Kıbrıslı Türkler, arıtılan deniz suyunu içiyor

KKTC'de büyük bir sorun olan içme suyu sıkıntısı Türk mühendislerin başarılı çalışmaları sonucunda meyvelerini vermeye başladı. KKTC'de büyük işletmel

KKTC'de büyük bir sorun olan içme suyu sıkıntısı Türk mühendislerin başarılı çalışmaları sonucunda meyvelerini vermeye başladı. KKTC'de büyük işletmelere kurulan deniz suyunu içme suyuna dönüştüren sistem gittikçe yaygınlaşıyor.

Türk mühendislerin geliştirmiş olduğu, deniz suyunu içme suyuna dönüştüren sistem KKTC'de oteller ve tatil amaçlı işletmelerde su sorununa çare oluyor. İsrailli firmalardan daha ucuza hizmet veren Türk mühendisler, direkt denizden alınan suyu çeşitli süreçlerden geçirdikten sonra saf içme suyuna dönüştürüyor.

Sistemin işleyişinde denizden alınan su ilk önce kum filtrelerinden geçirilerek, suyun içerisinde bulunan istenmeyen ürünlerden arındırılıyor. Ultraviyole ışınlara da maruz bırakılan suyun içinde hiçbir canlı kalmıyor, daha sonra kalsiyum karbonat tanklarında mineral kazandırılan su içme suyu kıvamına geliyor.

BİR TON SUYUN MALİYETİ BİR LİRA

Sistemin maliyetinin İsrailli ve Amerikan şirketlere göre çok daha uygun fiyata müşterilerine sunduklarını belirten Eurotech Kıbrıs Direktörü Mehmet Emin Yanık, günde 300 ton içme suyu sağlayan bir sistemin kurulum ücretinin 200 bin Euro olduğunu bildirdi. Kurulan sistemin 15-20 yıllık bir ömrü olduğunu belirten Mehmet Emin Yanık, asıl avantajlarının yüzde yüz Türk mühendislik ürünü olmaları olduğunu belirtti. Yanık, sistemin kurulmasının ardından bir ton suyun bedelinin bir liraya mal olduğuna da dikkat çekti.

Şu anda birçok otel ve tatil işletmelerinin yanında KKTC'de içme suyu alanında satış yapan bir çok önemli kuruluşa da hizmet verdiklerini belirten Yanık, tarım ve hayvancılık için kuyu sularını da arıttıklarını sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile