Kıbrıs Sanayi Odası Başkanı Çıralı Açıklaması 'Adana OSB'yi Model Alıyoruz”

Kıbrıs Sanayi Odası Başkanı Çıralı Açıklaması 'Adana OSB'yi Model Alıyoruz”

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığını ziyaret eden Kıbrıs Sanayi Odası Başkanı Ali Çınarlı, AOSB’yi başta çevreci uygulamaları olmak üzere birçok yönden model aldıklarını bildirdi.

Kıbrıs Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyet, AOSB Başkanı Bekir Sütcü ve OSB Müdürü Mustafa Keskin ile görüşerek, bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Yıllık ithalatının 1.8 milyar dolar, ihracatının ise 135 milyon dolar olması nedeniyle ciddi bir dış ticaret açığı ile karşı karşıya olan KKTC’de üretim yapmanın önemine dikkati çeken Ali Çıralı, bu konuda Adana OSB’yi her zaman örnek aldıklarını bildirdi.

Daha önce de AOSB’yi ziyaret ettiklerini anımsatan Çıralı, şunları söyledi:

“KKTC küçük bir ada ülkesi ve ekonomisi de turizme endeksli. Buna bir de yüksek öğretimi dahil edebiliriz. Yani bir sanayi ülkesi değil ama Kuzey Kıbrıs’ta da lokomotif sektörlerin ihtiyaçlarını, tüketim malzemelerini, gıda ürünlerini üreten hafif sanayi mevcuttur. Biz Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak Kuzey Kıbrıs’ta ki Türk Sanayicileri temsil eden bir kuruluşuz. Adana Sanayi Odasıyla da 2011 yılında kardeş oda protokolü imzalamıştır ve bu protokolde iş birliği protokolü Kuzey Kıbrıs’la Adana arasında ki ekonomik aktiviteleri ticareti geliştirmek için faaliyet yapmayı da taahhüt etmiştik.O protokol çerçevesinde Adana Sanayi Odası’nın davetlisi olarak buraya geldik.”

AOSB’yi başta çevreci uygulamaları olmak üzere bir çok konuda örnek aldıklarını vurgulayan Ali Çıralı, şöyle devam etti:

“Organize Sanayi Bölgelerinin, Kuzey Kıbrıs’ta ki yapılanmaları gerek alt yapı olarak gerekse hukuki alt yapı olarak çok büyük eksiklerle karşı karşıya. Oysa, burada bunları nasıl yaptılar ? nasıl yasal yapılara göre bu işleri organize ediyorlar ? bunları inceliyoruz. Model olarak görüyoruz. Daha önceki ziyaretimizde edindiğimiz bilgilerden çok faydalandık ancak, henüz fiili olarak hayata geçiremedik. Buradaki uygulamları model almaya devam edeceğiz,”

Adana OSB Başkanı Bekir Sütcü ise, heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bölgedeki son çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Bir şehirde ne varsa AOSB’de de bulunduğunun altını çizen Başkan Sütcü, şöyle konuştu;

“Adeta bir şehir belediyesi gibi hizmet veriyoruz. Sorunsuz altyapının yanı sıra Bankalar, Noter, İŞKUR bürosu, SGK Şubesi, Polis Merkezi, ve Gümrük Müdürlüğü gibi kuruluşların hizmet vermesini sağladıklarını, böylece sanayicilere zaman kazandırdık. Bu ay inşaatı tamamlanan Ticaret Merkezi’miz de hizmet vermeye başladı.

Türkiye’nin en ucuz elektriği ve kullanma suyu bizim bölgemizde. OSB’de faaliyet gösteren işyerlerinde istihdam edilen personel için temel ilkyardım, yangın ve tatbikat, iş sağlığı güvenliği, tavan vinci ve forklift operatörlüğü eğitimleri veriyoruz. Ayrıca kurduğumuz OSB Akademisi ile isteyenler ücretsiz olarak Aile Anayasası, Kurumsallaşma, İnsan Kaynakları, İşyeri Çevikliği Eğitimi gibi konularda eğitim alabiliyor.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile