"Kıbrıs ziyareti, Papa için bir mayın tarlası"

Siyasi açıdan attığı yanlış adımlarla sürekli eleştiri alan Katolik Hıristiyan dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedikt, bu hafta yapacağı bir ziyar

Siyasi açıdan attığı yanlış adımlarla sürekli eleştiri alan Katolik Hıristiyan dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedikt, bu hafta yapacağı bir ziyaretle de kendisini bir siyasi fırtınanın içine atabilir. Papa, bu hafta Kıbrıs Rum Yönetimi'ni ziyaret edecek. Papa'nın Cuma günü başlayacak ziyaretinde adada Türkler ve Rumlar arasındaki ayrılık, Ortodoks Hıristiyan toplumundaki bölünmeler, hem Hıristiyanlara hem de Müslümanlara ait ibadet yerlerine verilen zararlar gibi konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

Ziyaret ayrıca Papa'nın, kendi diplomatik yolunun bulup bulmadığını göstermesi açısından da bir test olacak. Papa'nın Afrika ziyaretinde prezervatif kullanımının AIDS salgınını daha da kötüleştireceği yönündeki açıklaması ve Brezilya'da Latin Amerika'nın Avrupalılar daha kıtaya gelmeden Hıristiyan olmayı istediği yönündeki sözleri hep yeni bir tartışma başlatmıştı.

Papa'nın ziyareti Rum lider Dmitris Hristofyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun, müzakere görüşmeleri kapsamında bir araya gelmelerinin ardından gerçekleşecek. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da liderleri görüşmeleri başarısızlığa uğratmamaya çağırmıştı.

Öte yandan Rum polisi, Papa'ya yönelik dini gruplardan bir protesto gerçekleştirme ihtimali olduğunu; ancak ciddi tehdit oluşturacak bir durum olmadığını açıkladı.

Resmi olarak Papa'nın gündeminde Türkler ve Rumlar arasındaki ayrılık bulunmuyor. Vatikan sözcüsü Frederico Lombardi Papa'nın Kuzey Kıbrıs'ı ziyaret etme planının olmadığını belirtti. Papa'nın, Kıbrıs'taki bölünmüşlük konusunda ne söyleyeceğine dair soruları ise yanıtsız bıraktı.

Onun yerine Papa'nın ziyaretinde Kıbrıs'ın Ortadoğu'ya bir köprü olması rolünü ön plana çıkarması bekleniyor. Papa, bölgedeki Katolik kilisesi liderleri ile görüşerek Ekim ayında Vatikan'da gerçekleştirilmesi planlanan Ortadoğu'daki Katolik piskoposların toplantısına yönelik tekliflerini dinleyecek.

Vatikan'ın Kıbrıs temsilcisi George F. Puolides ise 16. Benedikt'in, Lefkoşa'daki Yeşil Bölge'nin hemen yanında bulunan Papalık elçiliği binasında kalacağını söyledi. ziyareti "tarihi" olarak niteleyen Puolides, ilk kez bir Papa'nın Kıbrıs'ı ziyaret edeceğine dikkat çekti.

Vatikan'ın Türk elçiliği ise Papa'nın Türk tarafını ziyaret etmeyecek olmasından üzgün olduklarını duyururken, gelmesi halinde ise memnuniyetle karşılanacağını duyurdu. Ayrıca Papa'nın konuşmalarında Türk tarafını ihmal etmeyeceğine inanıldığı kaydedildi. Adanın Türk tarafında da küçük bir Katolik topluluğu bulunuyor.

Ankara'dan yapılan açıklamalarda ise ziyaretin yakından takip edileceği ve Rum Yönetimi'ne siyasi bir destek verilmesi durumunda veya Türklerin yıktığı iddia edilen kiliselerle ilgili bir gönderme olması durumunda karşı açıklama yapılacağı aktarılıyor.

2006 yılında Vatikan'ı ziyaret eden dönemin Rum lideri Tasos Papadopulos tarafından Papa'ya Türklerin yıktığı iddia edilen kiliselerin fotoğraflarından oluşan bir albüm hediye edilmişti. Bazı kiliselerin ise restoran veya diğer işyerlerine dönüştürüldüğü savunulmuştu. Papa'nın ise albümü aldıktan sonra "Böyle bir yıkım inanılmaz" dediği aktarılmıştı.

Kıbrıs Türk yönetimi ise buna karşı cami, mezarlık ve bazı Türk kültür öğelerinin yıkıldığını gösteren bir kitap yayınlamıştı.

Öte yandan Ada'nın Rum kesiminde Kıbrıslı Katolikler ile Ortodoks Hıristiyanlar arasında bazı sorunlar bulunuyor. Papa'yı "kafir" olarak gören bazı radikal Ortodokslar, Papa'nın herhangi bir provokasyona sebep olmamak için Roma'da kalması gerektiğine inanıyor. Ada'daki bu dini ayrılığın kökeni ise 11'inci yüzyıla kadar uzanıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile