Kifoz Ve Skolyoz Tedavisinde Hidroterapi Kolayligi

Kifoz Ve Skolyoz Tedavisinde Hidroterapi Kolayligi

Eskisehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi Fizik Tedavi Uzmani Dr. Nurhan Barutçu, kamburluk (kifoz) ve omurga egriligi (skolyoz) tedavisinde kullanilan hidroterapi tedavisi hakkinda bilgi verdi.

Kifozu, omurganin öne egrilmesi durumu olarak tanimlayan Dr. Barutçu, “Sirttaki öne egikligin normalin üzerine çikmasi yani 50-60 dereceden fazla olmasi ya da beldeki çukurlugun düzleserek 15 derecenin altina inmesi ya da kaybolmasi durumunda kifoz ortaya çikar. Postural kifoz, normal kifozu olan bir insanin kötü durusuna bagli sirttaki çikintinin arttigi pozisyonel bir kamburluktur” dedi.

Omurgaya önden ve arkadan bakildiginda dümdüz asagiya uzanmasi gerektigini aktaran Dr. Barutçu, “Skolyoz, omurganin sirt veya bel bölgesinin yana dogru egriligi olarak tanimlanmaktadir. Skolyoza bagli olarak omurga disinda kalça, gögüs kafesi ve kürek kemiklerinde de kaymalar olusur, durus ve görüntü bozuklugu ortaya çikar” seklinde konustu.



Bu belirtilerle fark ediliyor

Ne zaman kifoz veya skolyozdan süphelenmek gerekir sorusuna yanit veren Dr. Barutçu, sunlari aktardi:

“Arkadan bakildiginda omurga yana dogru egriyse, yandan bakildiginda sirttaki çikinti fazlaysa, bir omuz digerinden daha yüksekse veya daha öndeyse, bir kürek kemigi digerinden daha çikik veya daha belirginse, omuz ve kalçalar asimetrik duruyorsa, gögüs kafesi bir yana veya öne-arkaya kaymis gibi görünüyorsa, bir bacak digerine göre daha uzun görünüyorsa, giysiler kisinin üzerinde asimetrik duruyorsa kifoz ya da skolyozdan süphelenilir.”

Hidroterapi sayesinde agri dramatik olarak azalir

Kifoz veya skolyozda tedavi yöntemleri hakkinda bilgilendiren Dr. Barutçu, tedavi yaklasiminin her hastaya göre degistigini ifade ederek, klasik tedavilerin yani sira hidroterapinin bu hastaliklarin tedavisinde oldukça basarili sonuçlar verdigini belirtti.

Uzm. Dr. Nurhan Barutçu, Eskisehir Fizyomer Terapia’da uyguladiklari Hidroterapi tedavisi hakkinda su ifadeleri kullandi:

“Hidroterapi yani havuz içinde egzersiz terapisi, suyun fiziksel özelliklerinden faydalanarak hastaliklarin ve fonksiyonel kayiplarin tedavi edilmesi yöntemidir. Fizik tedavi yöntemlerinden birisi olan hidroterapide suyun kaldirma kuvvetinin yardimiyla vücudun tasidigi yük azalir, normalde yapilamayan ya da yaparken çok fazla agriya sebep olan hareketlerin yapilabilmesi mümkün olur. Hidroterapi sayesinde agri dramatik olarak azalir ve bunun sonucu olarak azalmis hareket kabiliyeti olan hastalar, su içinde fizyoterapistin yaptirdigi egzersizler ile çok iyi sonuçlar alabilirler. Bu germeler sirt kaslarini güçlendirerek egriligin derecesini düzeltmeye yardimci olur. Bunlarin yani sira; kas spazmlarindan kaynaklanan agrida azalma, hareketin kolaylasmasi, eklem hareket açikliginda artis, güç ve dayaniklilikta artis, ödemde azalma, dolasimda düzelme, kardiyovasküler bulgularda iyilesme, gevseme düzeyinde artis hidroterapinin diger faydalaridir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile