor.”
Kibar Açıklaması 'Fındıkta Gerçek Rekolte 500 Bin Ton'
Ordu’nun Fatsa İlçe Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar, fındıkta gerçek rekoltenin 500 bin ton olduğunu söyledi.