Kılıçdaroğlu: Herkesin okumasına olanak sağlayacağız

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine sorulan 'iktidarınızda başörtülü kızlar üniversiteye girebilecek mi?' sorusuna 'Herkesin okumasına olanak sağlayacağız. Bu konuda kimsenin endişesi olmasın' şeklinde cevap verdi.

  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıç ; daroğlu , Kü ; rt sorununu da ü ; niversitelilerin tü ; rban sorununu da CHP iktidarının ç ; ö ; zeceğini savundu . Kılıç ; daroğlu , &ldquo ; Başö ; rtü ; lü ; ler ü ; niversiteye gidebilecekler mi?&rdquo ; sorusuna , &ldquo ; Herkesin okumasına olanak sağlayacağız . Bu konuda kimsenin endişesi olmasın . Biz bu sorunu ç ; ö ; zeceğiz&rdquo ; yanıtını verdi . &ldquo ; Gediktepe ' de mesele ç ; ö ; melme değil , ü ; lkenin Başbakan ' ın gö ; zlerine yansıyan korku ve gü ; vensizlik&rdquo ; diyen Kılıç ; daroğlu , Avrupa ' daki sosyal demokrat partiler gibi ' yeni sol ' bir ç ; izgi izleyeceği mesajını verdi

15 Haziran ' da hayatını kaybeden Radikal Ankara Gece Sorumlusu Behzat Miser , Sivas olaylarının yıldö ; nü ; mü ; olan 2 Temmuz ' da yayımlanmak ü ; zere Kılıç ; daroğlu ile gö ; rü ; şmek istiyordu . Behzat ' ın hazırladığı soruları da yanıtlayan Kılıç ; daroğlu , Radikal ' in diğer sorularına şu karşılıkları verdi :

Gediktepe ' ye ne zaman gideceksiniz?

Daha belli değil , gö ; rü ; şmeler devam ediyor .

Giderseniz size de askerlerin ç ; ö ; melme , kask ve ç ; elik yelek giyme ricası olabilir . . .
Kask , ç ; elik yelek giymeyi normal karşılamak lazım . O fotoğrafta sayın Başbakan ' ın gö ; zlerine bakacaksınız , oradaki korkuyu endişeyi gö ; receksiniz . O fotoğrafın temel ö ; zelliği odur . Sayın Başbakan ' ın eğilmesi ya da siperde yatması değil . Siz kendi toprağınızdasınız , kendi ü ; lkenizdesiniz ve gü ; ven iç ; inde değilsiniz , korkuyorsunuz , sorun burada zaten .

&ldquo ; Kemal Kılıç ; daroğlu da ç ; ö ; meldi&rdquo ; eleştirilerini gö ; ze aldınız mı .
Bakalım , ö ; nce bir gidecek miyiz , gitmeyecek miyiz o bile kesinleşmedi . Belki askerler ' hayır mü ; sait değil ' diyebilir .

Başbakan ile gö ; rü ; şü ; rseniz , &ldquo ; Aç ; ılımda şunlar da olmalı&rdquo ; diyecek misiniz?

Sayın Başbakan gelecek , ö ; nce aç ; ılımdan neyi kastettiğini anlatacak . Bugü ; n gazetelerde var ; ' aç ; ılımın yü ; zde 80 ' i tamamlandı ' diyor . Kalan yü ; zde 20 ne acaba? O bilgiler Başbakan tarafından verilirse , arkadaşlarımızla oturup bakarız , bunlarla terö ; r olayı sonlanır mı sonlanmaz mı? O zaman ö ; nerilerimizi aç ; ıklarız .

Konuşmalarınıza ' slogan siyaseti ' eleştirileri geldi . Kü ; rt sorunuyla ilgili sö ; yleminizin iç ; ini doldurabilecek misiniz?

Bizim 89 raporumuz var . Bugü ; n de arkasındayız , her satırını savunuyoruz . Sorunu , aklı ve mantığı ö ; ne koyarak toplumsal destek sağlayarak ç ; ö ; zmeye hazırız . Biz ç ; ö ; zeceğiz . AKP ' nin ç ; ö ; zeceğini sanmıyorum .

İktidar olursanız başö ; rtü ; lü ; kızların ü ; niversiteye gidebilmesi iç ; in bir şey yapacak mısınız?
O konuda sö ; yledim . O sorunu biz ç ; ö ; zeriz ve ç ; ö ; zmeye de kararlıyız .

Nasıl ç ; ö ; zeceksiniz?
Onu bize bıraksınlar . Terö ; rü ; de ç ; ö ; zeceğiz , tü ; rban sorununu da ç ; ö ; zeceğiz .

Tü ; rbanlı kızlar ü ; niversiteye gidebilecekler mi?
Toplumsal desteği sağlayacağız . Herkesin okumasına olanak sağlayacağız . Kmsenin endişesi olmasın . Biz bu sorunu ç ; ö ; zeceğiz .

Anayasa Mahkemesi ' nin Anayasa değişikliğiyle ilgili iptal başvurusunu gö ; rü ; şeceği 5 Temmuz ' dan sonrası iç ; in bir ö ; ngö ; rü ; nü ; z var mı?
Kuşkusuz , şö ; yle ya da bö ; yle ç ; ıkarsa tartışılacak . Ama bu tartışmalar o ç ; evrelerin dışına ç ; ıkarsa iktidar-muhalefet tartışmasına dö ; nerse kısırlaşır .

Sadece iptalini istediğiniz yü ; ksek yargıyla ilgili maddeler iptal edilip diğerleri referanduma giderse . . .
Referandumda değişikliğe destek veririz . Gerç ; i o maddeler bizi tatmin etmiyor . Ö ; rneğin , Avrupa Sosyal Şartı gereği memurlara grev hakkı verilmesi lazım ama o yok burada . Bir aldatmaca ama sonuç ; ta biz karşı ç ; ıkmayız .

Ombudsman maddesine neden karşı ç ; ıktığınız soruluyor . . . .

( AB Bü ; yü ; kelç ; ileriyle yemekte ) Onu sordular ve ben Avrupalı dostlarımıza şunu anlattım : ' Sizin ü ; lkenizde ombudsman yasası ç ; ıktığında , Anayasaya aykırı olursa , sizin parlamenterler evet derler mi demezler mi? ' Biz ombudsmanlığa karşı değiliz . Ama yapılan dü ; zenleme mevcut Anayasa ' ya uygun olmalı . Anayasa ' da ombudsman konusunda bir kurumsal sıkıntı varsa bu AB normlarında bir Anayasa değişikliği ile getirilir , oybirliği ile ç ; ıkar , ondan sonra hukuki dü ; zenlemeler yapılır . Ama ' Anayasa ö ; nemli değil , aykırı olabilir , iptal edilirse biz değiştirdik CHP karşı ç ; ıktı deriz ' anlayışıyla yaklaşıldığını anlattım . Onlara , ombudsmanlık ile ilgili en gü ; zel kitabı bir sosyal demokratın sayın Zekeriya Temizel ' in yazdığını sö ; yledim .

