'Kilis Keçisi Arastirma Enstitüsü' Kurulmasi Istendi

'Kilis Keçisi Arastirma Enstitüsü' Kurulmasi Istendi

Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi-Zootekni Bölümünden Prof. Dr. Mahmut Keskin ve Prof. Dr. Serafettin Kaya ve Kilis Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Baskani Mehmet Cirnavuk, Kent Konseyi Baskani Av. Hayri Muammer Fazliagaoglu bir araya gelerek ‘Kilis Keçisi Arastirma Enstitüsü’nün kurulmasi hakkinda görüsüldü.

Prof. Dr. Mahmut Keskin, Kilis’te, Tarim ve Orman Bakanligi bünyesinde ya Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügüne (TIGEM) bagli isletmesi Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü bünyesinde ‘Kilis Keçisi Arastirma Enstitüsü’nün kurulmasinda yarar oldugunu ifade ederek, “Türkiye’de yaklasik olarak 11 milyon bas keçi bulundugunu ifade ederek, Bu keçilerin yüzde 96-97’sini Kil keçileri olusturmaktadir. Kil keçileri her sene genellikle bir oglak dogurmakta ve yilda 50-70 kg süt vermektedir. Ülkemizde, Kilis, Gaziantep ve Hatay illerinde yaklasik olarak 500 bin bas civarinda Kilis keçisi oldugunu tahmin etmekteyiz. Yerli gen kaynagimiz olan Kilis keçisi Türkiye için çok önemli bir genetik materyaldir. Yilda ortalama 350 -400 kilo süt verimi Halk Elinde Küçükbas Hayvan Islah Projesi yürütüyoruz bazi Kilis keçisi Yilda ortalama 600- 700 kilo süt veren hayvan gördü bunda dolayi Kilis keçi yüzde 50 civarinda ikizlik oranina sahiptir. Yani Kil keçisinin 5-7 kati oraninda daha fazla süt vermektedir. Kurak ve sicak iklim kosullarina çok dayanikli olmasi Küresel Iklim Degisikliginin tartisildigi bu günlerde Kilis keçilerinin önemini daha da artirmaktadir. Keçilik Arastirma Enstitüsü Proje ile Fransa, Amerika, Hollanda ve Avusturya yaptigi kimi spermleri toplayip tozlari ayri olusturacak madde bulunmamalidir. Suni yapay tohumlama gerek Türkiye’nin gerek orta doguda kullanabiliriz özetleyecek olursak Kilis keçisi süt verimi çok yüksek 2’dan fazla yavru vermededir. Keçi sütü son dönemlerde toplum bilinçlenmesinin artmasina paralel olarak tercih edilebilirligi artan bir üründür. Keçi sütü, sahip oldugu aminoasit ve yag asidi çesitliligi ve laktoz miktari gibi özellikler nedeni ile anne sütüne en yakin olan süttür. Özellikle Kalsiyum oraninin fazla olmasi, bebeklerde dis olusumu ve gelisimi, 40 yas üzeri kadinlarda kemik erimesini önleme bakimindan, keçi sütünün önemi daha da artmaktadir. Peynir, dondurma gibi ürünlere sagladigi deger de keçi sütünü avantajli kilmaktadir” ifadelerini kullandi.

Kilis Kent Konseyi Baskani Fazliagaoglu, “Bu konuda hazirlanan projelere destek vererek, Kilis keçisini tanitmamiz gerekiyor. Kilis Tarihini yeniden hazirliyoruz. 7 Aralik üniversitesi ile birlikte çalisiyoruz. Kilis’in tanitim belgeseli hazirlanmasi için Kültür ve Turizm Bakanligina proje hazirlayacagiz. Kent konseyi olarak, bir çok projemiz devam ediyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile