Proje, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay sınırlarındaki tarım arazileri can suyu olacak.
Saniyede 80 metreküp suyla Amik Ovası'nı sulayacak projede, ikinci etabın tamamlanmasıyla Türkoğlu, Nurdağı, İslahiye ve buradan da Hatay'a ulaşacak suyla, 107 bin hektar alanda sulu tarıma geçilmesi hedefleniyor. İhalesine 18 yıl önce başlanan, ancak ödenek yetersizliği nedeniyle uzun süre çalışma yapılamayan Kılavuzlu sulama kanalı birinci etap inşaatında sona yaklaşıldı. Projenin Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamına alınmasıyla hız kazanan kanal inşaatında, Kılavuzlu Barajı'ndan Aksu Çayı'na kadar olan 38 kilometrelik kanal inşaatının yüzde 80’i tamamlandı. Projenin hayata geçirilmesiyle Ceyhan Nehri'nin beslediği Kılavuzlu Barajı ile Menzelet Barajı'nın suyu, yaklaşık 86 kilometre uzunluğundaki ana kanaldan Amik Ovası'na ulaşacak.
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, kanal inşaatının ilk bölümünün yıl sonunda tamamlanacağını bildirdi. Menzelet Barajı'ndan alınan suyun İslahiye Ovası'na ulaşmasıyla projenin sonlandırılacağını aktaran Aydın, kanalın Aksu Çayını sifon sistemiyle geçeceğini belirtti.
Ana kanalın yaklaşık 86 kilometre uzunluğunda olduğunu, 48 kilometrelik ikinci bölüm inşaatına 2013 yılında başlanacağını kaydeden Aydın, “İkinci kısım inşaatı Aksu Çayı'ndan başlayıp, Nurdağı’nı 5,5 kilometrelik tünelle geçerek, Emen Ovası'ndan İslahiye Ovası'na inecek. Ardından ana kanallar tamamlandıktan sonra tarlalara suyu götürecek şebeke ihalesi yapılacak.” diye konuştu.
TARIM ARAZİLERİNİN SU ALTINDA KALMASI ÖNLENECEK
Kanal projesiyle tarım arazilerinin su altında kalmasının önleneceğini anlatan Aydın, Türkoğlu ilçesinde tarım alanı ile bazı yerleşim yerlerinin su altında kaldığı, eski adıyla Gavur Gölü olarak bilinen Sağlık Ovası'nın su baskınlarından kurtulacağını ifade etti.
Aydın, ovada göllenen suyun kanalla Tahta Köprü Barajı'na akıtılacağını söyledi.
Projenin sona ermesiyle 3 ilde toplam 107 bin hektar alanda sulama yapılacağın kaydeden Aydın, şu bilgileri verdi: “Bunun 27 bin hektarını Kahramanmaraş, 34 bin hektarını Gaziantep ve 46 bin hektarını da Hatay’daki araziler oluşturuyor. Burada yaklaşık bir milyon dönüm arazinin sulanması söz konusu. Bu proje hem enerji üretimi, hem sulama, hem de ileriye dönük istenirse içme suyu olarak kullanılabilecek."
Proje bedelinin yaklaşık 1 milyar TL olduğunu belirten Aydın, hükümetin Orta Ceyhan Menzelet Projesi'ni GAP kapsamına almasıyla ödenek sorununun çözüldüğünü sözlerine ekledi .
Kılavuzlu Sulama Projesi'yle 3 İlde 107 Bin Hektar Alan Sulanacak
Tarımsal üretimin artması ve kırsal kalkınmanın sağlanması için büyük önem taşıyan Orta Ceyhan Menzelet Kılavuzlu Sulama Projesi'nin ilk etabının yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.