Konuşmalarınızda ekonomik konulara ö ; ncelik veriyorsunuz . Anayasa konusuna , laiklik konusuna girmiyorsunuz . Bu bilinç ; li bir tercih mi?
Evet bilinç ; li yapıyorum . Ç ; ü ; nkü ; halkın gü ; ndeminde işsizlik , yoksulluk var . Bunları bir kenara bırakıp başka konulara girerseniz , siyasetç ; i , bu durumlardan kopuk bir kayıkç ; ı kavgasının sü ; rdü ; rü ; ldü ; ğü ; algısı yaratır . Ç ; iftç ; inin , halkın sorunları varsa dillendirilmeli . Ben de bu sorunları dillendirip ç ; ö ; zü ; m ö ; nerilerimizi anlatıyorum . Elbette ki Tü ; rkiye ' de Anayasa değişmeli . Ç ; ağdaş , AB normlarına uygun , gü ; ç ; ler ayrılığına dayanan , medyanın bağımsızlığı gü ; vence altına alınmış , dokunulmazlıklar Avrupa normlarında yeniden dü ; zenlenmiş , Atatü ; rk ' ü ; n ç ; iğnenen vasiyeti yerine getirilerek TTK ( Tü ; rk Tarih Kurumu ) ve TDK ( Tü ; rk Dil Kurumu ) eski konumuna getirilmiş bir Anayasa gerek . Ö ; nce aş iş olayını bitirelim , elbetteki demokrasiyi gü ; ç ; lendirmek istiyorsak , Anayasa değişikliğini yapacağız . Taahhü ; t ediyoruz . Bizim yapacağımız değişiklik , Tü ; rkiye ' de demokrasi , hak ve ö ; zgü ; rlü ; kler ç ; ıtasını , medyanın ö ; zgü ; rlü ; ğü ; nü ; ve bağımsızlığını yü ; kseltecek .

Kullandığınız , halkç ; ılık sö ; ylemi Ecevit dö ; nemi ö ; rnek gö ; sterilerek eleştiriliyor . . .
Ecevit hü ; kü ; metinin en bü ; yü ; k zaafı , ekonomiyi yö ; netememesi olmuştur . Eğer yö ; netebilselerdi bu acı tabloyla karşılaşmazlardı . Bunu şimdi CHP ' nin genel başkanı olarak rahatlıkla sö ; ylü ; yorum . Biz ekonomiyi iyi yö ; neteceğiz . Nasıl yö ; neteceğimizi de ç ; ok iyi biliyoruz . Geç ; mişte hatalar yapıldı . Bu hatalara dü ; şmeyeceğiz . Sosyal piyasa ekonomisi uygulayacağız . Devletin hantal yapısına ekonominin tü ; mü ; nü ; teslim edemezsiniz . Ederseniz geç ; mişte yaşanan pek ç ; ok sorunu bugü ; ne taşırsınız . En iyi ekonomi ve tarım uzmanlarının CHP ' de olduğunu bilmeniz lazım . Ekonomide , sosyal gü ; venlikte , tarımda , sağlıkta daha ç ; ağdaş modeller ü ; zerinde gideceğiz . Dü ; nyadan AB ' den kopuk , kendimize ö ; zgü ; projeleri olan bir siyasal parti değiliz . Dü ; nya ekonomisi ile sağlıklı bazda bağlı bir ekonomi istiyoruz . Devlet sanayicinin daha etkin ve gü ; venli bir hukuk iç ; inde kendisini ve Tü ; rkiye ' yi hızla kalkındıran , istihdam yaratan bir noktaya taşıyacaktır .

İngiltere İşç ; i Partisi ' nin ortaya koyduğu ' yeni sol ' dan mı bahsediyorsunuz?
Aynen ö ; yle , İngiltere ' deki , Almanya ' daki sosyal demokrat partiler gibi . 21 . yü ; zyılda artık ö ; zel sektö ; rü ; reddeden bir anlayışın olmadığını ç ; ok iyi biliyoruz . Sosyal piyasa ekonomisi diyoruz . Ç ; alışanların hakları da olacak . Sendikalarla da işverenlerle de konuşuyoruz . Şunu sö ; ylü ; yorum : İşç ; i ve işveren artık karşıt kutuplar değildir . İşbirliği yapıp ü ; retimi maksimize eden , yaratılan katma değeri de hakç ; a bö ; lü ; şen bir alanda ç ; alışılmalı . Biz ü ; cret sendikacılığına da karşıyız , bundan vazgeç ; meliyiz . Sendika her şeyden ö ; nce işç ; inin ç ; alıştığı alanın yaşamasını ve gü ; ç ; lenmesini istemeli . Yoksa onu da kaybeder .

( Radikal )
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile