Kibrya‘da Mozaik Cadde Bulundu

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından Burdur‘un Gölhisar ilçesindeki Kibrya antik kentinde yapılan kazılarda, Mozaik Cadde bulundu.

MAKÜ Kibrya Kazı Başkanı Yrd.Doç.Dr Şükrü Özdoğru, bulunan mozaik döşemenin kendilerini çok heyecanlandırdığını belirterek, şöyle konuştu: "Kibyra, Hellenistik dönemde (M.Ö. 330-30) bugünkü Burdur‘un Dirmil, Gölhisar, Çavdır ve Denizli‘nin Acıpayam ilçelerini kapsayan bölge olan Kabalya‘nın egemen şehriydi. Roma döneminde Asya Eyaletinin yargı merkeziydi. Bugün Anadolu‘nun bilinen en görkemli yapılarından birinin Bouleuterion-Odeion‘un ev sahibidir. Bouleuterion-Odeion yapısında kazı çalışmalarına 2009

yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji bölümü tarafından başlanmış ve yapının iç bölümünün kazısı tamamlanmıştı. Bu çalışmalar sonucunda benzersiz güzelliği ile orkestra zemin döşemeli mermer Medusa resmi ortaya çıkarılmış ve bu resim gerek ulusal gerek uluslar arası basında yankı uyandırmıştı."

YENİ YAPILMIŞ GİBİ SAĞLAM DURUYOR

2011 yılında yapının cephesini tamamıyla ortaya çıkarmak amacıyla başlayan kazı çalışmalarında, yapının 52,5 m. uzunluğundaki cephesini bir uçtan bir uca kapladığı düşünülen muhteşem bir mozaik döşemin küçük bir bölümünün ortaya çıkarıldığını belirten Özdoğru, şunları söyledi: "Mozaik döşem, renkli Tessera‘lardan (küp biçiminde kesilmiş küçük taş parçaları) yapılan geometrik desenler ile bezenmiştir. Mozaik döşem sanki bugün yapılmışçasına sağlam durumdadır. Öyle ki bu muhteşem mozaik döşem tamamıyla

açığa çıkarıldığında Anadolu‘da bir ilk gerçekleşmiş olacaktır."

Yapıya mozaik bir döşemden girildiğini belirten Yrd.Doç.Dr.Şükrü Özdoğru, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geride tamamıyla sağlam durumda yedi kapı, önde aralarda sütunların yükseldiği muhteşem bir mozaik döşem ve içte benzersiz bir Medusa resmi. tamamı antik dönemde yapıldığı haliyle ve tamamı benzersizdir. Böyle bir yapı bu güne dek hayal edilebilir miydi? Bu yapı tamamıyla açığa çıkarıldığında ülkenin kazanacağı kültür mirasının, turizmin ve prestijin boyutları tahmin edilebilir mi?"

Mozaik döşemin ve yapının cephe bölümünün tamamıyla açığa çıkarılarak korunmasının bir zorunluluk olduğunu anlatan Özdoğru, "Bu çok önemli kültür mirasına ülkemizin sahip çıkacağına inancımız tamdır. Bu inançla Kibyra kazı ekibi tüm olumsuzluklara rağmen hocaların ve stajyer öğrencilerin gönüllü destekleriyle çalışmalara devam etmektedir" dedi.

Özdoğru, bu noktada desteklerini esirgemeyen Gölhisar Kaymakamlığı ve Belediyesine ve Gölhisar halkına teşekkür etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile