Kıbrıs Barış Harekatı'nın 36. yıl dönümü - GÜNCEL

Kıbrıs Türk halkı, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatınının 36. yıl dönümünü ''Şafak Nöbeti'' ile karşıladı.


Kıbrıs Türk halkı, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatınının 36. yıl dönümünü ''Şafak Nöbeti'' ile karşıladı.
KKTC Dış Basın Birliğinin fikir babalığında gelişen organizasyonla 19 Temmuzu 20 Temmuza bağlayan gece yarısı Yavuz Çıkarma Plajı'nda toplanan kalabalık, 36 yıl önce adaya barış ve Kıbrıs Türküne özgürlük getiren anı ''Şafak Nöbeti'' ile bekledi.


Etkinliğe, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş da bir süre katıldı.

Kıbrıs Barış Harekatında çıkarmanın yapıldığı Yavuz Çıkarma Plajında gece yarısı toplanan katılımcılar, açılış konuşmalarının ardından Bülent Ortaçgil ve Yasemin Kumral'ın şarkılarıyla ''aydınlık günlerin gelişini'' kutladı.

Katılımcılar, konser alanından ellerinde meşalelerle plaja yürüyerek, sahildeki kamp ateşleri eşliğinde bekleyişe geçti.

Bir saatlik sembolik sessiz bekleyişte sadece sanatçı Volkan El'in neyine üflediği nağmeler duyuldu.

Ardından, Yakındoğu Üniversitesi ve Girne Amerikan Üniversitesinin gemileriyle Yatçılar Federasyonunun yatları kıyıya yanaşarak fenerlerini yakıp sirenlerini çaldı. Daha sonra havai fişekler atıldı ve görsel şölen başladı.

20 Temmuz 1974'de adaya Yavuz Çıkarma Plajından çıkan gaziler, gemilerle gelerek, sahilde bekleyen Mücahit gazilerle kucaklaştı ve beyaz güvercinler havaya bırakıldı.

Etkinlik, KKTC Din İşleri Başkanı Yusuf Suiçmez'in sabah ezanını sahilde okuması ve şehitlerin ruhları için dua okunmasıyla tamamlandı.

-''BUGÜN BİR TARİH YAZILDI''-

KKTC Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar, etkinliğin sonunda AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''KKTC'de bugün bir tarih yazıldığını'' ifade ederek, ''Hem tarih yazıldı, hem tarihe tanıklık ettik'' dedi.

''KKTC'de doğanlar, KKTC'de karnını doyuranlar ve KKTC'ye gönül verenler bugün bu sahilde şafak nöbeti tuttular'' diyen Tanpınar, ''Binlerce Kıbrıs Türkünün Şafak Nöbeti'nde bu sahillere gelerek dünyaya çok önemli mesaj verdiğini'' kaydetti.

''Kıbrıs Türkünün bütün dünyaya, 20 Temmuz 1974 öncesinde ne kadar büyük bir umutla şafağı beklediğini anlatmaya çalıştığını ve 20 Temmuzun kendisi için ne kadar anlam taşıdığının altını çizdiğini'' dile getiren Tanpınar, ''Bugün aslında KKTC'de hem tarih yazıldı, hem de sözün bittiği yerdi. Söz bitti ve Kıbrıs Türk halkı bugün bütün dünyaya bu şafak bekleyişiyle ne demek istediğinin ve ne anlaşılması gerektiğinin altını çizdi. Bizler son derece mutluyuz'' diye konuştu.

-''RUMLAR KABUL ETMEDİ''-

Tanpınar, etkinliğe Kıbrıs Rumlarını da davet ettiğinin anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

''20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Türk askeri buraya çıkarken yalnız Kıbrıs Türk halkına değil, Kıbrıs Rum halkına da barış getirmişti. Bizler aslında ilk başta Kıbrıs Rumlarını da davet ettik ve dedik ki; bu barış sadece bize değil size de gelmişti. Dolayısıyla bu bekleyiş aslında bütün Kıbrıs'ta yaşayan Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların bekleyişi olmalıydı, ancak Kıbrıs Rum tarafı ve Rum halkı 20 Temmuzu başka şekilde anlamlandırdığından bu davete cevap vermediler. Ancak bütün dünya bilmeli ki Türkiye, Türk askeri 20 Temmuz 1974'de çıkarken adanın her iki halkına da barış getirmiştir ve adanın bugün görüşme masasında olan temellerinin de yazıldığı bir çıkış gerçekleştirmiştir, bir müdahalede bulunmuştur. Bugün Kıbrıs müzakereleri devam ediyorsa bunun temelinde 20 Temmuz yatmaktadır. Çünkü 20 Temmuz adaya iki kesimliliği getirmiştir, adaya barışı ve huzuru getirmiştir ve bunun üzerine de bir görüşme zemini bugün için oluşmuştur.''

Star Gazete
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile