Mağara Bilimcisi Hamdi Mengi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağaralara, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu yönetiminde başlatılan "Batı Karadeniz Mağara Canlılarının Araştırılması" projesi kapsamında girdiklerini söyledi.
Projenin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından da desteklediğini ifade eden Mengi, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda Kastamonu'da girdiğimiz iki mağarada canlı varlığı gözlendi ve örnekler alındı. Laboratuvar incelemelerinin ardından mağaralardaki canlı varlığına dair bir rapor hazırlanacak. Batı Karadeniz Bölgesindeki bu çalışma biyolojik, ekolojik, genetik ve mağaraların oluşumlarıyla ilgili ilişkiler bütünlüğünü incelemek amacıyla yapılmaktadır. Literatürde bir ilk olan bu projeyle önemli bulgulara ulaşan ekip sonuçları bilim camiasıyla ve halkla paylaşmaktadır."
Devrekani ilçesindeki Sarpunalınca mağarasının turizme kazandırabileceğine dikkati çeken Mengi, "Mağara sportif amaçlı kullanıma uygun. Mağara doğal yapısıyla dikkat çekiyor. İlçede deneyimli rehberler eşliğinde buraya geziler düzenlenebilir" dedi.
Kılıçlı ve Sarpunalınca Mağaralarına Araştırma Gezisi
KASTAMONU - Cide ile Devrekani ilçelerindeki Kılıçlı ve Sarpunalınca mağaralarına inceleme gezisi düzenlendiği bildirildi.