Karatay Belediyesi, köklü geçmisi ve zengin mirasinin korunmasi, tanitilmasi ve gelecege tasinmasi amaciyla 2021 yilinda birçok önemli programlara imza atti. Karatay Belediyesi, 2021’de de kültürel yayinciligina ayri bir önem verdi. Bu kapsamda ilçenin tarihine, zengine kültürüne ve sanat hayatina damga vurmus sahsiyetler, mutfak kültürü ve belediyenin yil içinde düzenledigi etkinlikler yayin hayatina kazandirildi. Bu yil Karatay Belediyesi Kültür Yayinlari’ndan çikan eserler ise sunlar: “Boncuklu Höyük; Çatalhöyük 10000 Yillik Mutfak Kültürü”, “Safahat”, “Konya’da Ahilik Ahi Yapilari”, “Haciveyiszade Mustafa Efendi”, “11. Mevlana Siir Söleni” ve “Gökbiliminin Türk-Islam Öncüleri.”
Karatay, “11. Mevlana siir söleni” ile siir severlerin gönlüne konuk oldu
Kültür yayinciliginin yani sira Karatay Belediyesi, ilçenin kültür ve sanat hayatina katki sunmak amaciyla da pek çok etkinlik, konser ve organizasyon düzenlendi.
Bu kapsamda Konya’nin en önemli kültür sanat etkinlikleri arasinda bulunan “Mevlana Siir Sölenleri”nin 11’incisi de yine Karatay Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birligi (TYB) Konya Subesi’nin isbirligiyle organize edildi. Mevlana Müzesi Gül Bahçesi Açik Sema Alani’nda gerçeklestirilen program, sairleri Türkiye ve dünyanin dört bir yanindaki sanatseverlerle bulusturdu. Sölene katilan sairler; kaleme aldiklari eserlerini sanatseverlerle paylasti. Mevlana Siir Söleni”nin yani sira yine Konya’nin önemli kültür-sanat etkinliklerinden biri olan “Konya Asiklar Bayrami” da geçtigimiz 2 yil gibi bu yil da Karatay Belediyesinin ev sahipliginde gerçeklestirildi.
Bu yil “Milli Teknoloji Hamlesi” temali “55. Konya Asiklar Bayrami”, 5 ülke, 19 sehirden 35 asik ve halk ozanini Konya’da bulusturdu ve organizasyon, Konyalilardan tam not aldi. Iki gün süren programlar kapsaminda asik ve halk ozanlari, Mevlana Meydani, Hükümet Meydani, Kültür Park, Karatay Belediyesi hizmet binasi önü ile Zafer Alani’nda açik hava gösterisi yapti. Karatay Gençlik Merkezi’ndeki programin finalinde ise asiklar; birbirinden güzel koçaklamalar, atismalar ve daha birçok teknikle gönülleri fethetti.
"Karatay Belediyesi Konya’nin kültür sanat hayatina katki sundu"
Karatay Belediyesi yine Türkiye Yazarlar Birligi Konya Subesi isbirligiyle organize ettigi “Tebriz’den Konya’ya Santur ile Ezgiler; Sedat Anar Konseri” ile de Konya’nin kültür sanat hayatina katki sundu. Kendisiyle özdeslesen Santur adli çalginin yani sira def ve cura ile çalinan eserlerle Konyalilara müzik ziyafeti veren Sedat Anar, müzikseverleri gönül cografyamizda essiz bir yolculuga çikardi. Geçtigimiz günlerde Karatay Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi isbirligiyle organize edilen “Yunus Emre ve Haci Bektas Veli Temali Yol” adli konser de Konyalilarin büyük ilgi gösterdigi konserlerden biri oldu. Kültür Bakanligina bagli sanatçilarin yani sira Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Türkiye’nin dört bir yanindaki üniversitelerden akademisyenler, ögrenciler ve müzisyenler konserde sahne aldi. Türk dili ve kültürünün en önemli sahsiyetlerinden Yunus Emre’nin vefatinin 700’üncü yil dönümü olmasi ve 2021’in “Yunus Emre ve Türkçe Yili” ilan edilmesi dolayisiyla düzenlenen konserde Yunus Emre, Haci Bektas Veli, Ahmet Yesevi, Kul Himmet, Asik Ekberi Türk-Islam tasavvufunun daha birçok önemli ismi tarafindan kaleme alinan ölümsüz eserler, beslenerek 33 kisilik sanat ekibi tarafindan seslendirildi. Karatay Belediyesinin 2021’de hafizalara kazinan bir diger organizasyonu ise, Necmettin Erbakan Üniversitesi Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Arastirma Merkezi, Kültür ve Turizm Bakanligi Güzel Sanatlar Genel Müdürlügü, Türk Is Birligi ve Koordinasyon Ajansi (TIKA) ile Telif Haklari Genel Müdürlügü isbirligiyle düzenlenen “1. Uluslararasi Gelenegimiz, Gelecegimiz ve Ustalarimiz Sempozyumu, Çalistayi ve Sergisi oldu. Türk-Islam medeniyetinde önemli bir yere sahip olan, geleneksel sanat dallarinda çalisma yapan ve eser veren birbirinden önemli yerli-yabanci akademisyenler ile sanatçilarin katilimiyla Karatay Termal Tatil Köyü’nde yapilan programda; daha önce hakemlik sürecinden geçirilen ve geleneksel sanatlarla ilgili pek çok teorik bilgi, bildiri ve sunumlar; üç gün boyunca akademisyenler tarafindan sunulup tartisildi, konusuldu. Sempozyuma Azerbaycan, Özbekistan ve daha birçok ülkenin yani sira yurt içinden de pek çok önemli isim katildi.
Organizasyon boyunca sempozyumun yani sira çalistaylar, geleneksel sanat dallarinin uygulamali çalismalari ile sergiler de yer aldi.
"Yerli ve milli seferberligi kültür-sanat programlarimizla yasatiyoruz"
Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, Karatay’in kültürel belediyecilik hizmetlerine örnek gösterilecek bir yapiya sahip oldugunu aktararak, 2021’de bu hassasiyetle hareket ettiklerinin altini çizdi. Kültür-sanat alanindaki projelerine farkli bir önem verdiklerini söyleyen Baskan Hasan Kilca, “Göreve geldigimizde Turgut Cansever’in, ‘Bir sehri imar ederken, nesli ihya etmeyi ihmal ederseniz, ihmal ettiginiz nesil, ihya ettiginiz sehri imha eder’ sözünü kendimize siar edinmistik. Bu anlayisiyla hareket ederek, ilçemizde sadece fiziki yatirimlar degil sehrimizin kültür ve sanat degerini korumaya, yasatmaya ve gelecege aktarmaya da büyük özen gösteriyoruz. Düzenledigimiz etkinliklerimizi her yastan ve her kesimden insanimiza uygun bir zenginlik ve çesitlilikle planliyor; sehrimize yakisir özel organizasyonlar düzenliyoruz. Bu yil oldugu gibi 2022’de de Karatay’i kültür üreten, sanat biçen bir ilçe haline getirebilmek amaciyla çalismaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.
Kilca Açiklamasi 'Bu Topraklarin Degerlerini Merkeze Almaya Devam Edecegiz'
Konya’nin merkez Karatay Ilçe Belediyesi, yil içerisinde “55. Konya Âsiklar Bayrami”, “Tebriz’den Konya’ya Santur ile Ezgiler; Sedat Anar Konseri”, “Yunus Emre ve Haci Bektas Veli Temali Yol Konseri” gibi birçok etkinlik ve organizasyon gerçeklestirirken, 6 eseri daha Konya’nin kültür yayinciligina kazandirdi.