Farklı alanlarda faaliyet gösteren 355 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Türkiye Anayasa Platformu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlık sistemine ilişkin sözlerine tepki gösterdi.
Yürütüme Kurulu Memur-Sen, Hak-İş, Anadolu Platformu, ASKON, Birlik Vakfı, Cihannüma, ENSAR, HUDER, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, İnsan ve Medeniyet Hareketi, MÜSİAD, ÖNDER, TGTV, TÜMSİAD ve TÜRGEV'den oluşan Türkiye Anayasa Platformu'ndan yapılan açıklamada, milletin özne, devletin nesne, yapım, yazım ve kabul sürecinde milletin ana aktör olduğu yeni anayasa süreci için sorumluluk alındığı vurgulandı.
Darbe anayasasının da darbecilerin ürettiği mevzuatın da tamamen ortadan kaldırılmasının amaçlandığı kaydedilen açıklamada, resmi ve sivil bütün yapıların anayasa konusundaki önerilerini TBMM ile paylaşmasının önemine değinildi.
Açıklamada, sivil, demokratik ve özgürlükçü bir anayasanın ancak özgür bir ortamda yazılabileceği aktarılarak, bu çerçevede, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin kabul edilebilir olmadığı kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz açık ve net.' İfadesini millet iradesine yönelik rest çekme, meydan okuma ve tehdit olarak değerlendiriyoruz. Bu vesileyle CHP'ye, onun Genel Başkanı'na soruyoruz; 'Kim kan dökecek?', 'Kimin kanını dökecek?' Millet Yeni Anayasa yazma telaşında iken CHP Genel Başkanı millete karşı cephe açma telaşına düşmüş gözüküyor. Kan dökme replikleri üreten ve iç savaş senaryoları yazmaya girişen CHP'nin bugüne kadar yeni anayasa taslağı hazırlayıp kamuoyuyla paylaşmamasının gerekçesini anlamış oluyoruz. Milletin beklentisi, talebi hatta talimatı olan yeni anayasa yazımında sorumluluğunu yerine getirmek için kalemine mürekkep doldurması gereken CHP, darbe anayasasını korumak, milleti yeni anayasa yapmaktan vazgeçirmek için kürsülerden tehdit savuruyor, cümlelerini kanla dolduruyor.'
Anamuhalefet partisi CHP'nin yeni anayasa önerisi yerine 1982 Anayasası'nın muhafızlığını yaptığı belirtilen açıklamada, parlamenter sistem, yarı başkanlık ya da başkanlık sistemi dahil bütün hükümet modellerinin tartışılabilmesi gerekliliğine vurgu yapıldı.
Açıklamada, parlamenter sisteme mahkum ya da diğer hükümet modellerini tercihe mecbur etmeye yönelik bütün çabaların, millete ve iradesine yönelik vesayet çabası olduğu aktarıldı.
Kararı milletin vereceği kaydedilen açıklamada, 'Milletimiz dayatmalara, tehditlere, şantajlara ya da blöflere boyun eğmeyecektir. Kendisine en uygun, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu, gelecek açısından kendisine avantaj sağlayacak hükümet modeline bizzat kendisi karar verecek ve anayasaya yansıtacaktır. Milletimiz, insanı merkeze alan ve insan onuruna dayanan yeni anayasayı mutlaka ama mutlaka yapacak ve yazacaktır. Bu yüzden CHP ve onun Genel Başkanı, darbe anayasasının hükmünü bitirmek için 'ter dökerek teklif üretmek' yerine, millete dönük 'kan dökmek tehdidi üretmek' stratejisinden vazgeçmeli ve milletten özür dilemelidir.' değerlendirmesinde bulunuldu.
Kılıçdaroğlu'nun Başkanlık Sistemi Değerlendirmesine Tepki
Türkiye Anayasa Platformu: 'CHP ve onun Genel Başkanı, darbe anayasasının hükmünü bitirmek için 'ter dökerek teklif üretmek' yerine, millete dönük 'kan dökmek tehdidi üretmek' stratejisinden vazgeçmeli ve milletten özür dilemelidir' 'Milletimiz dayatmalara, tehditlere, şantajlara ya da blöflere boyun eğmeyecektir. Kendisine en uygun, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu, gelecek açısından kendisine avantaj sağlayacak hükümet modeline bizzat kendisi karar verecek ve anayasaya yansıtacaktır'