Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununda eski müzakere süreçleri döneminin kapandığını belirterek "Müzakerelerde artık sonuç odaklı bir sürecin gündeme gelmesi ve siyasi irade ve kararlılıkla davranılması zorunlu hale geldi." dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, New York'a gidişi öncesi Ercan Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun her yıl eylül ayında toplandığını, bu dönemde birçok uluslararası faaliyet gerçekleştiğini anımsatan Akıncı, “Bizler de genellikle her yıl bu dönemlerde New York’a gidiyor, çeşitli temaslar yapıyoruz. Bu temasların kuşkusuz ki en önemlisi BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile olan görüşmedir." dedi.
"New York’a yapıcı bir ruhla, makul ve uygulanabilir uzlaşma arzusuyla gidiyorum. Çok açıktır ki çözümsüzlüğün devamı Kıbrıs’ta her iki toplumu da olumsuz olarak etkileyecektir." diyen Akıncı, "Kıbrıs sorununda eski müzakere süreçleri dönemi kapandı. Müzakerelerde artık sonuç odaklı bir sürecin gündeme gelmesi ve siyasi irade ve kararlılıkla davranılmasının zorunlu hale geldi." değerlendirmesinde bulundu.
Akıncı, Kıbrıs Türk halkının yetkilendirdiği cumhurbaşkanı olarak sadece Kıbrıs Türk toplumu adına konuşabileceğini belirterek bunu yaparken Kıbrıslı Türklerin haklarının, özlemlerinin ve kaygılarının bilincinde hareket ettiğini dile getirdi.
Müzakere sürecinde geçen zamanın Kıbrıs’ta statükonun pekişmesine hizmetten başka bir işe yaramadığına dikkati çeken Akıncı, “Takvimsiz ve sonuç odaklı olmayan süreçlerle sadece zaman tüketilebilir. Bir yandan Kıbrıs’ta çözüm yönünde ilerleme öte yandan bizim de hakkımız olan doğalgazda iş birliği, ve Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde gümrük birliği güncellemesi ile başlayarak yeni bir ivmenin yakalanması tüm ilgili taraflara yarar sağlayacak gelişmeler olarak görülmelidir." şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Akıncı, New York’ta bazı üst düzey görüşmelere yarından itibaren başlayacaklarını, hafta sonu BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geleceklerini bildirdi.
BM Genel Sekreteri Guterres’in geçici özel danışmanı olarak görevlendirdiği Jane Holl Lute’un ilgili taraflarla gerçekleştirdiği görüşmelerin raporunu Guterres’e sunmasının beklendiğini dile getiren Akıncı, Guterres'in bu rapor ışığında değerlendirmelerini taraflarla paylaşıp bundan sonrası için ne düşündüklerini dinlemek isteyeceğini söyledi.
- "Kıbrıs Türk tarafı çözüme ulaşmak için yıllarca çaba harcadı"
Cumhurbaşkanı Akıncı, 2004’te Annan Planı’na onay veren tarafın da Türk tarafı olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
"Kıbrıs Türk tarafı, çözüme ulaşmak, barış içinde bir gelecek kurmak için yıllarca çaba harcadı. Benim cumhurbaşkanlığım döneminde yürütülen çalışmalarda da çözüm yönünde inisiyatifler aldık, adımlar attık. Buna rağmen sonuca ulaşamadık. Bunun elbette çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenlerin en önemlisi, Rum tarafının yetkiyi ve refahı Kıbrıslı Türklerle federal bir ortaklıkta gerçek anlamda paylaşmayı içine sindirememesidir. Bu konuda verilebilecek çok örnekler vardır. Ancak New York arifesinde hedefim yeni bir karşılıklı suçlama kampanyası başlatmak değildir. New York’a yapıcı bir ruhla, makul ve uzlaşma arzusu ile gitmekteyim. Çözümsüzlüğün devamı Kıbrıs’ta her iki toplumu da olumsuz olarak etkileyecektir."
Kıbrıs sorununun sadece kendi içinde bir sorun olmadığını, bunun çok ötesinde boyutları olan bir konu olduğuna dikkati çeken Akıncı, şöyle devam etti:
"Doğu Akdeniz’deki enerji denkleminde Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’yi yok sayıp dışlayan tek yanlı yaklaşımlar, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine, destek yerine takoz koyma anlayışı, Kıbrıs’ta çözüme katkı sağlamaktan çok uzak davranışlardır. Bu bağlamda Kıbrıs’ın kendi içinde olanlar kadar, etrafında olanların da çok büyük rolü vardır. Geldiğimiz aşamada makul noktada buluşabilmek ve çözüm ve barış yolunda toplumlarımıza önderlik edebilmek tarihi bir sorumluluktur. Bu sorumluluk sadece bana değil, aynı zamanda Rum lider Nikos Anastasiadis’e de düşmektedir. Bunun da ötesinde ilgili tüm diğer tarafların da yardımcı olmasının zorunluluğu vardır.”
Cumhurbaşkanı Akıncı'nın New Tork'taki temasları çerçevesinde 29 Eylül'de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesi bekleniyor.
Kıbrıs müzakereleri, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreterinin Eski Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Müzakerelerde, geçen yıl temmuz ayında İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yürütülen Kıbrıs Konferansı'ndan sonuç çıkmamıştı.
Müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği", "Mülkiyet", "Yönetim-Güç Paylaşımı", "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler " olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyordu.
'Kıbrıs Türk Tarafı, Çözüme Ulaşmak İçin Yıllarca Çaba Harcadı'
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı: 'Kıbrıs sorununda eski müzakere süreçleri dönemi kapandı. Müzakerelerde artık sonuç odaklı bir sürecin gündeme gelmesi ve siyasi irade ve kararlılıkla davranılması zorunlu hale geldi' 'Takvimsiz ve sonuç odaklı olmayan süreçlerle sadece zaman tüketilebilir. Bir yandan Kıbrıs’ta çözüm yönünde ilerleme öte yandan bizim de hakkımız olan doğalgazda iş birliği ve Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde gümrük birliği güncellemesi ile başlayarak yeni bir ivmenin yakalanması tüm ilgili taraflara yarar sağlayacak gelişmeler olarak görülmelidir' 'New York’a yapıcı bir ruhla, makul ve uzlaşma arzusuyla gitmekteyim. Çözümsüzlüğün devamı Kıbrıs’ta her iki toplumu da olumsuz olarak etkileyecektir'