Kilim Motifli El Örgüleri Ağaç Gövdelerinde

SELAHATTİN KAÇURU - Bursa'da "doğayı koruma ve kaybolmaya yüz tutmuş Anadolu kilim motiflerinin yaşatılması" amacıyla üniversite öğrencileri, rengarenk kilim motiflerinin işlendiği el örgülerini ağaç gövdelerine giydirdi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi ve bir grup öğrencinin önce üniversite yerleşkesinde hayata geçirdiği "Rengarenk Ağaç Giydirme Projesi", büyük ilgi görünce uygulama kentteki bazı park ve bahçelerde de yaygınlaştırıldı.

Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Sevgi Yüksel Uzunöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  "Rengarenk Ağaç Giydirme Projesi"ni 15 öğrencisiyle gerçekleştirdiklerini belirtti.

Uzunöz, projede, Anadolu'da kaybolmaya yüz tutmuş kilim motiflerini örgü ile buluşturup, ağaçlara giydirerek bu motiflerin yaşatılmasını ve doğanın korunması konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını anlattı. Uzunöz, ilk uygulamayı üniversite yerleşkesinde yaptıklarını, olumlu geri dönüşler alınca kentteki bazı park ve bahçelerde de bu uygulamaları yaptıklarını söyledi.

- "Herkesin katılımına da açık"

Uzunöz, Anadolu insanının birçok şeyi motiflerle ifade ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Motiflerle sevincini, neşesini heyecanını aşkını ve bereketini, pek çok duygusunu ifade eden Anadolu insanı artık bu duygu objesini kullanmamaya başladı. Modern yaşamın beraberinde getirdiği yorgun ve stresli şehir insanına, bir nefes aldırma, rahatlama ve hayata farklı bir pencereden bakmayı da sağlayacak olan proje, 'Ben de yer almak istiyorum, ben de kendimi bu şekilde ifade etmek istiyorum' diyen herkesin katılımına da açıktır."

Yok olmaya yüz tutmuş bir kültürü yeniden canlandırarak, hareketlendirmek ve uygulamayı göstererek akılda kalıcı olmasını sağlamak için yeni nesille projeyi oluşturduklarını Uzunöz, "Motif temasının işlendiği bu dönem çalışmaları ile geleneksel olarak var olan motiflerin araştırılması, yorumlanması ve konuya uyarlanması düşünülmektedir. Aynı zamanda, Anadolu motiflerinin işlenerek öğrenilmesi ve öğretilmesinin yanı sıra proje ile birleştirilerek bir kaynak oluşturma düşünülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

- "Eline hiç tığ, şiş almamış genç kızlarımız"

Uzunöz, "Ergo terapi" denilen bir uğraş terapisinin olduğuna da değinerek, "Eline hiç tığ, şiş almamış genç kızlarımızı da teşvik ederek, unutulmaya yüz tutmuş el örgü becerilerini gençlerimize kazandırıyoruz. Maalesef günümüzün şartları gençlerimizi daha farklı uğraşlara yöneltiyor, yönelmek zorunda kalıyorlar. Ergo terapisiyle insanlar aynı zamanda rahatlayıp farklı uğraşlarla uğraşıp farkındalık yaratıyor" diye konuştu.

- "O kültürü, motifleri yaşatmaktır hedefimiz"

Her motifin bir anlamı ve kendisine has mesajının bulunduğunu ifade eden Uzunöz, şöyle devam etti:

"Bu motifleri kitaplaştırarak gelecek nesillere ulaştırmak ve o kültürü, motifleri yaşatmaktır hedefimiz. Bu projeyi uzun süre gündemde tutup aramıza yeni katılımcılar alarak sürdürülebilir proje olmasını sağlamak ve bundan sonra da birçok park ve bahçede bu uygulamaları yaparak dekoratif bir görüntü oluşturacağız, uygulamayı yaptığımız yerlerde çok olumlu tepkililer alıyoruz."

Güzel Sanatlar Bölümü Resim-İş Eğitimi Bölümü öğrencileri de böyle bir projede yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile