Kibris Baris Harekati'nin Tek Gazeteci Sehidi, Mezari Basinda Anildi

Kibris Baris Harekati'nin Tek Gazeteci Sehidi, Mezari Basinda Anildi

Kibris Baris Harekati sirasinda Rumlar tarafindan esir alindiktan sonra vurularak sehit edilen Gazeteci Adem Yavuz, vefatinin 48. yilinda Sivas’ta bulunan mezari basinda anildi.

Sivas Hafik Çinarli köyünden olan Adem Yavuz, 1974 yilinda görevini icra etmek üzere Kibris Baris Harekati’na katildi.

Burada Rumlar tarafindan esir alinan Yavuz, gözleri bagli iken vuruldu. Tedavi altina alinan Gazeteci Adem Yavuz, 26 Agustos 1974 tarihinde Adana Tip Fakültesi Hastanesinde hayatini kaybetti. Kibris Baris Harekati’nin tek gazeteci sehidi olan Yavuz, çok sevdigi Çinarli köyünde defnedildi. Adem Yavuz vefatinin 48. yil dönümünde mezari basinda anma programi düzenlendi.

Programa Sivas Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Kadir Algin, AK Parti Milletvekili Semiha Ekinci, 4 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Baskani Muhittin Karahan, Türkiye Spor Yazarlari Dernegi Subelerden Sorumlu Baskan Yardimcisi Kemal Çaglayan ve vatandaslar katildi.

Programda dua edilip mezarlara çiçek dikildi.

Haince sehit edilen 40 asker de unutulmadi

Öte yandan anma programinda, Ermeni bir doktor tarafindan vücutlarina zehir enjekte edilerek sehit edilen 40 asker de unutulmadi. 1915-1916 yillari arasinda Merzifon taburu 1. Dünya Harbi sirasinda dogu cephesine gittigi sirada zorlu kis sartlari sebebiyle Hafik Çinarli köyünde konakladi. Konaklama sirasinda askerler hastalandi. Ermeni bir doktor tedavi etme bahanesi ile zehirli igne yaparak 40 askeri sehit etti. Ermeni doktorun askerlere zehirli igne yapmasi sonucu öldügünün anlasilmasi üzerine doktor da öldürüldü. 40 askerin kabirlerinin oldugu bölgeye ise sehitlik yapildi. Anma programinda sehit olan 40 asker de unutulmadi. Sehit askerler dualarla anildi.

Sivas Il Özel Idaresi Genel Sekreteri ve Hafik Kaymakami Kadir Algin, anma programinin her yil devam edecegini söyleyerek, “Ilk defa baslattigimiz anma programi insallah her yil devam edecek. Bizler de biliyoruz ki en kutsal mesleklerden biri de gazeteciliktir. Bu iki kutsalligi bünyesinde birlestirerek sehadete ermis Adem Yavuz’a ve sehadete ermis tüm sehitlerimize selam olsun. Anmak unutmamak önemlidir. Ancak daha da önemlisi sudur ki bu topraklarda adini bildigimiz kadar bilmedigimiz de birçok isimsiz kahraman bulunmaktadir. Allah hepsinden razi olsun” diye konustu.

Sehit gazeteci Adem Yavuz’un yegeni Aydin Yavuz da yaptigi konusmada, Adem Yavuz’un vatanini, milletini ve sancagini seven bir kisilik oldugunu söyledi.



Hafik Çinarli köyü Muhtari Abdullah Sönmez, anma programi yaptiklarini söyleyerek, “1974 yilinda Kibris Harekati’nda sehit olan gazeteci Adem Yavuz’un, bugün birinci anma törenini yapiyoruz. Diger tarafta ise 1915 yilinda dogu cephesine giderken kis nedeniyle gidemeyip Çinarli köyümüzde kalan ve buradaki bir köy evine yerlesen askerlerimiz var. Kis nedeniyle hastalanip cepheye gidemiyorlar. Daha sonra bir Ermeni doktor tedavi vaadiyle askerlere zehirli igne yapiyor. Zehirli igneyi yaptiran askerler ölmeye basliyor. Askerlerin arasinda saglikli sihhatli bir onbasi varmis. Igneyi olduktan sonra o da ölünce askerlerin baslarindaki komutan durumdan süphelenerek Ermeni doktora ben de hastayim bana da igne yap diyor. Doktor tam igne yapacagi sira komutan igneyi elinden alarak doktora enjekte ediyor ve doktor da ölüyor. Daha sonra ignenin zehirli oldugu ve askerleri doktorun sehit ettigi ortaya çikiyor. Gazetecimiz de 1974 savasinda Kibris’a giderek sikintili ve acili bir sekilde ölüyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile