Kılıçdaroğlu Açıklaması 'Bütün Organize Sanayi Bölgelerinde Teknoloji Liseleri Kuracağız'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ürettiği takdirde dünyada söz sahibi olacağını vurgulayarak, “Bütün organize sanayi bölgelerinde teknoloji liseleri kuracağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da düzenlenen ve çok sayıda iş adamının katıldığı Türkiye Ekonomisi ve İş Dünyasının Sorunları Toplantısına katıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu burada gerçekleştirdiği konuşmada, “Bilgi üreten insana en büyük saygıyı duyanlardan bir tanesi de Sevgili Peygamberimizdir. ’Alimin ölümü, alemin ölümü gibidir’ demiştir. Dolayısıyla bilgi üretene yaşımız, kimliğimiz ne olursa olsun ortak saygı duymak zorundayız. Ortadoğu ülkeleri arasında üniversitelerde bilgi üreten ikinci ülkeyiz. Birinci ülke ise İran. 3 yıl önceye kadar Türkiye 1. sıradaydı. Niye birinciliği İran’a verdik, demek ki bizde bir eksiklik var. Gençlerimiz geleceği batı ülkelerde arıyorsa, bu konuda da bir sorunumuz var demektir. Bilgi üreten mekanlar demokrasinin geliştiği mekanlardır. Biz de bunu geliştirmek zorundayız. Dünyanın gelişmiş ekonomileri planlıdır. Düşünen beyinler kendi ülkelerinin 100 yılını planlarlar. Dünya nereye gidiyor ve biz o dünya içerisinde nerede olacağız. Biz yarın ne olacağını bilmiyoruz. Eskiden devlet planlama teşkilatı vardı ama artık yok. Yapılması gereken insani geliştirme stratejileri ve bilgi politikaları kurumunu oluşturmaktır. İnsani gelişmeyi bilgiyle buluşturacaksınız” ifadelerini kullandı.

“Üretirseniz dünyada saygınlığınız olur”

Devletin güçlü bir planlama yapması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, yapılmazsa geleceği inşa edemeyeceklerini söyledi.

Dünyada yapılan inovasyon endeksinde 137 ülkeden 69’uncu sırada olduklarını kaydeden CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Güney Kore’nin dünya çapında bir markası var. 2013 yılında bu firmanın elde ettiği patent sayısı, Cumhuriyet tarihi boyunca bizim elde ettiğimiz patent sayısının 15 katıdır. Dünyadaki bu hızlı gelişimi fark etmeden geleceği inşa edemezsiniz. Bizim iş dünyamız bunu görüyor. Acımasız rekabeti, maliyeti ve gelir ile gideri biliyor. Bunu bilmeyenler siyasetçilerimiz. Dünyanın nereye doğru gittiğini görmüyoruz. Üretirseniz Dünyada saygınlığınız olur. 2 konu da tercih yapmak zorundayız, ya beton ekonomisinden yana tavrımızı alacağız ya da üretim ekonomisinden tavır alacağız ve kaynaklarımızı oraya yönlendireceğiz. Tercih bugüne kadar beton ekonomisinden yana oldu. Üretici ve sanayi 3. plana itildi. Oysa bir ülkenin geleceğini şekillendiren sanayidir. Bu kapasite Türkiye’de var. Bu kapasiteyi harekete geçirecek siyasi irade yok” şeklinde konuştu.



“Dünyada en yüksek faiz oranıyla borçlanan ülkelerden bir tanesi Türkiye”

Türkiye’de neredeyse her yıl af kanununun çıktığını anımsatan Kılıçdaroğlu, “Vatandaş vergisini ve sigorta primini ödemiyor diye çıkarıyor. Sonunda bu algı oluştu, ‘niye ödeyeyim, ne de olsa seneye af çıkacak.’ Ödemeyince ne oluyor, devlet gidip borçlanıyor. Faiz lobilerine gidiyor ve kapıyı çalıyor. Dünyanın en yüksek faiz oranıyla borçlanan ülkelerinden birisi şu anda Türkiye. Bu girdaptan çıkmak lazım” diye konuştu.



“Bütün organize sanayi bölgelerinde teknoloji liseleri kuracağız”

İşsizlik konusunun en temel sorun alanların birisi olarak durduğunu hatırlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işsizliğin olduğu yerde huzurun olmadığını kaydetti.

Birçok vaatte bulunan Kılıçdaroğlu, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Milyonlarca işsizsin olduğu bir yerde hangi barıştan veya huzurdan bahsedeceksiniz. Herkesin bir işinin aşının olması lazım. Bu ancak üretimle olur. Organize sanayi bölgelerinde yöneticilerle görüşürüm sürekli. Nereye gidersem ortak söylem, ’nitelikli ara eleman bulamıyorum’ oluyor. 21. yüzyılın Türkiye’si nitelikli ara eleman yetiştiremiyor. O konuda da projemiz var. Bütün organize sanayi bölgelerinde teknoloji liseleri kuracağız. En az 6 yıl eğitim süresi olacak. Yatılı olacak ve aileye yük olmayacak. İlk 3 yıl eğitim ve 3 yılın sonunda hangi alanda eğitim gördüyse o fabrikada gidip stajını yapacak. Mezun olduğu zaman işi hazır olacak. Bu konuda müfredatı Milli Eğitim belirleyecek. Yeni teknolojiyi en süratli şekilde okula organize sanayi bölgesi yönetimi getirir. Tarımın da teknolojiyle buluşması lazım. Tarım teknoloji liselerinin de kurulması lazım. Bunları yaparsanız dünyada söz sahibi olursunuz.”

1970 yıllarında Güney Kore’den önce otomobil üreten bir ülke olduğumuzu belirten Kılıçdaroğlu, “Şimdi otomobil üretelim diye yola çıktık” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile