Kiliçdaroglu, CHP TBMM Grup Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi (2)

'Yasal ölçüler içinde çalisan hiç kimseyi tehdit etmek benim haddim degildir. Kim devletine, milletine hizmet ediyorsa hangi görüsten olursa olsun, benim basimin üstünde yeri vardir. Ama 'Mafyatik iliskilere girenleri tehdit mi ediyorsun?' diyorlarsa, evet onlari tehdit ediyorum' 'Dolar, Türk lirasi karsisinda artiyor, Türk lirasi kar gibi eriyor. Normalde Merkez Bankasi'nin müdahale etmesi, dolar satmasi lazim. Kendi dolari yok ki satsin. Baskasinin dolari, onu da satamiyor. Içine düstügümüz çeliskiyi görüyor musunuz' 'Erdogan ve ailesinin kurdugu vakiflar, 83 milyondan ne kadar para topladi, yani devletin hazinesinden bu vakiflara kaç lira para ödendi? Bilen yok'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, bürokratlara yönelik videodaki sözlerine iliskin "Yasal ölçüler içinde çalisan hiç kimseyi tehdit etmek benim haddim degildir. Kim devletine, milletine hizmet ediyorsa, hangi görüsten olursa olsun, benim basimin üstünde yeri vardir. Ama 'Mafyatik iliskilere girenleri tehdit mi ediyorsun?' diyorlarsa, evet onlari tehdit ediyorum." dedi.

Kiliçdaroglu, partisinin TBMM Grup Toplantisi'nda yaptigi konusmada, sosyal kimliklerin sorunlarini masaya yatirdiklarini, saglikli ve tutarli çözümler ürettiklerini söyledi.

Bu baglamda yerel medya çalisanlarinin da sorunlarini dinlediklerini anlatan Kiliçdaroglu, 60 ilden 300'e yakin gazetecinin katilimiyla Marmaris'te yerel medya çalistayi düzenlediklerini belirtti.

Yerel medya çalisanlarinin, üzerlerindeki baski daha fazla oldugu için yaygin medyadakilerden daha fazla sorunla karsilastigini ifade eden Kiliçdaroglu, partisinin bu sektöre yönelik bir Meclis arastirma komisyonu kurulmasini talep edecegini ve bu konuyu Meclis Genel Kurulu'nda dile getireceklerini kaydetti.

Türkiye'nin iyi yönetilmedigini ve bunu herkesin bildigini ileri süren Kiliçdaroglu, "Bu devlet bizim devletimiz. Devletin kurumlarina sahip çikmak, onlarin yasal çerçeve içerisinde çalismalarini özendirmek en çok CHP'ye yakisir." diye konustu.

Kiliçdaroglu, Merkez Bankasi'nin fiyat istikrarindan sorumlu oldugunu ancak bunu saglayamadigini, Türk lirasinin "kar gibi eridigini" savunarak, izlenen politikalarin ve sicak siyasetin Merkez Bankasi'na müdahale ettigini ve bankanin saglikli karar almasini engelledigini dile getirdi.

Merkez Bankasi'nin temel görevlerini siralayan Kiliçdaroglu, para politikasi araçlarini dogrudan kendisinin belirlemesi gerekirken bankanin bunu da yapmadigini iddia etti. Kiliçdaroglu, "Saray müdahale ediyor ve Merkez Bankasi'nin saglikli, tutarli karar almasini engelliyor." görüsünü öne sürdü.

Kemal Kiliçdaroglu, Merkez Bankasi'na yaptigi ziyareti animsatarak, bu sirada banka personeline "Bankaniza sahip çikin" dedigini aktardi. Merkez Bankasi'nin bir kültürü ve çok iyi yetismis kadrolari bulunduguna da isaret eden Kiliçdaroglu, "Çok iyi yetismis kadrolarini göz ardi edip, onlari bankanin disina itip disardan eleman getirmek dogru bir yaklasim degildir. Bankanin kültürünü mahveder ve bugünkü duruma getirir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Bir senti bile Merkez Bankasi'nin degil"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, Merkez Bankasi'nin 128 milyar dolarlik rezervine iliskin süreci unutmadiklarini belirterek, bu tutarin kimlere hangi kurdan satildigini bilmediklerini aktardi. Kiliçdaroglu, "Merkez Bankasi'nin kasasinda 123 milyar dolar var" açiklamasini da hatirlatarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ben de bir yerden ödünç para alirim, çikarir masanin üzerine koyarim, 'Param var' derim. Ama o para bana ait degil ki. Baskasina ait bir para. 123 milyar dolarin bir senti bile Merkez Bankasi'nin kendi parasi degil. O zaman su soruyu, AK Parti ve MHP'ye geçmiste oy veren kardeslerimin, kendisine, vicdanina, ahlakina, adalet duygusuna sormasi lazim; '128 milyar dolar kime gitti?' Bunun satisini Merkez Bankasi degil baskasi yapti. Dolar, Türk lirasi karsisinda artiyor, Türk lirasi kar gibi eriyor. Normalde Merkez Bankasi'nin müdahale etmesi, dolar satmasi lazim. Kendi dolari yok ki satsin. Baskasinin dolari, onu da satamiyor. Içine düstügümüz çeliskiyi görüyor musunuz?"

Kiliçdaroglu, Merkez Bankasi ile cumhuriyetin kurumlarina sahip çikacaklarini vurgulayarak, Millet Ittifaki'nin iktidara gelmesi halinde Merkez Bankasi'nin saat gibi çalisacagini, sicak siyasetin bankaya müdahale etmeyecegini ve ekonominin en kisa sürede düzelecegini iddia etti.

Iktidarin tefecilere dünyanin faizini ödedigini öne süren Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"Erdogan 'sahsim' hükümeti, bu tuzagin içindedir. Tefecilere hizmet eden bir siyasal iktidar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ekonomisini düzeltemez, sadece ve sadece tefeci sektörüne hizmet eder. 2003-2021 Eylül ayi itibariyla bütçeden bu tefecilere ödenen para, 511 milyar 39 milyon dolar. 511 milyar dolari tefeci sektörüne aktaranlar bunlar. AK Parti ve MHP'ye oy veren kardeslerim diyecekler ki 'Nereden çikardin 511 milyar dolari?' Hazine'nin internet sitesine girin, görürsünüz. Her ay 2 milyar 271 milyon 284 bin dolar, her gün 74 milyon 680 bin dolar, her saat basi 3 milyon 111 bin dolar faiz ödeniyor. Bu ülkenin fakir fukarasi, memuru, esnafi, sanayicisi, çöpten kagit toplayani, firindan ekmek alani, herkes ödüyor. Bu saray beslemeleri ve sürekasi, 5 kurus faiz ödemiyor ama 83 milyonu Londra'daki bir avuç tefeciye teslim ettiler. Onun için hep birlikte bunlardan kurtulacagiz. Az kaldi. Baskan diyor ya 'Az kaldi'. Beraber sandiga gidecegiz ve bunlari yolcu edecegiz."

- "Bremen Mizikacilari harekete geçti"

CHP lideri Kiliçdaroglu, hafta sonu paylastigi bir videoyla devlet memurlarina yönelik açiklamalarda bulundugunu animsatarak, "Ben bunlari söyledim, Bremen Mizikacilari harekete geçti, saraydan baslayarak en asagiya kadar. Vay efendim, devlet memurlarini tehdit ediyormusum, vesayet özlemi içindeymisim, darbeci zihniyetmis. Allah akil fikir versin, bari usturuplu bir sey söyleyin. Ben 'Hirsizliga bulasmayin, hirsizlik için kim talimat veriyorsa ona uymayin' diyorum. Savciliga suç duyurusunda bulunacaklarmis, bulunmazsaniz namertsiniz, bulunun. Daha görecekleri çok sey var. Demek ki 'Hirsizlik yapin' desem hakaret içermeyecek, hiçbir sey olmayacak." sözlerini sarf etti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay'in, bu konudaki açiklamasini aktaran Kiliçdaroglu, "Kimsin sen, devlet memuru ne zamandan beri senin çalisanlarin oluyor? Ne demektir bu? 'Bizim talimat verip de mali götürdüklerimize dokunma, onlar bizim çalisanlarimiz' diyor. Bu lafi kullandigin andan itibaren toplumu bölüyorsun sen. Devletin memuru, devletin isini yapar, milletin hizmetindedir. Yasal ölçüler içinde konusuyorum, kullandigim her cümlenin mutlaka kanunda bir yeri vardir. Bu kadar dikkat ediyoruz." ifadesini kullandi.

Anayasaya göre, devlet memurlarinin suç islemeye yönelik emirleri yerine getiremeyecegini belirten Kiliçdaroglu, "Sarayin memurlari ayri, devletin memurlari ayri. Mafyatik iliskiler içine girenler sarayin memurlaridir. Talimati oradan veya onlarin çocuklarinin kurdugu vakiflardan alirlar. Devletin memurunun temel güvencesi yasalardir ve millete hizmet etmektir. Arada daglar kadar fark var." dedi.

Kiliçdaroglu, "söz konusu video ile devlet memurlarini tehdit ettigi" yönündeki tepkileri hatirlatarak, sunlari kaydetti:

"Yasal ölçüler içinde çalisan hiç kimseyi tehdit etmek benim haddim degildir. Kim devletine, milletine hizmet ediyorsa, hangi görüsten olursa olsun, benim basimin üstünde yeri vardir. Ama 'Mafyatik iliskilere girenleri tehdit mi ediyorsun?' diyorlarsa, evet onlari tehdit ediyorum. Kimsenin hakkini yedirmeyecegim. 'Kul hakki yiyecek, her türlü rezilligi yapacak, mafyatik iliskilere girecek, mali götürecek, Kiliçdaroglu buna hiç ses çikarmasin'. Niye ses çikarmayayim? Sen ses çikarmiyorsun zaten, mali götürenlerin sirtini sivazliyorsun. Baligin bastan kokacagini da çok iyi biliyorum."

Kemal Kiliçdaroglu, vakiflarin kamu için çalistigini, çalisanlarinin da kendilerini gönüllü olarak topluma adadiklarini ve elde ettikleri gelirler ile harcamalarini kamuoyuna seffaf sekilde açikladiklarini dile getirerek, "Erdogan ve ailesinin kurdugu vakiflar 83 milyondan ne kadar para topladi, yani devletin hazinesinden bu vakiflara kaç lira para ödendi? Bilen yok. Erdogan ailesinin vakiflarinin ister devletten, ister belediyelerden, ister tahsis edilen mallarin kiralarindan ne kadar para topladiklarini bilmiyoruz." diye konustu.

(Sürecek)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile