Kıbrıs Sorunu Çıkmaza Gidiyor, Ocak'taki Zirve Son Olabilir

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer, Kıbrıs müzakere sürecinde “Kıbrıslı liderlerin birinin bir uçta, ötekinin diğer uçta kımıldamadan durduğunu” söyledi.

Sonraki haftalarda liderler arasındaki çıkmazın devam etmesi durumunda Kıbrıs sorunundaki çabaların çökeceğini söyleyen Downer, Ocak ayında yapılacak üçlü zirvenin son olabileceğini aktardı.

Alexander Downer, haftalık Rum Kathimerini gazetesine özel demecinde, Greentree’deki yeni üçlü görüşmeye kadar olan birkaç haftanın Kıbrıs sorununda anlaşmaya varılması çabasının sonucunu belirleyeceğini söyledi. Anlaşmazlıkların kolayca aşılabilecek olduğunu ancak iki liderin çözüm yönündeki siyasi iradesinden kuşku duyduğunu belirten Downer, “Asla çözülmeyecek bir şey için BM’nin büyük kaynak, enerji, siyasi sermaye harcaması için neden olmadığına.” işaret etti.

Son haftalarda hayal kırıklığını saklayamadığı ve iki liderin son görüşmesini başarısız olarak nitelediği hatırlatılan Downer’a bu noktaya nasıl gelindiği soruldu. Sözlerine “Sadece iki taraf çıkmaza vardı” ifadesiyle başlayan Downer, şunları söyledi: “Greentree üçlü görüşmesi sonrasındaki dönem maalesef verimli değildi, en azından öngördüğümüz ölçüde verimli değildi. Özellikle pazartesi günkü görüşmeden arzu edilen sonuç çıkmadı. Bu da bizi çok kaygılandıran bir şey... Bütün hafta çok sıkı çalıştık ve olguları tersine çevirebilir miyiz, bakacağız. İki liderin durumun ciddiyetini kavraması ve yöneldikleri çıkmazdan çıkma yollarını bulması gerek. Aksi halde prosedür kesin batağa saplanacak ve bütün çaba yıkılacak. Kıbrıs’taki insanların müzakerelerin başarısızlığa uğrayacağına inandıklarını biliyorum. Ben, başarısız olmak zorunda olduğunu düşünmüyorum. Henüz bütün olanaklar tükenmedi. Halen çıkmazın aşılması olanağı var, yeter ki iki lider doğru kararlar alarak bu fırsatı değerlendirmek için gerekli siyasi cesareti göstersin.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile