Yaklaşık 900 eserin muhafaza edildiği müze, iki bölümden oluşuyor. Müzeye dönüştürülen konağın giriş katındaki arkeoloji bölümünde, Oylum Höyük ve Leylit Höyük kazılarından çıkan buluntular ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Kentin kültürel zenginliklerinin yer aldığı etnografya bölümü ise müzenin birinci katında yer alıyor. Bu katta geleneksel kıyafetler, Kilis'e özgü el sanatları ve çeşitli aksesuarlar, cansız mankenler eşliğinde teşhir ediliyor. Müzeyi ziyaret edenler adeta geçmişe yolculuk yapıyor.
Kilis Müzesi sorumlusu Nurcan Çilesiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin 2012'de hizmete açıldığını söyledi.
Müzenin ihtiyaçlarının İl Kültür Müdürlüğü ve Gaziantep Müzesi tarafından karşılandığını belirten Çilesiz, ''Müdürlük olmadığımız için birtakım bürokratik sorunlar yaşıyoruz. Bu nedenle müzenin işleyişini yeterli şekilde yürütemiyoruz. Bu da ciddi sıkıntıları beraberinde getiriyor" dedi.
- Yaklaşık 5 bin kişi ziyaret etti
Çilesiz, 2012'den bu yana müzeyi yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade etti.
Son dönemde müzeye olan ilginin arttığını vurgulayan Çilesiz, şöyle konuştu:
"Bilindiği üzere şehrimizdeki Suriyelilere yardımda bulunan yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşları var. Özellikle yabancılar uygun zamanlarında müzemizi ziyaret ediyor. Bu anlamda ziyaretçi sayımız giderek artıyor."
Üniversite öğrencisi Hatice Karabaş ise birçok kez geldiği müzeyi çok beğendiğini belirtti.
Tarihi konağın müzeye dönüştürülmesini anlamlı bulduğunu dile getiren Karabaş, "Burada farklı tarihi eserler var. Müzenin özellikleri çok güzel. Özellikle müzenin ikinci katı harika. Tüm insanların gelip görmesi gerekiyor. Bu müzenin değerlerine sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Kilis Müzesi Tarihe Tanıklık Ediyor
Neşet Efendi Konağı'nda hayat bulan Kilis Müzesi'nde kentin tarihi ve kültürel zenginlikleri sergileniyor.