Kıbrıs randevusu Cenevre'de

Ocağa tarih veren BM müzakerelerden çekilebilir


Ocağa tarih veren BM müzakerelerden çekilebilir

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile New York'ta yaptığı üçlü görüşmeden, iki liderle gelecek yıl ocak ayının sonunda Cenevre'de yeniden görüşme kararı çıktı. Eroğlu ve Hristofyas üçlü görüşmede, gelecek haftalarda, devam eden uzlaşmazlık noktalarını gidermek için 'pratik bir plan' hazırlamak üzere kendi aralarındaki görüşmeleri yoğunlaştırma kararı aldı. İki lider, kendi aralarında yakınlaştıkları konuları ve tüm başlıklarda hala çözümlenmesi gereken özlü meseleleri tespit edecek. Ocak sonunda Cenevre'de yapılacak üçlü görüşmede, BM bu tespitlerden hareketle, Kıbrıs'taki arabuluculuk faaliyetlerinin geleceği konusunda kendi atacağı adımlara karar verecek. Görüşmeler hakkında bilgisi olan üst düzey bir diplomat, 'BM'nin arabuluculuk çabalarından çekilebileceğine dair ciddi bir tehdit' bulunduğunu belirtti. Diplomat, bu şekilde Kıbrıs'ın resmen bölünmeye gidebileceğini ifade etti.
Üçlü görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri Ban, iki liderle yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi, AB konuları, mülkiyet, toprak ve güvenlik konuları gibi özlü meselelerde yapıcı bir görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. İki taraf arasında ciddi görüş ayrılıklarının devam ettiğini, ancak iki liderin, iki ortak olarak çözüm hedefi yönünde birlikte çalışma niyetini dile getirdiğini bildiren Ban, bu kapsamda varılacak anlaşmaya, iki toplumun yapılacak referandumlarda güven duyması ve anlaşmayı kucaklaması için olumlu mesajlar verilmesinin de önemini vurguladı.
Ban'ın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu'na, zaman konusunda bir limit olup olmadığı soruldu. Eroğlu, 'Limit var demeyeceğim, ama ocak sonuna kadar yapılan müzakerelerin sonuçları Cenevre'de yapılacak toplantıda değerlendirilecek ve Genel Sekreter, misyonunun devam edip etmeyeceği konusunda herhalde kendisi karar verecektir. Biz tabii iyi niyetle bir anlaşma olması düşüncesiyle müzakereleri sürdüreceğiz. Cenevre'deki toplantıdan sonra Sayın Genel Sekreterin kararının ne olacağını ben de bilemem tabii' diyerek yanıtladı.
Rum yönetimi lideri Hristofyas da, 'New York'a birçok tahminle geldiğini, ancak New York'tan çok memnun ayrıldığını'' kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile