Kıbrıs Rum Kesimi’nde yayınlanan gazetelerden Fileleftheros, Kasulidis’in bakanlığının 76 milyon 903 bin 847 euroya dayanan 2016 bütçesinin ele alındığı Rum Meclisi Maliye Komitesi’nde yaptığı konuşmada, 17’nci başlığın açılmasına itiraz etmeme nedenlerini şöyle sıraladığını yazdı:
“ 1- Bu başlık 2007’de Fransa tarafından dondurulmuştu, 2-Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından dondurulan başlıklar arasında değil, 3-Kıbrıs, bu başlığın açılmasına itiraz etme hakkına sahip değildir. Ancak Kıbrıs, başlığın açılması için gereken ön şartların yerine getirilmesi aracılığıyla prosedürü kontrol edebilecek durumdadır.”
Habere göre, Rum Meclisi Maliye Komitesi Başkanı Nikolas Papadopulos ise Rum Yönetimi’nin 17’nci başlığın açılmasını görüşebilecek olmasından endişesini belirtti.
Papadopulos, sözde Rum “MEB”inde savaş gemilerinin varlık göstermesinden birkaç ay sonra deniz altı boru hattıyla Türkiye’den KKTC’ye su taşınmasıyla ilgili gelişmelerin Rum Yönetimi’ne, bu başlığı (17) engelleme olanağı verdiğine inanıyor. Bu yüzden de Anastasiadis hükümetinin “koştuğu şartların yerine getirilmediğini, bu nedenle 17’nci başlığın açılamayacağını” beyan etmesini istedi.
Habere göre Kasulidis, dünkü komite toplantısında ele alınan dış politikayla ilgili çeşitli konularda özetle şu açıklamaları yaptı:
“Enerji: Mısır MEB’inde devasa Zohr yatağının keşfinden sonra Kıbrıs MEB’ine büyük uluslararası şirketlerden büyük ilgi gösteriliyor. ENI’nin ilgisi yeniden canlandı. Bu şirket şimdi Kıbrıs parsellerine dönmek istiyor. Aynı şekilde TOTAL de daha önce terk etmiş olduğu 11’inci parsele dönmek istediğini beyan etti. Bu parsel diğer birçok şirket için anlaşmazlık konusu oldu (paylaşılamıyor). 12’nci parselin ruhsatına sahip Noble şirketi şimdi parselin birleşmesi için ortak arayışında, Mısır da iç tüketimi dışında ihracat maksadıyla da Afrodit yatağıyla ilgileniyor. Karar yalnız Kıbrıs’a değil, başka ülkelere de bağlı. Önümüzdeki aylar kulis ve daha ileri araştırma ayları olacak.
Türkiye’den Su: Bu konuda birçok şikayette bulunuldu. İlk aşamalarda tezlerimizin Avrupa’da geçerli olması konusunda zorluklar var. Türk suyuna bağımlılığın Ada’nın tamamına yayılmamasını dilerim.
Mülteciler: Bu kişilerin, İngiltere’ye ulaşacakları düşüncesiyle İngiliz üslerine maksatlı gönderildiğine dair kuşkular var. Mültecileri (denizden) çıkarmak için 5 kişinin bekliyor olması da tuhaftır. Kıbrıs ile İngiltere arasında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin siyasi sığınmacıları üstlenmesini zorunlu kılan sözleşme var. İmzamızın gereğini yapacağız.
Dış Politika: Uluslararası örgütlerde, ekonomik nedenlerle boş kalan sandalyemiz yoktur. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kısıtlı ekonomik olanaklarına karşın Türkiye karşısında çok iyi duruluyor. Kenya, Cakarta, Prag ve Slovenya’daki büyükelçiliklerin işleyişi ertelendi, Trablus ve Şam’daki büyükelçilikler güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Küba’da maslahatgüzar var.
Bölgesel: İsrail’le ilişkiler çok iyi tutuluyor, güvenlik, terörle mücadele ve enerji alanlarında işbirliği yapılıyor. Filistinliler konusunda ilkelere bağlılığımızda bir değişiklik yoktur. Lefkoşa’nın Suriye’yle ilgili tutumu; siyasi çözüm olmadan ve savaşa son verilmeden mülteci sorununun çözülmeyeceğidir.”
Simerini de haberi, “Mızrak Ucu Enerji’yle. Hükümet, Türkiye’nin 17’nci Müzakere Başlığını Açmaya Hazır Olduğunu Söylüyor” başlığıyla verdi.
Kıbrıslı Rum Bakan Kasulidis Açıklaması '17'Nci Başlığın Açılmasına İtirazımız Yok'
Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Rum Yönetimi’nin Türkiye’nin 17 numaralı (Ekonomi ve Para Birliği) müzakere başlığının açılmasına bir itirazı olmadığını açıkladı.