Kidzania Istanbul'un 'Sen De Yaz' Öykü Yarismasinin Finalistleri Açiklandi

Kidzania Istanbul'un 'Sen De Yaz' Öykü Yarismasinin Finalistleri Açiklandi

Çocuklar Ülkesi KidZania Istanbul ve Erbulak Evi’nin; çocuklara yazma aliskanligi edindirmek, edebiyati sevdirmek ve hayal güçlerini zenginlestirmek amaciyla ikincisini düzenledigi “Sen de Yaz” öykü yarismasi finalistleri belli oldu.



KidZania Istanbul’un, çocuklarin gelecek hayallerinin izini sürmek amaciyla Erbulak Evi ile ortaklasa hayata geçirdigi “Sen de Yaz” öykü yarismasinin finalistleri belli oldu. Basvurulari 21 Mayis 2023 tarihinde tamamlanan ve 10-14 yas araligindaki çocuklarin “Daha iyi bir dünya” temasiyla yazdiklari öykülerle katildiklari yarismanin finalistleri belirlendi. Istanbul basta olmak üzere çesitli illerden katilan finalistler 14 Temmuz 2023 tarihinde KidZania Istanbul web sitesinden duyuruldu.

Aralarinda Ayse Erbulak, Daghan Külegeç, Göktug Canbaba, Ömür Kurt, Özden Inal, Özden Özgürdal ve Sevinç Erbulak gibi edebiyat dünyamizin önemli isimlerinin yani sira Kidzania Istanbul Yönetim Kurulu Üyesi Meral Molinas ve KidZania Istanbul CEO’su Ebru Timur’un yer aldigi Yarisma Seçici Kurulu basvurulari degerlendirerek 20 finalisti belirledi.

"Çocuklar yasadigimiz dünyaya ve geleceklerine sahip çikiyor"

Öykü yarismasina dair düsüncelerini aktaran KidZania Istanbul CEO’su Ebru Timur “Daha iyi bir dünya temasiyla düzenledigimiz “Sen De Yaz” öykü yarismasi sürecinde çocuklarin ögrenmeyi sevdigi, ögrenmenin kiymetini bildikleri ve daha iyi bir insan olmak için hayal güçlerini kullandiklarini kesfettik. Yarismayi ilk tasarladigimizda kitabi, okumayi, yazmayi seven çocuklarin hayallerine zemin olmayi umut etmistik. Bugün, öykü yarismasinin ikinci senesinde, Sen De Yaz yarismasina gönderilen hikâyeleri okuyunca ne kadar dogru bir is yaptigimizi anliyorum. KidZania Istanbul’da çocuklarin rol oyunlariyla hayati deneyimlemelerine ve eglenirken ögrenmelerine destek olurken bir yandan da çocuklarimizin hayallerini gerçek kilmak çok mutluluk veriyor. Bu yil “Daha iyi bir Dünya” temasiyla yazilan öykülerde gördük ki çocuklar yasadigimiz dünyaya ve geleceklerine sahip çikiyor. Bugünden yarinlarinin nasil olmasi gerektigini öyküleriyle bize anlatiyorlar. Çocuklarimizin üretici zihinlerinin ürünü öyküleri okumak daha iyi bir gelecege kisa bir yolculuk gibi. Hepsini yürekten tebrik ediyor, hayal güçlerini ve üreticiliklerini hep korumalarini diliyorum” ifadelerini kullandi.

"Sanat çok iyilestirici, kurtarici bir sey"

Yarisma Seçici Kurul Üyelerinden Özden Inal ise düsüncelerini söyle paylasti: “Sanat çok iyilestirici, kurtarici bir sey. Yazmak da öyle. Yazmak sadece kâgidi kalemi alip bir hayal kurmaktan ibaret degildir. Yazmak; okumakla, izlemekle, arastirmakla, deneyimlemekle, düsünmekle, derinden anlamakla, yine ve daha çok okumakla gelistirilebilen bir beceri. Böylesi bir kültürel donanima sahip insan; incelmis zevklere, hosgörüye, nezakete, iyi insan olmakla ilgili saglam bir durusa, aydinlik bir dünya görüsüne de sahip olur. Onun artik kalin duvarlari yoktur. Dünya böyle insanlarla yasanilir bir yer olabilir. Yillardir Erbulak Evi’nde genç yazarlar ile Türkiye’de esi olmayan bir egitim süreci paylasiyorum. Yetenegi fark edilen ve dogru yönlendirilen bir çocugun veya gencin basaramayacagi sey yok. Üretirken yetiskinlere kiyasla daha özgür, daha tabusuz, daha kösesiz bir bakis açisini çok hizli yakaliyorlar. "Sen de Yaz" yarismayi tasarladigimiz andan bu yana, benim için mesafe fark etmeksizin pek çok genç yazara ulasabilecegimiz bir heyecana vesile oldu. Bazen çok büyük yeteneklerin kesfedilmesi için sadece ufacik bir kapinin aralanmasi yeterli olur.”

