Ahmet Diler ve Marc-Antoine Gallice'in kaleme aldığı, Fransızca baskısı Bleu autour, Türkçe baskısı ise Alfa Yayınları'ndan çıkan "Kilimin Sembolleri" kitabından esinlenen sergi, 16 Mart'ta Notre-Dame de Sion Lisesi'nde ziyarete açılacak.
Üç bölümden oluşan serginin ilk bölümünde kilimlerle ilgili genel bir sunum yapılırken, 20'ye yakın kilimin ait oldukları coğrafya, dönem, dokunma teknikleri, taşıdıkları sembollerle ilgili açıklayıcı panolar yer alacak.
İkinci bölümde, modern döneme ait fotoğraf, kartpostal, reklam ve oryantalist resim seçkisiyle, kilim kullanımının zaman içinde uğradığı değişime yer verilecek. Üçüncü bölümde ise kilimin toplumdaki yeni değer kazanma ve benimseme mekanizmalarına vurgu yapılarak, kilimlerin Doğu'da ve Batı'da modern ve postmodern iç mekanları süsleyen bir dekor unsuruna doğru evrilmesi ele alınacak.
Kilimden üretilmiş perde, masa örtüsü, yastık, yolcu yükü gibi farklı eşyaların görülebileceği sergiye paralel olarak, 24 Mart'ta Hüseyin Alantar, "Halı ve Kilimin Yorumu", 18 Nisan'da Belkıs Balpınar, "Eski Çaḡlardan XXI. Yüzyıla Kilim" konulu etkinliklerde konuşacak.
Sergi, 19 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.
'Kilimin Sembolleri' Sergisi 16 Mart'ta Açılacak
Balkanlar, Orta Doğu, Kafkasya ve Orta Asya'yı kapsayacak şekilde geniş bir coğrafi alanda görülen kilim motiflerindeki simgesel dili çözümlemeyi amaçlayan "Kilimin Sembolleri" sergisi sanatseverlerle buluşacak.