MURAT DEMİRCİ - KKTC Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs’ta muhtemel bir anlaşmanın adanın potansiyelini kat ve kat artıracağını belirterek, 'Özellikle Güney Kıbrıs, KKTC ve Türkiye olarak bir köprü üzerinden kolaylaştırılmış bir ticaret ortamı, adada daha ilk yıl en az 3 milyar avroluk bir ticaret hacmini meydana getirir' dedi.
Bakan Atun, AA muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
KKTC'den 4 bakanın pazartesi günü “Asrın Projesi” diye adlandırılan KKTC’ye Su Temini Projesi’nin son dağıtım aşamasının tamamlanmasına ilişkin Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştireceğini söyleyen Atun, bakanların ziyarette muhatapları bir araya geleceğini kaydetti.
Bakan Atun, projeyle başından itibaren ilgilenen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile de bir araya geleceklerini belirterek, 'Görüşmeler suyun KKTC’ye dağıtımının ve bundan sonraki yatırımların nasıl olacağının modellemesiyle alakalıdır. Zaten buna ilişkin olarak Türkiye Cumhuriyeti tarafından bize gönderilen geniş çaplı bir taslak vardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin öngörüleri 2010-2011 yılında yaptığımız görüşmelerde vardığımız mutabakatlarda suyun dağıtımın özel şirket tarafından, denetlemenin de kamu eliyle yapılmasıydı. Anlaşma bu ahvalde şekillenecektir. Gerisi teferruattır' şeklinde konuştu.
'Bunu KKTC hükümeti de değerlendirmiştir ve benimsemiştir' diyen Atun, 'Türkiye'den KKTC'ye gelen suyun dağıtımında anlaşmazlık olan herhangi bir nokta yok. Pazartesi veya en geç salı günü nihai mutabakata varılır ve süratle de dağıtım olur ve dağıtım olunca da biz nasıl evlere ulaştırılır artık onu planlayacağız. İhale de bittikten sonra da dağıtım özel şirketlere devredilecek ve su KKTC halkının kullanımına girmiş olacak' değerlendirmesinde bulundu.
- 'Ana vatanımızın bereketli suyu bu kurak topraklara hayat getirecek'
Su temin projesi sayesinde her şeyden önce ana vatanın yüksek bereketli suyunun bu kurak topraklara hayat getireceğini söyleyen Bakan Atun, şunları kaydetti:
'Proje ile Türkiye Cumhuriyeti’nden KKTC’ye sayısız kopmaz bağlara bir fiziki bağ daha eklemiş oluyoruz. Adamız kurak bir ada. Her yıl yağışlara bağlı olarak su kullanımı ve su arzı belirleniyor. Haliyle adada kuraklık büyük ölçüde kalkacaktır. Kesintisiz bir arz meydana gelecektir. Uzun vadede suyun fiyatının ne olacağı bilinecek ve bu da yatırımcılar açısından son derece önemli bir unsurdur. Şu anda Kıbrıs görüşmeleri konusunda çözüm süreci içerisindeyiz. Su Temin Projesi sayesinde Kıbrıs Türkünün elinde yıllık 75 milyon metreküp su olacak ve 50 yıllık bir süre ile bize ada üzerinde çok önemli bir stratejik koz olacaktır. Su gerek çözüm sürecine yönelik gerekse çözüm sürecinden sonraki federal çatı altında Kıbrıs Türk sermayesinin, Kıbrıs Türk insanının elinde bu kadar değerli, son derece güçlü ve ana vatan kaynaklı bir enerji unsuru olmuş olacak.'
Atun, ilerleyen yıllarda bölge coğrafyasında İsrail gibi farklı ülkelere de suyun arz edilmesinin söz konusu olabileceğini belirterek, Kıbrıslı Türk sermayesinin de, Kıbrıs Türk siyaseti ve devletinin de çok önemli stratejik bir güce sahip olacağını kaydetti.
- 'Güney Kıbrıs ile işbirliğine hazırız'
Doğu Akdeniz’de çıkacak doğalgazda Güney Kıbrıs ile işbirliğine hazır olduklarına işaret eden Bakan Atun, 'Biz halen Güney Kıbrıs ile gaz konusunda işbirliğine hazırız. Eğer elde edilecek gazı bizimle beraber değerlendirmeyi düşünürlerse gazı beraber çıkaralım. Türkiye üzerinden Avrupa’ya arz edelim' dedi.
Atun, Kıbrıs’ta muhtemel bir anlaşmanın adanın potansiyelini kat ve kat artıracağını belirterek, 'Özellikle Güney Kıbrıs, KKTC ve Türkiye olarak bir köprü üzerinden kolaylaştırılmış bir ticaret ortamı adamızda daha ilk yıl en az 3 milyar avroluk bir ticaret hacmi meydana getirir diye düşünüyorum. Olası bir anlaşma ile kapalı Maraş’ın yeniden yapılandırılması, turizm alanındaki yatırımlar, altyapı ile beraber bu boyutun çok daha fazla mesafeye ulaşacağına ben inanıyorum. Olası bir anlaşma adada yaşayanlar için çok büyük fayda sağlayacaktır. Kıbrıs adasında kalıcı bir anlaşmaya varılması ile beraber turizm alanında, adadaki altyapı alanında, hidrokarbon rezervlerinin değerlendirilmesi alanında çok önemli gelişmeler olacaktır' diye konuştu.
- 'Müzakerelerde kırmızı çizgilerimiz var'
Kıbrıs sorunun yarım asırdır devam ettiğine dikkati çeken Atun, sözlerini şöyle tamamladı:
'Buna zaman biçmek kolay değil. Müzakerelerde kırmızı çizgilerimiz var. Bu da Türkiye Cumhuriyeti devletinin şu andaki etkin ve fili garantisidir. Bunun sulandırılmasına, bölünmesine asla müsaade etmeyiz. Kıbrıslı Türkler olarak siyasi eşit statüden taviz vermemiz söz konusu değildir. Türk askerinin varlığı bizim için çok çok önemlidir. Sınırlarımız, toprak konusu da çok çok önemlidir. Bunlar üzerinde de kolay kolay tavizler verilmesi pek mümkün değildir. Türk askerinin sadece fiziki güvenlik anlamında değil, manevi olarak da çok anlamı vardır. Bunun ötesindeki her konu her şekilde görüşülebilir.'
'Kıbrıs'ta Anlaşma Adanın Potansiyelini Kat Kat Arttırır'
KKTC Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Atun: Kıbrıs’ta muhtemel bir anlaşma adanın potansiyelini kat ve kat arttırır. Özellikle Güney Kıbrıs, KKTC ve Türkiye olarak bir köprü üzerinden kolaylaştırılmış bir ticaret ortamı, adada daha ilk yıl en az 3 milyar avroluk bir ticaret hacmi meydana getirir' ' Su temin projesi sayesinde Kıbrıs Türkünün elinde yıllık 75 milyon metreküp su olacak ve 50 yıllık bir süre ile bize ada üzerinde çok önemli bir stratejik koz olacaktır. Su gerek çözüm sürecine yönelik gerekse çözüm sürecinden sonraki federal çatı altında Kıbrıs Türk sermayesinin, Kıbrıs Türk insanının elinde son derece güçlü ve ana vatan kaynaklı bir enerji unsuru olacak'