"Yeni gelen her öykü bir öncekinden çok daha anlamli"

Yarismayla ilgili yaptigi degerlendirmede çocuklara yazmaktan asla vazgeçmemelerini söyleyen Ayse Erbulak, “Her seyden önce yazmak özgürlüktür. Insanin kendi kafasi ile kendi kendine kalip o an ki bilgi birikimini kelimelere dökmesidir. Sen de Yaz süreci içinde çocuklara her yil saskin bakiyorum. Çünkü yeni gelen her öykü bir öncekinden çok daha anlamli oluyor. “Söz uçar yazi kalir” demis atalarimiz. Biz tarihi eski duvar yazilarindan ögrendik. Yazi sonraki nesillere birakacagimiz en büyük armagandir” dedi.



"Sürdürülebilir bir dünyaya çok daha duyarli bir nesil var"

Yarismayla ilgili degerlendirmelerini paylasan Varol Yasaroglu “Her yeni nesil bir öncekinden daha zeki dogar derler. Sen de Yaz’a gönderilen öykülerde bu zekâ kullanimlarini açik sekilde görüyoruz. Dünyanin su anda karsilastigi tehlikeleri doguran yetiskinlere inat, sürdürülebilir bir dünyaya çok daha duyarli bir nesil var karsimizda. Yazdiklarinin temelinde hep sürdürülebilir doga dostu bir dünya hayali var. Ve en uçuk kaçik fikirlerle kocaman hayal dünyalari olusturmakta hiç tereddüt etmiyorlar ve bu çok güzel” dedi.



"En önemlisi gözlem ve kisitlanmamasi gereken hayal gücü"

“Sen de Yaz”in adindan da anlasildigi gibi her seyden önce tesvik etmeye yönelik bir yarisma oldugunu vurgulayan Özden Özgürdal sözlerine söyle devam etti: “Yazarken ilk yola çikis ürkütebilir ancak harika bir yolculuk oldugunu düsünüyorum. Çocuklarin kendi saf dünyalarindan gönderme yapmak istemeleri, mesaj çabalari takdir edilmesi gereken bir durum. Farkindaliklarinin çok gelismis oldugunu görmek müthis. Nelerden etkilenmis olurlarsa olsunlar, özgün satirlarin çogu bana umut verdi. Bunu saglayan sey kendilerine duyduklari güven, samimiyet ve edebiyat. Gelecegin yazarlarina en büyük tavsiyem gelismeye, degisime açik olmalari. En önemlisi de gözlem ve kisitlanmamasi gereken hayal gücü. Ne olursa olsun iyi bir okur olma aliskanliklarini da devam ettirmeleri”.

"Dünyaya sevgiyle, kelimelerle bir iz birakmak"

Sen de Yaz öykü yarismasinin en büyük anlaminin; dijital aygit kullaniminin, ekran bagimliliginin asiri hale geldigi bu dünyada çocuklarin yazma kabiliyetlerine alan açmak oldugunu ifade eden Daghan Külegeç sözlerine söyle devam etti: “Öykü yarismamizla çocuklarin gizli yazarlik yeteneklerini kesfetmelerini sagliyoruz. Çocuklarin yazarlik kariyerlerine yol açiyoruz. Bir insanin öykü yazmasinin en büyük nedeni insanin insana ve dogaya olan sevgisidir. Bu sevgi sayesinde insan hem kendine hem de diger insanlara sembolik anlatim yapar. Dünyaya sevginle, kelimelerinle bir iz birakmak istersen yazma sanati bunun için en degerli yollardan birisidir. Insanin insana, evrene olan sevgisinin en büyük olusumunun yazarlik oldugunu düsünüyorum” dedi.



29 Ekim Cumhuriyet Bayrami’nda yayimlanacak

Daha iyi bir dünya için düslerinde canlandirdiklari dünyayi yaziya dökerek öykü yarismasinda finale kalan 20 hikâye, Erbulak Kitap tarafindan toplu bir öykü kitabi olarak basilacak. 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami’nda yayimlanmasi planlanan kitap internet siteleri, kitabevleri ve KidZania National Store’da satisa sunulacak.

Ilk kitabin satis gelirleriyle sosyal sorumluluga destek

Öykü yarismasinin ilk kitabi olan “Gelecekte Ben” kitap satis gelirleriyle de kirtasiye bagisi yapilarak SosyalBen Vakfina, dezavantajli çocuklarin egitimine destek olmak amaçlaniyor. Kirtasiye bagisi, SosyalBen Vakfi’nin dezavantajli bölgelerdeki okullarda okuyan çocuklara yardimci olmayi hedefliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile